Aurel Moldoveanu
Scorpion-26 octombrie
Bordesti-Vrancea
Copil vesel, neastamparat, pentru care joaca pe dealurile, livezile si viile Bordestiului, cat era ziulica de lunga, era singura activitate care i-a facut o copilarie de vis. Ai lui, mama, Ioana si tatal, Dumitru, oameni simpli dar curati la suflet, credinciosi si harnici, au aflat de la educatoarea gradinitei din localitate, ca la prima lui serbare, Aurel trebuie sa cante. Putin mirati, dar mandri ca odrasla lor o sa se dea in spectacol, parintii lui Aurel impreuna cu sora sa Petruta, si-au anuntat rudele si vecinii si-au dat navala cu totii la caminul cultural, nu care cumva sa piarda primul „eveniment artistic” in care era implicat „Megastarul”. Era mijloc de Iunie, era bine si cald, iar daca ne luam dupa atmosfera pe care a facut-o micutul Aurel, erau si primele semne vadite ca inafara de joaca, cantatul il pasiona cu adevarat. De atunci incoace nu a lipsit de la nici o serbare care avea loc in Caminul Cultural Bordesti. La 9 ani, invatatoarea Virginia Rapan, ingrijorata de rezultatele catastrofale ale elevului ei Moldoveanu, le-a propus parintilor acestuia, Ioana si Dumitru, incercarea de a-l transfera la Scoala de Muzica din Focsani. Fapt care s-a si materializat odata cu examenul in urma caruia a fost declarat admis. Cu lacrimi in ochi si cu o geanta in mana intr-o dimineata de Septembrie a lasat in urma, fara stapan, copilaria-i de vis, podgoriile si livezile Bordestiului. In acea toamna a inceput Aurel un drum anevoios presarat cu durere, impliniri si cantec.
Studii de specialitate
Scoala de muzica – Focsani
instrument princip. Clarinet ,
instrument aux. Pian
Liceul de Arta „Dimitrie Cuclin” – Galati
instrument princip. Clarinet
instrument aux. Pian si Chitara
Student : Conservator anul al II-lea sectia Pedagogie muzicala
Debut
– Cenaclul Flacara, initiat de poetul Adrian Paunescu – 9 iulie Stadionul „Dunarea” Galati in fata a 50 de mii de spectatori cantand „Daca tu ai disparea”, prima compozitie pe versuri semnate Adrian Paunescu. Din juriul care, impreuna cu poetul Adrian Paunescu, l-a acceptat pe Aurel Moldoveanu, faceau parte nume grele ale folk-ului romanesc: Nicu Alifantis, Stefan Hrusca,Vasile Seicaru, Ducu Bertzi, Cristi Minculescu(Iris), Dan Bitman(Holograf). Verdictul dat de public, de membrii de baza ai Cenaclului Flacara si de poetul Adrian Paunescu: „Aurel Moldoveanu – o voce care emotioneaza!”, a fost un DA unanim. Acesta a fost momentul crucial, de hotarare definitiva a tanarului Aurel Moldoveanu de a crede ca undeva sus cineva il iubeste cu adevarat. Au urmat primele turnee cu Cenaclul Flacara, primele raportari la un public eterogen format din copii, tineri si maturi, primele cautari si raspunsuri la intrebarea ce-l macina continuu: In ce masura muzica lui place, exprima ceva, are personalitate? Atunci au fost primii lui bani castigati, nepermis de multi pentru vremea aceea „Atunci am invatat sa fac autostopul, sa merg cu orice imi iesea in cale sa pot sa ajung in orasele unde se tineau spectacolele Cenaclului Flacara”. De atunci dateaza primele aparitii in presa, primele cronici de spectacol, primele inregistrari radio.
Debut TV
1996 –TVR 1, emisiunea „Muzica pentru toti”. Primul videoclip „Elegie de toamna” realizator Florin Calinescu.
1997 –invitat la emisiunile: ”Buna dimineata”, ”Album duminical”, ”Arca Marinei”, ”Slagarele verii”|, ”5 din 10 pentru un show”, cantand in premiera piese ca: ”Fata din noapte”, ”Spre alte zari”, ”Ulciorul”, ”Pas in doi”, ”Descult prin zapada”. Primul album de colinde –single disc vinil „Colindul Colindelor”, produs de casa de discuri Electrecord.
1998 –prezent ca si invitat in emisiunile de televiziune pentru copii: „Tip Top,mini Top”, ”Abracadabra”, ”Feriti-va de Magarus”. Aparitia primului album pop „Ce frumoasa esti”, in format MC.
1999 –Aparitia celui de-al doilea album de colinde si cantece de iarna –„Vremea sarbatorilor”, produs de CatMusic, promovat printr-un turneu de 10 zile in marile orase din Moldova.
2000 –Participarea la Festivalul National Mamaia, sectiunea Creatie si primul mare succes rasplatit cu Premiul I pentru piesa „Du-te dor”, muzica, versuri si voce, toate purtand amprenta lui Aurel Moldoveanu.
Vara si toamna aceluiasi an a insemnat de fapt lansarea si confirmarea brand-ului Aurel Moldoveanu in circuitul showbizz-ului romanesc. Astfel, Agentii de Impresariat, Organizatori de spectacole, Institutii de Arta, Cluburi, Primarii din orase si comune au inceput sa-l invite pentru sustinerea de recitaluri la evenimentele organizate de acestia. Si-a facut repede loc cu show-ul electrizant pe care il facea la fiecare spectacol, fiind unul dintre cei mai solicitati artisti.
2001 –Piesa „Du-te dor” i-a adus repede succesul la public si l-a propulsat repede in atentia presei si a criticii muzicale, inregistrand numar record de difuzari la diferite antene de radio din tara si posturi tv, obtinand la Festivalul Mamaia, sectiunea Slagare, locul al II-lea. Este declarata piesa anului, in topul celor mai ascultate si difuzate la nivel national, de catre Radio Romania in cadrul emisiunii „Slagar-Top-Rock”.
2002 – Este invitat la Festivalul Amara pentru a sustine un recital, dar si ca membru al juriului. A continuat seria spectacolelor si turneelor prin tara, propunand publicului piese inedite care vor figura pe noul album.
2003 – Prin generozitatea casei de productie D.J. Music, aparuta in peisajul muzical romanesc doar pentru editarea celui de-al V-lea album al lui Aurel Moldoveanu „Poveste fara sfarsit”, artistul aduce in atentia publicului consumator de muzica, latura lui sensibila, cu un mesaj incredibil de emotionant: ”Zana(unikorn)”, „Povestea mea”, „Ninsoare viscolita”, ”Lyliacul” s.a. Epuizarea nesperat de repede a tirajului (8000 unitati cd si mc) dar si imposibilitatea suplimentarii cu un nou tiraj, au facut ca „Poveste fara sfarsit” sa fie si astazi o asteptare numita dorinta.
2005 – Din dorinta de a face fata schimbarilor survenite in optiunea publicului, acesta fiind si cel care dicta orientarea caselor de productie si a artistilor ramasi in atentia sa, Aurel concepe un material muzical in August, prin care sa-si extinda plaja spre o categorie de public neexplorata pana atunci: Etno dance-ul party. S-a nascut astfel albumul „Balada copilului fara tata” avand ca punct componistic de plecare, drama lui Ionutz, un pusti de 7 ani din Bacau, al carui tata a plecat de acasa parasindu-l pentru o femeie mult mai tanara decat mama lui. Incredibil, dar acest album cotat de catre Aurel ca si un compromis artistic a avut un numar record de vanzari aprox. 60000 unitati.
Odata cu prima lansare a albumului (15 august ), ii vine ideea de a-si „racola” un staff artistic, impreuna cu care initiaza un proiect de show – lansare urmat de o sesiune de autografe. Aceasta idee prinde nesperat de bine determinandu-l pe artist si staff-ul lui sa parcurga un itinerar cuprinzand 70 % din marile orase ale tarii. Lansari ad-hoc in locuri publice, neanuntate , nepromovate. In ciuda lipsei de promovare a acestora Aurel Moldoveanu a putut introspecta piata vanzarilor de la inceputul lui 2006 (Februarie ) , si a inteles ca exista o mare disponibilitate a publicului, pentru noul stil pe care artistul l-a impus: Pop-etno –dance. Sfarsitul lunii Februarie, inceputul lunii Martie raspunde invitatiei venite din partea mai multor emisiuni de succes ale unor televiziuni aflate atunci pe val ca si rating si dupa spectacolele prilejuite de Ziua Femeii -8 Martie – continua lansarea noului album in cadrul mai multor turnee care se vor intinde pana la inceputul verii, spectacole organizate prin scolile din aproape toata zona Moldovei.
Un cantautor preocupat mereu de maximizarea ca si varsta a segmentului de public care ar trebui sa consume muzica sa , inregistreaza o mare victorie prin acceptarea fara prea multa straduinta de catre tanara generatie, formata din copii si adolescenti. Acestia avand o reactie care l-a impresionat pe artist: dansau si ii fredonau muzica.
Vara lui 2006 a fost vara pariu a lui Aurel. Moda spectacolelor sponsorizate din bugetul primariilor, oraselor marii ,medii, mici, reorganizeaza subit noua optiune a agentiilor de impresariat catre acest gen de spectacol, oferind posibilitatea artistilor cu nume, sa se exprime in fata unui public care varia ca si cantitate intre 1000 – 15000 spectatori. S- a nascut un circuit artistic din care facea parte spuma trupelor si vocilor Pop-single din acel an muzical. Aceasta idee a fost preluata din mers de catre staff-ul sau si dezvoltata treptat.
Pe langa trupele mari, sus amintite, in spatele carora se gaseau agentii de impresariat cu staif , Aurel Moldoveanu prin staff-ul sau, reuseste sa fie propus pentru aceste spectacole ample si culmea, sa reprezinte un interes vadit, pentru organizatori si reprezentantii primariilor.
Vara si toamna aceluiasi an inseamna reconfirmarea identitatii artistice ale cantautorului. O performanta daca ne gandim la numarul record de spectacole avute pana atunci, care l-au incurajat sa mearga mai departe cu incredere si sa intreprinda primul turneu de colinde si cantece de iarna la invitatia unor primarii din mai multe localitati din Moldova.
La inceputul anului 2007, dupa 2 luni de odihna, artistul incepe sa lucreze la un nou album. Intalnirea cu un primar dintr-o localitate din Moldova, ce avea o fata frumoasa , studenta, i-a adus si prima idee de piesa: „Fata Primarului”. Dupa primele auditii, publicul de diverse categorii, a dat nota de trecere acestei piese , Aurel simtind cu usurinta noul hit, dar si alte piese ca: „Mandro” , „Ochii tai” , „Frumoasa si rea” , „Loreley”, „Ochi de copil”, „ Ce zambet ce privire”, au intregit noul album, care poarta numele hitului initial „Fata Primarului”. Albumul contine piese de factura etno , pop, latino , dance , balada, iar aranjamentele muzicale poarta semnatura unor nume ca: Laurentiu Duta , Gabi Huiban , Laurentiu Vasioi (Sweet kiss) , George Popa ( Demmo – Deep Central ).
Continua seria turneelor organizate de primarii din mai multe localitati din tara, iar pe timpul verii 2007, figureaza pe afisul estival al concertelor organizate in statiunile de pe litoral. In permanenta alaturi de el, staff-ul artistic, nu renunta la lansarile si sesiunea de autografe cu care si-a obisnuit publicul.O vara si o toamna reusite din punct de vedere al evenimentelor artistice la care participa, regasesc artistul la inceputul lui decembrie, pregatindu-se pentru turneul de colinde si cantece de iarna.
Pe langa piesele de succes „Du-te Dor” , „Zamfira” , „Ulciorul” , „Sunt Moldovean” , „Saraca Fata Saraca” , noul cantec de iarna „Ninge pe Moldova”, capteaza atentia ascultatorului si devine cea mai fredonata melodie- colind. „Ninge pe Moldova” este creatia lui Radu Stefan, talentat cantautor, moldovean din Iasi. Felul in care Aurel ii da glas acestui cantec, distinge un mesaj personalizat, purtand marca trairii si simtirii proprii : Emotie. Ceva spectaculos in demersul lui artistic, se intampla de Revelion, cand este invitat sa prezinte alaturi de vedetele postului Favorit tv, programul pregatit de aceasta televiziune, pentru noaptea dintre ani. Nu a visat niciodata ca poate face fata acestei provocari si mai mult decat atat, i se pare interesanta oferta venita din partea conducerii televiziunii de a modera emisiunea „La un pahar favorit”. Emisiune in cadrul careia interpreteaza editie de editie piesele de pe noul album „Fata Primarului”.
Aparitiile la diferitele posturi de televiziune coroborate cu prezenta sa de pe Favorit tv, inseamna enorm pentru consolidarea numelui artistului. Acest lucru reflectandu-se in cantitatea sporita de evenimente la care este invitat. Se creioneaza astfel imaginea unui „One man Show” . Intregul an muzical 2008 a fost un an reusit, dar lansarea albumului „Fata Primarului” asteptat de toti, nu s-a petrecut. Un decembrie plin cu spectacole de colinde a incheiat un an foarte important.
2009, demareaza in viteza cu aceeasi agenda incarcata a artistului , emisiunea la Favorit , prezenta in emisiunile de radio si televiziune, ce-i drept intr-un mod selectiv. Vara care se apropia a reinnodat seria turneelor estivale din statiunile de pe litoral si a incercat sa ajunga la cat mai multe evenimente in tara, acolo unde era invitat. La sfarsitul lui August apare albumul „Fata primarului”. In octombrie, incepe lucrul la „Cantec de Craciun” , albumul de colinde orchestrat fabulos de Cristian Faur , pe versuri alese, profunde si sensibile semnate Dana Dorian , George Stanca, iar versurile pentru restul de colinde apartinandu-i. Mai mult decat atat, Dana Dorian accepta impreuna cu 4 dintre cele mai bune eleve de la clasa ei de canto, sa faca backing vocals la colindele acestui album ,dupa parerea multora, unul dintre cele mai reusite. Albumul de colinde este promovat in cadrul turneului national de colinde „Cantec de Craciun” , emisiuni tv si lansari. Abia inceput
2010, artistul isi propune la evenimentele unde va fi invitat, sa cante si sa lanseze piese de pe albumul „Fata Primarului”, urmand ca la inceputul verii sa reia seria de spectacole prilejuite de Zilele localitatilor. „Betia studenteasca”, noul album in pregatire (4 piese finisate, orchestrate de Daniel Alexandrescu si 3 piese lucrate cu Cristian Faur), este proiectul pe care Aurel Moldoveanu il are in vedere pana la sfarsitul anului. In asteptarea frumoaselor Sarbatori de Iarna, artistul are in plan turneul de colinde din luna decembrie, precum si filmarea a doua videoclipuri.
sursa: aurelmoldoveanu.ro
Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Termeni si conditii |
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor | Bilete
Bilete Concert Depeche Mode la Bucuresti Bilete Concert Guns N' Roses la Bucuresti pe Arena Nationala
© copyright 2001 - 2022 BestMusic.ro