BestMusic.ro » Act » Biografie Act

Biografie Act

Act

Formatia ACT ia fiinta in anul 1997, la initiativa lui George Costinescu(bas/voce) si George Patranoiu(chitara/ voce), avand initial structura de trio, cu Gusti Costinescu la tobe. Dupa trei luni de lucru in studioul/sala de repetitie pusa la dispozitie de Electrecord, formula este definitivata prin cooptarea solistului vocal Costica Sandu .

Stilul muzical abordat initial capata noi valente prin cizelarea unor subgenuri rock precum powermetal/hardcore/heavy si chiar punk. Acestea sunt “imbracate” din punct de vedere armonic si structural pentru a cadra cu vocea de o larga plaja interpretativa a lui Costica Sandu.

Dupa sase luni de la fondare, formatia ACT are in repertoriu zece piese proprii, alaturi de preluari ale celbrilor Pantera, Judas Priest sau AC/DC. Niki Constantinescu (Electrecord), managerul producator cu care membrii ACT mai colaborasera in trecut sub alte titulaturi (Tectonic, Krypton, Metrock), decide sa sustina ACT, semnand primele aranjamente in vederea aparitiilor live.

Pana in anul 1998 ACT sustine concerte in cluburile din Bucuresti si din tara, dar si pe scene mari (open-stage) , fiecare aparitie fiind considerata un success. Impactul muzicii ACT asupra publicului de rock si nu numai a fost accentuat si prin sustinerea media de care trupa a avut parte.

Cele doua piese aparute pe demo-ul “STRIGA!” in primavara lui ’98 (“Striga!” si “Sa le facem felu’!”) sunt puse la dispozitia publicului larg atat in FM cat si la posturile nationale de televiziune.

Din pacate, in urma discutiilor cu producatorii unei importante case de discuri, albumul de debut ACT nu se materializeaza, activitatea de studio oprindu-se in vara anului 1998. Aceasta decizie se datoreaza in mare parte neintelegerii dintre producatori si muzicieni cu privire la stilul muzical abordat. Reprezentantii casei de productie sustin ca piesele trupei trebuie “imbracate comercial”, cu tente pop, lucru aflat in totala neconcordanta cu viziunea si stilul formatiei. Scopul producaturilor este obtinerea unui material discografic usor de strecurat printre preferintele de difuzare ale posturilor radio si televiziune din acea perioada.

In septembrie 1998, membrii formatiei decid de comun accord ca ACT sa intre in vacanta, fiecare muzician implicandu-se ulterior in diferite proiecte: George Patranoiu(chitara/voce) la Taxi, fratii George si Gusti Costinescu au devenit sectia ritmica a formatiei Quartz, iar Costica Sandu vocea de neegalat a trupei Harap-Alb.

Pentru ACT acea “vacanta” se dovedeste a fi extrem de lunga, acoperind o decada, vreme in care membrii trupei se intalnesc pe scena in diferite formule si sub diferite titulaturi.

La finalul anului 2006 se hotaraste resuscitarea grupului, de data aceasta atacand problema cu o mult mai mare inversunare si optimism. Pentru inceput se inregistreaza doua melodii (“Zgomot mult pentru nimic” si “Oamenii-nisip”), aparute pe demo-ul “Oamenii-nisip”, propus caselor de discuri in vederea producerii unui album. Dupa indelungi amanari, promisiuni si discutii fara finalitate, ACT realizeaza ca sunt pe care sa cada in aceeasi capcana ca si in urma cu zece ani. George Costinescu(bas/voce), alaturi de Ballance Production, devine producatorul formatiei, iar in noiembrie 2008 are loc lansarea primului album.

“EXACT” nu este numai numele albumului, dar si o caracteristica a muzicii trupei ACT.

In septembrie 2009, dupa aproape un an de zile de sustinere a albumului prin concerte live in toata tara si aparitii radio-tv, relatia trupei cu chitaristul George Patranoiu devine de nesuportat. Acuzand neconcordante de viziuni si comportament in interiorul trupei formatia ACT decide sa incheie colaborarea cu acesta si sa aduca “la bord” un nou magician al sunetului, in persoana lui Vlad Vacarescu.

Se pare ca noua formula stimuleaza in mod pozitiv activitatea creatoare a trupei, astfel incat se pun pe hartie, intr-un ritm alert, compozitiile care vor aparea pe noul album de studio al formatiei.