BestMusic.ro » Anathema » Biografie Anathema

Biografie Anathema

Anathema

Anathema a luat fiinta in 1990 sub numele de Pagan Angel, iar in luna noiembrie a aceluiasi an, au inregistrat primul demo intitulat "An Iliad of Woes". Schimbarea numelui a avut loc la inceputul anului 1991.

Primul demo a atras atentia mai multor trupe engleze, fapt ce a permis trupei sa sustina concerte alaturi de Bolt Thrower si Paradise Lost.

Urmatoarea miscare a britanicilor a fost lansarea unui al doilea demo intitulat "All Faith Is Lost". O data cu acest material trupa a semnat un contract cu Peaciville Records pentru lansarea a patru albume. Primul material aparut pe piata a fost EP-ul "Crestfallen" in noiembrie 1992, material ce a benifiat de un turneu alaturi de Cannibal Corpse.

"Serenades"-LP-ul de debut a atras atentia mass-media, iar primul lor videoclip intitulat "Sweet Tears" a fost difuzat pe Mtv.

1994 a fost anul in care Anathema a avut primul turneu european ca main band ce a inclus printre altele participarea la Independent Rock Festival din Brazilia.

In mai 1995, vocalistul Darren White paraseste formatia, el formand trupa The Blood Divine. Trupa a decis ca postul de vocal sa fie ocupat de catre chitaristul trupei, Vincent Cavanagh. "Noua" formatie a debutat printr-un turneu alaturi de Cathedral, desfasurat in Marea Britanie.

La finele aceluiasi an a fost lansat albumul "The Silent Enigma", ce a schimbat radical esenta Anathema. Materialul prezenta schimbari majore in ceea ce priveste structura vocala, precum si axarea pe elemente goth ceva mai dure. Majoritatea fanilor ce venerau vechile materiale considera ca acest album a fost inceputul "decaderii" Anathema.

1996 a adus lansarea albumului "Eternity", un material ce se concentra mai mult pe muzica atmosferica. De asemenea, materialul a insemnat pentru Anathema, trecerea la clean vocals, acest lucru fiind consolidat mai tarziu de catre "Judgement".

Al doilea membru ce paraseste trupa este bateristul John Douglas in vara lui 1997. El a fost inlocuit de catre ex-tobarul Solstice- Shaun Taylor Steels, acesta fiind de alftel si viitorul tobar My Dying Bride.

Alternative 4 a fost lansat in 1998. Au urmat noi schimbari de componenta. Basistul Duncan Patterson a parasit trupa datorita diferentelor muzicale, el fiind inlocuit de catre Dave Pybus(Dreambreed), iar clapele au fost asigurate de catre Martin Powell(ce cantase alaturi de My Dying Bride). Ulterior, John Douglas si-a asumat rolul de tobar pentru a doua oara.

In iunie 1999, a fost lansat "Judgement". Materialul a isnsemnat inca o schimbare majora pentru trupa in ceea ce priveste stilul muzical. Anathema a renuntat la stilul doom metal, concendrandu-se foarte mult asupra stilului experimental.

Noul sound a fost comparat cu muzica Pink Floyd, Jeff Buckley sau Radiohead. Totusi, esenta lirica a trupei a ramas neschimbata, cantecele exprimand in continuare sentimente de depresie si disperare.

In acelasi an, Martin Powell a fost inlocuit de catre claparul Cradle Of Filth Les Smith, acesta devenind membru permanent Anathema.

Cu putin timp inainte de lansarea albumului "A Fine Day To Exit" Dave Pybus anunta plecarea sa din trupa, el alaturandu-se celor de la Cradle Of Filth. El a fost inlocuit de George Roberts, acesta fiind ulterior inlocuit de Jamie Cavanagh.

In martie 2002, Daniel Cavanagh pleaca din formatie, intentia lui fiind de a lucra la proiectului Antimatter format de catre Duncan Patterson. In 2003, Jamie a revenit din nou in Anathema.

Tot in acelasi an a fost lansat "A Natural Disaster", album ce a beneficiat si de un turneu european. O noua schimbare in stilul Anathema a fost atentia sporita asupra tonurilor atmosferice si progresive, piese ce confirma acest lucru fiind "Flying" si "Violence".

Datorita inchiderii "Music for Nations", label ce ulterior a fost cumparat de catre Sony BMG, Anathema a ramas fara label, desi acestia se aflau intr-un turneu in Anglia alaturi de HIM in aprilie 2006.

In timpul cautarii unei noi case de discuri,Anathema a acceptat ideea promovarii pe internet, ei lansand piese pe propiul lor site. In ciuda lipse unei case de discuri, trupa continua sa sustina turnee mondiale, chitaristul Danny Cavanagh fiind considerat un "trademark" Anathema, datorita tonurilor foarte joase pe care acesta le practica.