BestMusic.ro » Alexandru Andries » Biografie Alexandru Andries

Biografie Alexandru Andries

Alexandru Andries

Alexandru Andries s-a nascut in Brasov, la data de 13 septembrie 1954. A absolvit Institutul de Arhitectura "Ion Mincu", in 1980. Alexandru Andries este membru in Uniunea Arhitectilor din Romania din 1980, in Uniunea Scriitorilor din Romania (din 1994), in Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Asociatia Ziaristilor din Romania. 

Debutul solistic a avut loc in 1974 - Club A, scenic in 1979 - Festivalul de jazz&rock Brasov, cu trupa Basorelief si abia in 1984 discografic la Electrecord (Interioare). Are la activ peste 3100 concerte pina in 2002.

De-a lungul lungii sale liste de albume s-a jucat cu: vocea, chitara, pianul, muzicuta, percutiile electronice etc. "Interioare" este primul si probabil cel mai cunoscut si apreciat album Alexandru Andries.

"M-am nascut in Brasov pe vremea cind orasul se numea Stalin, iar data exacta, in caz ca va intereseaza, este 13 octombrie 1954.

Bineinteles ca daca ati fi vorbit acum 30 de ani cu oricine ma cunostea, inclusiv mama, tata, sora, bunica, bunicul, matusa, tanti Lica, unchiul Mitica, strabunica si prietenele ei din vecini, n-ati fi putut banui ca aveam sa devin o persoana cunoscuta, cineva bun sa dea interviuri, sa apara la televizor (rar, asa-i, dar totusi!), sa-si dea cu parerea de una, de alta.

Ati fi aflat in schimb ca sint mofturos, ca le maninc sufletul cu incapatinarea mea absolut inexplicabila (..."la noi in familie, nimeni"...), ca doar cu clestele scoti vorbele din gura mea, si doar noaptea las din mina creionul ala nenorocit cu care-am zmingalit oricum tot ce se putea zmingali prin casa, ba chiar si prin vecini...

Ce bine ca acum 30 de ani nu se interesa nimeni de mine, nu-i asa ? Stiu, o sa vreti acum sa stiti cum s-a intimplat, cum se intimpla in continuare, cine m-a ajutat, cit m-a costat, de ce asa, de ce nu altfel, daca chiar nu am telefon sau...

(Nicu Alifantis: "Ai telefon, las' c-aflam noi numarul, pin' la urma"...Eu: "Zau, n-am." Nicu: "Ar fi mai bine sa ai. Abia daca n-ai, e de-a dreptul dubios"...) Dar asta nu-i o carte de interviuri, pareri si gusturi, preferinte sau dezvaluiri senzationale (..."pai daca n-ar fi fost ceva, avea el fata sa cinte ce-a cintat, ani de zile ?...

Ca doar n-o fi nebun !"...), asta e pur si simplu o culegere de texte de cintece ca, daca aveti vreodata chef sa fredonati "La Rovine" sau mai stiu eu ce alta melodie, sa puteti avea cuvintele in fata ochilor (de cite ori n-as fi avut eu nevoie de cartea asta, la concertele in care, fara sa mi se fi suflat din sala, n-as mai fi putut continua propriile mele cintece !!! ..."auzi, si chiar scrii tu si cuvintele, si melodia, sa se si potriveasca ?!?"...)

Asta-i tot, zau ca da. Daca va place, e-n regula. Daca nu va place ... stiu si eu ? Incercati si miine, cine stie..."

Site: http://alexandries.free.fr
Foto: rra.srr.ro 

Comentarii Alexandru Andries