BestMusic.ro » Beatles » Biografie Beatles

Biografie Beatles

Beatles

The Beatles a fost unul dintre grupurile a caror muzica a avut cea mai mare influenta pentru era rock care a urmat. Grupul era alcatuit din John Lennon (vocal, chitara ritm), Paul McCartney (vocal, chitara bas), George Harrison (chitara solo) si Ringo Starr (baterie).

Ei au avut ca tinta generatiile de tineri rezultate de dupa al doilea razboi mondial, in Anglia, SUA, etc. Fara dubiu, `The Beatles` este cel mai faimos i de succes grup in istoria muzicii rock, contorizand peste 1,1 miliarde de discuri vandute in lumea intreaga.

In timp ce initial au devenit faimosi pentru ceea ce unii au etichetat drept muzica pop, lucrarile lor de mai tarziu au realizat o combinatie de laude atat din partea criticilor cat si din partea ascultatorilor inegalata in secolul XX. In cele din urma, ei si-au dovedit nu doar talentul de muzicieni, ci au pait granita spre cinematografie, si in particular, in cazul lui John Lennon spre activism politic.

McCartney l-a cunoscut pe Lennon pe 6 iulie 1957 si a intrat in formatia acestuia, numita The Quarrymen, pentru care McCartney l-a recrutat pe Harrison, amicul sau de scoala in varsta de numai 15 ani. Trupa s-a despartit pentru scurt timp dupa care s-a reunit.

Grupul sufera mai multe schimbari atat ca nume cat si ca membri si devine in cele din urma in 1960, The Beatles.

In 1962 au semnat un contract cu Parlophone, membra a EMI, iar primul album al formatiei - `Please please me`, a fost inregistrat in doar 12 ore consecutive. Mania pentru Beatles a inceput in Anglia pe 13 octombrie 1963 cu o aparitie televizata la London Palladium si a explodat apoi in SUA, in urma a 3 aparitii ale trupei in `The Ed Sullivan Show`, pe 9 februarie, 16 februarie si 23 februarie 1964.

Aceasta trupa, ce canta muzica pop pe atunci, a devenit in scurt timp un fenomen mondial cu fani care-i adorau pe membri, cu adulatii isterice  si condamnari din partea comentatorilor culturali si nu numai, printre care si Frank Sinatra.

O parte a criticii adresate trupei isi avea originea in confuzia asupra surselor muzicii lor (o confuzie asemanatoare a planat si asupra lui Elvis Presley in 1956, criticile provenind de la persoane care nu cunosteau traditia muzicii blues, R&B si gospel din care razbatea Elvis) iar o parte era cauzata de reactia neincrezatoare cu privire la lungimea parului membrilor The Beatles.

In 1964, ei au ocupat primele 5 pozitii ale `Hot 100` din revista Billboard, realizare care nu a mai fost repetata. In 1965, cei 4 au fost desemnati `Membri ai Ordinului Imperiului Britanic`. In acelasi an, Lennon si Harrison au inceput sa consume LSD, iar McCartney ceva mai tarziu, spre sfarsitul anului 1966.

Lennon a afectat imaginea The Beatles in anul urmator cand a afirmat intr-un interviu ca religia crestina este pe moarte, sustinand ca Beatles e mai populara ca Iisus. In cele din urma, si-a cerut scuze, dupa ce a fost criticat foarte dur de catre grupuri religioase, dupa ce albumele lor au fost interzise sau chiar arse in ari din America de Sud si dupa ce au primit amenintari din partea unor grupuri precum Ku Klux Klan.

Dup concertul din Candlestick Park din San Francisco, pe 29 august 1966, si-au concentrat fortele in studioul de inregistrari, noile compozitii si experimente muzicale ridicandu-le reputatia artistica in mod remarcabil, pastrandu-si totusi uriasa popularitate. Insa, soarta financiara a grupului a luat o intorsura nefavorabila atunci cand managerul lor, Brian Epstein, a murit pe 27 august 1967.

Dupa aceasta, membrii trupei si-au urmat interesele individuale si s-au intalnit tot mai rar. Ultimul lor concert este considerat a fi aparitia live pe acoperisul studio-urilor Apple, din Londra, in ianuarie 1969, reprezentatie ce a fost compilata in albumul `Let It Be`.

Oficial, grupul Beatles s-a destramat in 1970 si orice speranta a unei reuniuni a fost zdrobita cand Lennon a fost asasinat de catre Mark David Chapman in 1980. Totusi, o reuniune virtuala a avut loc in 1995, odata cu lansarea a doua inregistrari ale lui Lennon, la care si-au adus contributia si ceilalti 3 membri Beatles. Au rezultat piesele `Free as a Bird` si `Real Love`.

Au mai fost lansate, de asemenea, 3 albume ce contineau material nelansat anterior, precum si un documentar, proiect cunoscut sub numele  `The Beatles Anthology`.