BestMusic.ro » Angela Gheorghiu » Biografie Angela Gheorghiu

Biografie Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu

Date Personale

Profesie: Soprana Data si locul nasterii: 07.091965, Adjud Stare civila: Necasatorita Nationalitate: Romana Religie: Ortodoxa

Studii

Angela Gheorghiu, s-a nascut in Adjud, Romania. Inca din copilarie destinul ei a fost muzica. A urmat Scoala de Muzica din Bucuresti si a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti unde a studiat cu remarcabila Mia Barbu. Vocea unica si uimitoarea prezenta scenica au transformat-o curand intr-un superstar al operei internationale.

Cariera

Angela Gheorghiu si-a facut debutul international in 1992 la Royal Opera House in La Boheme. In acelasi an a debutat la Metropolitan Opera New York si la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cantat pentru prima data La Traviata in 1994, legendara reprezentatie pentru a carei transmitere in direct BBC Radio si-a interupt programul obisnuit. La una din repetitii dirijorul, Sir George Solti, a spus: “Mi-au dat lacrimile. A trebuit sa ies. Fata este minunata. Poate sa faca orice”. Spectacolul a fost inregistrat si filmat de catre Decca si lansat ulterior pe CD si DVD. Ziarele au scris ca “S-a nascut o stea”. De atunci Angela Gheorghiu a fost o prezenta constanta in sali de opera si de concert din lumea intreaga: New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Venetia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Valencia, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai.

A semnat primul ei contract exclusiv cu Decca, in 1995, casa de discuri pentru care a realizat mai multe inregistrari: pe DVD: La Traviata cu orchestra Royal Opera House, L’elisir d’amore cu orchestra Operei din Lyon, La Boheme cu orchestra Teatrului Scala din Milano si pe CD: Arias cu orchestra Teatrului Regio din Torino, Verdi Heroines cu Orchestra Simfonica “Giuseppe Verdi”, My World si Mysteriun cu London Philharmonic Orchestra.

Urmatorul contract de exclusivitate a fost semnat in 1998 cu EMI Classics. A inregistrat un album de duete si arii cu Roberto Alagna si Orchestra Royal Opera House, La Rondine cu London Symphony Orchestra si Romeo et Juliette de Gounod cu Orchestre National du Capitole du Toulouse. Pentru al doilea album de duete cu Roberto Alagna, Verdi per due, a lucrat impreuna cu Filarmonica din Berlin dirijata de Claudio Abbado.

Alte inregistrari sub sigla EMI Classics sunt: Gianni Schicchi din Il Trittico de Puccini, Werther de Massenet cu London Symphony Orchestra, Manon de Massenet cu Orchestre Symphonique de la Monnaie Brussels, Il Trovatore de Verdi cu London Symphony Orchestra si Carmen de Bizet cu Orchestre National du Capitole du Toulouse, concertul cu ocazia jubileului Reginei Beatrix in Amsterdam (Aprilie 2005, CD si DVD) si un recital la Scala din Milano. CD-ul Casta Diva a fost urmat de spectacolul Classics on a Summer’s Evening in compania orchestrei Staatskapelle din Dresda, de Requiemul de Verdi cu Filarmonica din Berlin si recitalul de la Royal Opera House in 2001, toate lansate pe CD si DVD.

Cele mai recente aparitii discografice ale Angelei Gheorghiu includ operele complete Madama Butterfly de Giacomo Puccini (EMI, distinsa cu un premiu Gramophone), L’amico Fritz de Pietro Mascagni si Fedora de Umberto Giordano (ambele CD-uri produse de Deutsche Grammophon). Spectacolele live cu La Rondine de la Metropolitan Opera (2009) si Faust de la Royal Opera House (2004) au fost lansate de curand pe DVD de EMI Classics. In viitorul apropiat vor fi lansate pe DVD si Adriana Lecouvreur (2010) si Tosca (2011), ambele productii ale Royal Opera House. In noiembrie 2011 Angela Gheorghiu a lansat Homage to Maria Callas, o colectie de arii din creatii foarte cunoscute din repertoriul italian si francez, inspirata de cariera si inregistrarile Mariei Callas. Este acompaniata de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Marco Armiliato.

Toate albumele au fost bine primite de critica de specialitate si au fost onorate cu numeroase premii cum ar fi Gramophone, Echo, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique in Franta, Premiul Cecilia in Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis in Germania, Musica e dischi Foreign Lyric Production in Italia, premiul Criticilor Americani si altele. Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit in 2001 si 2010.

In 1999 a participat la concertul “Michael Jackson si Prietenii” in Munchen. A cantat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Venetia (mai 2001) si a Operei din Valencia in prezenta Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005). A participat la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD. A cantat pentru Alteta Sa Printul Charles in diferite ocazii. In 2003 a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernarii Premiilor Nobel.

In decembrie 2000 Angela Gheorghiu a interpretat rolul principal in Tosca, filmul regizat de Benoit Jacquot. Productia a fost lansata in cinematografe in intreaga lume si a fost primita cu entuziasm de presa internationala. Angela Gheorghiu a participat la lansarea filmului in cadrul Festivalului de la Venetia in 2001. De asemenea a interpretat rolul Julietei in filmul Romeo et Juliette lasat pe DVD de Online Classics.

Printre cele mai importante aparitii in ultimii zece ani se numara La Rondine si Pagliacci de la Royal Opera House, Romeo et Juliette la Choregies d’Orange si la Festivalul de la Salzburg, Faust la Metropolitan Opera New York, Royal Opera house si Opera din Monte Carlo, Simon Boccanegra la Royal Opera House. A sustinut deasemenea recitaluri la Salzburg in cadrul Festivalului, la Viena (Miskverein) si concerte la Amsterdam (Jubileul Reginei Beatrix), New York (concertul de Anul nou in compania Orchestrei Filarmonice New York), Philadelphia, Los Angeles, Vancouver si Toronto (aprilie 2011), Seul, Shanghai, Valladolid (mai 2011) precum si un concert de gala la O2 Arena din Londra impreauna cu Placido Domingo (iunie 2011).

In ianuarie 2006 a stralucit in La Traviata la Metropolitan Opera in New York. Trei luni mai tarziu, in aprilie, a debutat la Scala in Milano cu un recital iar in mai a deschis Festivalul de Film de la Cannes. In iunie 2006 a debutat in Tosca la Royal Opera House, intr-o productie creata special pentru ea. A revenit la Metropolitan Opera New York pentru Simon Boccanegra si un spectacol de gala cu La Traviata (martie 2007) si la Opera de Stat din Viena pentru La Boheme (noiembrie 2007).

Angela Gheorghiu a cantat din nou in La Traviata la Roma si Milano in 2007. Tot in 2007 a detinut rolul principal in premiera mondiala a operei Marius et Fanny de Vladimir Cosma la Opera din Marsilia. Spectacolul La Boheme de la Metropolitan Opera New York a fost transmis in cinematografe si a fost vazut de peste un milion si jumatate de spectatori. Printre alte spectacole transmise in cinema s-au numarat La Traviata de la Milano si Roma si La Rondine din San Francisco si New York.
Sezonul de transmisii in cinema 2011/2012 al Royal Opera House a debutat cu trei productii avand-o pe Angela Gheorghiu in rolul principal: Faust, in direct, (septembrie 2011), Adriana Lecouvreur (octombrie 2011) si Tosca (noiembrie 2011).

Viata personala

A fost casatorita cu tenorul Roberto Alagna timp de 16 ani. Ceremonia a avut loc pe scena opera Metropolitan in New York in timpul unui spectacol cu La Boheme in 1996 iar ceremonia a fost oficiata de primarul New Yorkului, Rudolph Giuliani. Angela Gheorghiu si Roberto Alagna au fost considerati Cuplul de Aur al Operei. Au cantat in multe productii de opera si concert impreuna si au inregistrat numeroase CD-uri. In iunie 2008 au sustinut impreuna in concert in aer liber in Prospect Park, New York, in prezenta a peste 50.000 de spectatori.

Distinctii

Angela Gheorghiu a primit numeroase distinctii: “La Medaille Vermeille de la Ville de Paris”, “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” si “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franta si Romania. In decembrie 2010 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Universitatii de Arte din Iasi si Steaua Romaniei, cea mai inalta decoratie oferita de Presedintele Romaniei.

Comentarii Angela Gheorghiu