BestMusic.ro » A. G. Weinberger » Biografie A. G. Weinberger

Biografie A. G. Weinberger

A. G. Weinberger

In Romania nu se poate vorbi despre Blues fara A.G. Weinberger. Oradean la origine, chitarist, vocalist, interpret la muzicuta, producator si realizator de emisiuni radio si producator de albume, initiator al miscarii de cluburi, reprezinta fara indoiala o autoritate in materie de Blues.

Dupa 1990, cind s-au deschis granitele, A.G. Weinberger pleaca sa cante in mai multe tari: Germania, Elvetia, Israel, Turcia si Ungaria. In 1996 ajunge prima oara in SUA, la Memphis, Tennessee, cu scopul de a lua contact cu industria americana de Blues.

Apoi, in ‚97, A.G. cinta in Piata Universitatii, cu ocazia vizitei presedintelui SUA, Bill Clinton. Ca urmare, primeste un mesaj de multumire semnat personal de Clinton.

Anul urmator il gaseste din nou in Memphis, la Festivalul BLUESTOCK, fiind singurul artist nonamerican acceptat sa participe la celebra manifestare. Infiinteaza Fundatia BlueSylvania.
1999 este un an plin de turnee, in care notorietatea aristului atinge cote maxime.

In mai 2000, pleaca ''in exil cultural in Statele Unite'', asa cum ii place sa spuna. Timp de patru ani, A.G. munceste cu tenacitate in domeniul muzical in America, astfel incit sa poata demonstra ca si un chitarist din Romania poate reusi acolo unde a reusit celebrul B. B. King.

La inceput, a cintat in cluburile din Chicago, dupa care s-a mutat in New York, unde a concertat in cluburi celebre ca Decade, Bitter End, Red Lion, s.a. Apoi a plecat in turneu cu o cintareata de country din Nashville, cu care a colindat toata America parcurgind aproape 30 de mii de mile. In final s-a stabilit in Las Vegas, unde a cintat in cluburi si cazinouri si a predat lectii de chitara.

Iata ce spunea A.G. despre experientele traite: ''In SUA am invatat - de fapt mi s-a motivat - sa spun ceea ce gindesc. America iti dezvolta sinele, asa cum esti. Credeti in voi si nu va lasati pacaliti de nimeni! Indiferent ca e mai buna sau mai rea, fiti mindri de personalitatea voastra. Trebuie sa fiti mindri de ea.''

In mai 2004 se muta la Luasanne, Elvetia, unde scrie piesele pentru noul disc. Primul album american semnat A.G. a fost inregistrat la inceputul lui 2005, la Nashville, Tennessee, fiind produs de Tom Hambridge (Lynyrd Skynyrd, Johnny Winter, Bonnie Riatt, Susan Tedeschi, Delbert McClinton...).

Promotor al Blues-ului

In 1998, infiinteaza Fundatia BlueSylvania, prin care organizeaza festivalul ''Zi deschisa pentru Blues'', pe terasa ''La Motor'', pe acoperisul TNB, la care au participat 12 formatii din Romania si 4000 de spectatori.

In 1999, este coproducator - alaturi de Fundatia Culturala Iris - al ''Turneului de Blues'', sub egida Efes, anuntind si pregatind evenimentul artistic anual Efes Blues Festival Bucuresti.

In perioada 1999 - 2000, impreuna cu Mihai Godoroja, produce si gazduieste in cocheta sala bucuresteana din str. Batistei seria de spectacole ''ArCuB Live''.
Din 1999, isi deschide propria companie de discuri / publishing / management - BigFoot Entertainment Ltd., sub ingrijirea careia apare pe piata cel de al treilea sau album. In august 2005 organizeaza la Costinesti ''Festivalul Tau De Blues/Rock FRAGIL 2005''.

Emisiuni radio

In aceeasi linie a promovarii Blues-ului se inscriu si cele doua emisiuni radio saptaminale de audienta nationala - ''Acadeaua'', la Radio Romania Tineret si ''Delfinariu'', la Radio Contact - produse si prezentate de A.G. in perioada 1996-2000.

Discografie
  • In 1996, A.G. lanseaza primul album de Blues din Romania "Good Morning, Mr. Blues".
  • In 1997, lanseaza cel de-al doilea sau album, "Standard Weinberger". Concertul de lansare de la Sala Radio, care a fost televizat pe TVR1 si vizionat de 7 milioane de telespectatori, a avut menirea sa scoata Blues-ul din underground si sa-l ofere publicului larg din Romania. Acest album a obtinut premiul ''Cel mai bun disc de jazz al anului '97'' oferit de revista ''Actualitatea Muzicala''.
  • In 1999, la discografia artistului se adauga cel de-al treilea album, ''Transylvania Avenue'', inregistrat la Budapesta.
  • Intre Noiembrie 2004-Martie 2005 s-au inregistrat piesele pentru noul album A.G. in studiouri din Nashville, Seattle si Boston. Urmind finalizarea si lansarea discului in scurt timp pe piata americana, australiana si japoneza.
Muzica de teatru

O alta activitate muzicala de exceptie a lui A.G. o constituie colaborarile cu diverse teatre, pentru care a scris muzica de scena:

1983, Teatrul de Stat Oradea : R. Nash, "Omul care aduce ploaia"
1985, Teatrul de Stat Oradea: W. Gombrowicz, ''Yvona, Principesa Burgundiei''
1986, Teatrul de Stat Arad : D.R. Popescu, "Acesti ingeri tristi"
Teatrul de Stat Oradea : "Cenusareasa"
1987 Teatrul de Stat Oradea : Ion Creanga, "Ivan Turbinca";
1992, Allan Ginsberg, Jacques Prevert, "Blues al Tatalui Moarte " (initiativa particulara);
1995, Teatrul L.S. Bulandra : Camil Petrescu, "Patul lui Procust"

Citate despre AG din Statele Unite ale Americii

`Un chitarist foarte bun, dinamic.`
B. B. King

`Zelul de misionar pentru promovarea Blues-ului este evident in toate realizarile sale muzicale.`
Revista ''Big City Blues Magazine'', Detroit

`Muzica de clasa mondiala, cu o aroma unica.`
Cotidianul ''Las Vegas Review Journal''

`Este un extraordinar prieten si un adevarat Bluesman.`
Son Seals

`Un chitarist excelent si charismatic.`
Brian Spencer, Radio KUNV 91,5 FM, Las Vegas

`In muzica lui, exista sinceritate si o reala pasiune.`
Cotidianul The Jonesboro Sun

`Nume cu rezonanta, cu o muzica bine cintata, bine inregistrata, bine orchestrata, bine produsa.`
Bruce Iglauer - Casa de Discuri Alligator Records

`Este pur si simplu un monument al tezaurului muzicii americane, Blues-ul.`
Saptaminalul national american de divertisment ''Call Back Magazine''

Comentarii A. G. Weinberger