BestMusic.ro » Anca Parghel » Anca Parghel a murit

Anca Parghel a murit


Cantareata Anca Parghel a murit vineri dimineata la Spitalul Judetean din Timisoara.

Medicul Dorel Sandesc, seful sectiei de Terapie Intensiva din Timisoara, a declarat pentru Realitatea TV ca Anca Parghel a fost internata joi dupa amiaza cu metastaza generalizata.

"Artista a fost internata la spitalul din Timisoara in cursul zilei de joi, in stare terminala, cu metastaze generalizate. In cursul internarii a beneficiat doar de un tratament paleativ, care nu avea alte scopuri decat calmarea durerii. A decedat la cateva ore de la internare. Dumnezeu s-o odihneasca", a spus doctor Sandesc.

Cantareata, in varsta de 51 de ani, fusese internata, luni, la clinica de terapie naturista "Nova Vita" din Belgrad. Familia a luat aceasta decizie la indrumarea sucursalei din Targu-Mures a clinicii.

Anca Parghel a fost diagnosticata in luna iunie cu o forma de cancer ovarian, iar la sfarsitul aceleiasi luni a fost supusa unei interventii chirurgicale la Spitalul Bucur din Capitala.

Ulterior i s-a recomandat sa mearga la o clinica de specialitate din strainatate, iar pentru a o sprijini pe artista colegi din lumea muzicii si personalitati din mass-media au organizat un teledon, in urma caruia s-au strans 50.000 de euro.

In urma cu o saptamana ea a fost internata la Spitalul "Elias", ca urmare a unor complicatii.

Medicii anuntau atunci ca, in pofida tuturor manevrelor terapeutice efectuate, boala isi continua evolutia "cu prognostic sever, starea generala fiind in mod semnificativ influentata".

Acum cativa ani, Anca Parghel a mai fost diagnosticata cu cancer la san, dar in urma tratamentelor, boala a intrat in regresie.

Anca Parghel s-a nascut la Campulung Moldovenesc, pe 16 septembrie 1957. Dupa ce a termint Liceul de Muzica din Iasi, si-a continuat studiile la Conservatorul de Muzica, tot din Iasi, unde si-a dat licenta cu lucrarea "Charlie Parker un geniu al improvizatiei".

Pina in 1989, a predat canto, pian si improvizatie la Liceul de Muzica din Suceava, in Bucuresti la Conservator, in Belgia, Bruges, Namur 'La Marlagne', in Germania (Honnover, Ravensburg, Leipzig Conservatory, Mnchen, Oldenburg), in Marea Britanie (Silsoe and Cleolaine Workshops) si in Republica Moldova (Chisinau).

A luat parte la marile festivaluri de jazz incepand din 1984 (Bucuresti, Brasov, Sibiu, Costinesti, Iasi, Nrenberg, Leipzig, Warsovia, Leverkussen, Vienna, Liege, Tbingen, Mnchen, Linz, Zagreb, Varna, Lomza sau Bratislava), dar a cantat si in cluburi din Romania, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria, Elvetia.

De-a lungul carierei, Anca Parghel a cantat alaturi de muzicieni romani ca Johnny Raducanu , Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar si cu nume celebre din jazz-ul mondial ca Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo Del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek.

Ziare.com
Mai multe stiri despre: decese  cancer 
Publicat pe 05 Decembrie 2008 de BestMusic.ro

Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul BestMusic și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: BestMusic Newsletter

Ne gasesti si pe Instagram