BestMusic.ro » Bjork » Biografie Bjork

Biografie Bjork

Bjork
Bjork a devenit cunoscuta ca voce a trupei Sugarcubes, insa dupa dezmembrarea trupei ea a eclipsat repede popularitatea formatiei. In loc sa continue pe cont propriu cu tenta rock, Bjork s-a apropiat de muzica electronica.

Primul sau album - `Debut` - a facut-o imediat un superstar, unul din cele mai neobisnuite ale anilor `90.

Bjork s-a nascut in 1965 la Reykjavik (Islanda), ca fiica a lui Gudmundur Gunnarsson (electrician de profesie) si a sotiei acestuia Hildur Hauksdóttir. Parintii sai divorteaza cand Bjork avea 2 ani. Ea va creste astfel intr-o comunitate `hippie` impreuna cu mama si cele 7 surori.

La varsta de 5 ani incepe sa studieze muzica clasica si isi va lansa primul sau album la varsta de 11 ani, in 1977 (materialul cuprindea in mare parte cantece traditionale islandeze si cover-uri dupa hit-uri internationale cantate in limba materna).

In adolescenta, Bjork va colabora cu mai multe formatii, majoritatea cantand punk: Spit & Snot (1977), Exodus (1979-80), Jam 80 (1980), Tappi Tíkarrass (1981-83) si Kukl (1984-86).

Bjork va forma apoi grupul pop Sugarcubes, impreuna cu Einer Orn si Siggi Baldurson carora li se vor alatura Thor Eldon (cu care Bjork are un fiu in 1986), Magg Ornotfsdottir si Bragi Olafsson.

Trupa lanseaza primul sau single in 1986 iar doi ani mai tarziu primul album – `Life's Too Good` cu care devine cunoscuta la nivel international, in mod deosebit in Marea Britanie. In timpul perioadei Sugarcubes, Bjork a mai colaborat si cu grupul islandez de jazz Gudmundar Ingólfssonar Trio pentru albumul acestora `Gling-Glo` (1990), precum si cu 808 State, moment in  care artista intra in contact cu muzica electronica.

Sugarcubes se vor desparti in cele din urma in 1992. Anul urmator, Bjork va lansa albumul sau solo `Debut` - o colaborare cu producatorul Nellee Hooper. Discul s-a bucurat de un succes international deosebit  (aproape 3 milioane de copii vandute).

Acestuia i-a urmat `Post` (1995), deasemenea o colaborare cu Hooper, dar si cu maestrii techno Graham Massey (membru 808 State), Howie Bernstein si Tricky. In urma unor probleme, artista se muta in Spania. Aici va lansa cel de al treilea album inititulat `Homogenic` in 1997.

In urma vizionarii videoclipului `It's Oh So Quiet`, regizorul danez Lars von Trier i-a propus solistei sa joace rolul principal in noul sau film `Dancer in the Dark` (2000), dar si sa realizeze coloana sonora a peliculei. Bjork va castiga de altfel premiul pentru cea mai buna actrita in cadrul festivalului de film de la Cannes.

Soundtrack-ul filmului original a fost prelucrat de catre Bjork si a aparut pe un nou album intitulat `Selmasongs` (sept. 2000) – material ce include un duet cu Thom Yorke in piesa `I’ve Seen It All`.

Cel de al patrulea album al cantaretei este probabil si cel mai `linistit`. `Vespertine` a rezultat din colaborarea cu o orchestra de camera, un cor din Islanda si cu harpistul Zeena Parkins. Bjork va mai lansa si o carte, o serie de DVD-uri, un album `Best Hits`, precum si doua set-uri muzicale (`Family Tree` si `Bjork Box`).

In aceasta perioada, artista se casatoreste cu Matthew Barney cu care are o fata in 2002. In luna august a anului 2004, Bjork compune si interpreteaza `Oceania` - piesa cantata la festivalul de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena. Piesa va anticipa de altfel cel de al 5-lea album al solistei - `Medulla`, aparut cateva saptamani mai tarziu. Pe album (apropiat muzicii experimentale) sunt incluse colaborari cu  cantaretul inuit Tanya Tagaq, artistul japonez Dokaka, Robert Wyatt, Rahzel si Mike Patton, dar su cu programatorii Matmos, Mark Bell and Mark "Spike" Stent.