BestMusic.ro » Alice in Chains » Biografie Alice in Chains

Biografie Alice in Chains

Alice in Chains

Alice in Chains - s-a format in anul 1987, in Seattle, Washington, SUA.
Perioada de activitate: 1987 - 1996.
Membri: Jerry Cantrell - chitara, Sean Kinney - tobe, Layne Staley - voce, Mike Starr - chitara bass, Mike Inez - chitara bass
Stiluri abordate: Grunge cu influente puternice de Heavy Metal

A fost formata initial de vocalistul Layne Staley (1967 - 2002) la mijlocul anilor 1980 sub numele Alice N' Chains dar mai tarziu si-a schimbat numele in Alice in Chains. Alaturi de Nirvana, Pearl Jam si Soundgarden a fost una dintre cele mai de succes formatii care au luat nastere pe scena grunge din Seattle, Washington. Spre deosebire de multe dintre trupele din aceeasi zona, sunetul Alice in Chains are mai mult influente din heavy metal decat din punk;in cluburi locale, in Seattle. 2 ani mai tarziu, in 1989, grupul semneaza un contract cu casa de discuri Columbia Records si lanseaza albumul demo SWEET ALICE, ca mai tarziu, in iulie 1990, sa lanseze ep-ul intitulat WE DIE YOUNG. Piesa care a dat titlul ep-ului a devenit un hit moderat al radio-urilor orientate spre difuzarea de muzica metal, pregatind astfel terenul pentru lansarea primului LP in acelasi an - FACELIFT. Albumul a dat nastere unui hit neasteptat cu piesa MAN IN THE BOX, videoclipul careia a fost difuzat in mod regulat pe MTV. Pana la sfarsitul anului albumul FACELIFT a primit statutul de disc de aur, dupa ce a fost promovat intr-un turneu in care Alice in Chains canta in deschidere pentru Van Halen si Iggy Pop.

Dupa ce au lansat o colectie ciudata de compozitii pur acustice sub forma ep-ului SAP (include si aparitia unica a trupei ALICE MUDGARDEN - numita asa datorita participarii lui Chris Cornell de la Soundgarden si a lui Mark Arm de la Mudhoney), formatia iese din nou in atentia publicului in 1992 cand una din piesele lor(WOULD?) apare pe coloana sonora a filmului SINGLES, realizat de CAMERON CROWE. Aceasta aparitie a adus anticiparea urmatorului album al grupului Alice in Chains.
     Albumul urmator, DIRT, caracteristic prin sunetul (de factura heavy) unic al formatiei, stropit din belsug cu distorsiuni, a fost lansat in 1992 si a fost un succes atat comercial cat si critic, devenind disc de platina pana la finele anului. Oricum, continutul liric de o factura impenetrabil de intunecata (trata in mare parte subiecte ca singuratatea si dependendenta) a starnitspeculatii legate de o cadere a lui Layne Staley intr-o grava dependenta de heroina. In prezent se stie fara nici o urma de indoiala ca majoritatea acestor zvonuri erau adevarate. Dupa lansarea albumului DIRT, Mike Starr este inlocuit de Mike Inez.
    

Dupa participarea lor la Lollapalooza in '93, scena muzicii alternative se pregatea pentru un alt album hard, furios, zgomotos din partea cvartetului din Seattle, dar cand JAR OF FLIES a ajuns pe rafturile magazinelor, a uimit atat fanii cat si criticii cu sunetul necaracteristic luat la nivelul intregului albumul. Lansat ca un EP, dar in prezent considerat in mare parte a fi o lansare de calibrul unui album (si intr-adevar, proiectul si lungimea il apropie de statutul unui LP), JAR OF FLIES a debutat pe locul 1 in topurile de vanzari, devenind prima lansare EP care a reusit vreodata acest lucru. Intr-un contrast frapant cu DIRT - desi contine versuri cu tematica similara cu solitudinea si auto-culpabilizare, dar de aceasta data mai evidente - JAR OF FLIES contine piese acustice bine dezvoltate, completate de aranjamente subtile de corzi, intr-o fuziune perfecta cu semnele de exclamatiile generate de partile de chitara electrica marca Jerry Cantrell. Evoluand incet de la sunetul alternativ si progressive al primei piese spre balade traditionale, JAR OF FLIES pare ca plateste tribut radacinilor muzicale ale lui Cantrell. In ciuda faptului ca ep-ul a fost scris si inregistrat intr-o singura saptamana, jalnica si marcata de alcool, unii criticii il ridica la rangul de mini-capodobera.

In perioada urmatoare, trupa nu prea a concertat, fapt care a alimentat speculatiile cu privire la dependenta lui Staley. Totusi, Staley a aparut in cateva concerte cu GACY BUNCH, un super-grup-grunge - un proiect independent de Alice in Chains, pe care l-a initiat in 1995 si care a inclus pe chitaristul formatiei PEARL JAM - Mike McCready si bateristul trupei SCREAMING TREES - Barrett Martin. Mai tarziu au schimbat numele grupului in MAD SEASON, lansand doar un singur LP - ABOVE.
     In luna noiembrie a anului 1995, trupa revine in lumina reflectoarelor cu lansarea albumului auto-intitulat - ALICE IN CHAINS, la care fanii fac referire prin numele TRIPOD sau THREE, datorita copertii albumului ce infatiseazaun caine parasit cu 3 picioare. Din nou sound-ul unul evoluat (ca si celelalte lansari ale grupului), acum bazandu-se mai mult pe melodicitate si aranjamente mai bine inghegate decat lansarile anterioare (unii considera acest album ca fiind un copil al albumului DIRT si JAR OF FLIES),urmarea fiind debutul direct pe locul 1 al topurilor. Din nou, formatia nu a promovat albumul cu vreun turneu, aprinzand din nou zvonurile legate de dependenta de heroina a lui Staley.
In cele din urma, acesta a fost ultimul album oficial pe care Alice in Chains l-a produs. Totusi ei au mai scris cateva piese mai tarziu, incluzand GET BORN AGAIN si FEAR THE VOICES, care pot fi gasite pe diverse compilatii.
    

Trupa si-a facut o ultima aparitie, de altfel prima intr-un interval de 3 ani, oferind un ultim spectacol in 1996 cand au concertat la MTV Unplugged. Staley era intr-o stare precara de sanatate vizibila si in ciuda acestui fapt grupul a facut un concert extraordinar, care a cuprins o uimitoare editare a piesei DOWN IN A HOLE, precum si eforturi mari de a prelucra multe dintre piesele de referinta pentru a putea fi prezentate intr-un concert acustic.
     Desi formatia nu s-a despartit niciodata in mod oficial, Staley s-a adancit tot mai mult intr-o depresie din care nu si-a mai revenit. Depresia a fost cauzata de moartea prietenei sale, in 1996, in urma unei infectii bacteriale.
Posibilitatea unei reuniuni Alice in Chains a disparut pe 5 aprilie 2002 cand Layne Staley a murit in locuinta sa din cauza unei aparente supradoza de heroina si cocaina, exact la 8 ani dupa sinuciderea unui alt simbol al erei grunge - Kurt Cobain de la Nirvana.
     In 2005, ceilalti membri ai formatiei Alice in Chains si-au facut aparitia in cadrul unui concert de binefacere din Seattle. Mai multi vocalisti au preluat postul de vocalist, de amintit fiind Maynard James Keenan de la TOOL, Wes Scantlin de la PUDDLE OF MUDD, Aaron Lewis de la STAIND, si Kevin Martin, ex-CANDLEBOX.