BestMusic.ro » Angela Moldovan » Biografie Angela Moldovan

Biografie Angela Moldovan

Angela Moldovan

Angela Moldovan este o cantareata de muzica populara de origine basarabeana.

Desi s-a nascut la Chisinau pe data de 19 septembrie 1927, Angela Moldovan s-a mutat alaturi de familie la Targu-Mures, apoi la Timisoara si Suceava.

Repertoriul Angelei Moldovan este in mare masura din culegerile personale ale artistei, cu precadere din zona nordului Moldovei si a Bucovinei.

Despre copilaria sa, Angela Moldovan povesteste ca a fost una tumultoasa, in timpul careia a colindat toata tara:

`Cele opt clase de liceu, cum era pe atunci, le-am facut in cinci orase. Cand aveam un an, in 1928, am stat la Targu Mures. Acolo am invatat sa vorbesc si in romana si in maghiara. Apoi, la Timisoara, Suceava, Orhei. La Orhei ai mei revenisera in 1941, dupa ce armata romana eliberase Basarabia. Am facut doar un an de scoala acolo. Pentru a-mi continua gimnaziul, am fost trimisa la Iasi, unde am stat in internatul Liceului “Doamna Cuza”. O frumusete de palat, unde acum este televiziunea ieseana. Cand ai mei s-au refugiat iarasi de la Orhei, in 1944, ne-am stabilit la Alba Iulia, apoi la Dej, unde mi-am terminat liceul. Bacalaureatul l-am dat la Bistrita-Nasaud, caci acolo era centrul de sustinere a examenului`, povesteste insasi artista.

Angela Moldovan a absolvit doua facultati, Conservatorul si Facultatea de Litere.

In timpul studentiei, a cantat in corul Operei din Cluj, unde a activat timp de patru ani.

Din motive strict familiale, solista a fost nevoia sa se mute in Bucuresti, unde a fost acceptata in cadrul Ansamblului Ciocarlia.

Dupa un an, Angela Moldovan a castigat un concurs pentru un post de solista si a inceput sa cant in diferite spectacole.

Timp de 14 ani a interpretat 14 roluri, mai mici sau mai mari, in Nunta lui Figaro, de Mozart, in Rigoletto, de Verdi, in Hänsel si Gretel, de Humperdinck.

Debutul intr-un rol de mare cuprindere a fost cu Gilda, din Rigoletto.

Melodia cu care s-a lansat Angela Moldovan este `La Oglinda`, inclusa pe albumul `Mi-am facut bundita noua`, cantec pe care l-a invatat de la bunica sa din Basarabia.

In anul 1952, interpreta s-a casatorit cu regretatul actor si regizor Victor Moldovan.

In 1956, a intreprins cu Ansamblul Ciocarlia un turneu international pe traseul China, Coreea de Nord, Vietnamul si Uniunea Sovietica. Mai bine de sase luni a durat deplasarea, dintre care patru luni si jumatate au fost rezervate Chinei.

In anul 1957, a fost acceptata in Ansamblul Armatei si a participat la Festivalul International al Tineretului de la Moscova, unde a castigat trofeul si Marele premiu pentru muzica populara.

In 1962, Angela Moldovan a sustinut un turneu in Statele Unite Ale Americii, cu 64 de spectacole in 56 de orase.
Repertoriul interpretei a fost facut, in marea lui majoritate, din culegerile sale personale.

Artista emerita (1962), laureata a Ordinului “Muncii” clasa a III-a (1957) si clasa a II-a (1962), a Ordinului “Meritul Cultural” clasa a II-a (1967), Cavaler al Ordinului “Meritul National” (2003).

Numeroase premii la festivaluri si concursuri nationale si internationale incununeaza cariera de peste jumatate de veac in slujba cantecului popular romanesc a doamnei Angela Moldovan.

sursa: jorjette.co.cc; jurnal-de-soprana.blogspot.com

Adelina Dobrin

Comentarii Angela Moldovan