BestMusic.ro » Blazzaj » Biografie Blazzaj

Biografie Blazzaj

Blazzaj

Formatia 'Blazzaj' s-a constituit in 1998, in Timisoara. Iar numele lor provine din combinatia cuvintelor 'blazare' si 'jazz', folosit insa invers, adica 'zzaj'. Si, inca ceva legat de numele formatiei: acesta, citit de la coada la cap, nu e altceva decit 'jazzalb'.

Florin Barbu este, alaturi de Eddie Neumann, fondatorul Blazzaj-ului. A ajuns la Timisoara ca student la Medicina, pe ruta Sibiu - Medias - Resita, insa dupa trei ani de studiu a renuntat la facultate in favoarea muzicii. A invatat singur sa cinte la bas dupa ce, la 14 ani, si-a imprumutat bicicleta unui vecin in schimbul unei chitare bas, care-l fascina. Trupa in care a cintat vreme de patru ani, din 1994 pina in 1998, 'Arca', avea aceeasi sala de repetitii cu formatia saxofonistului Eddie Neumann. Cei doi ramineau dupa repetitii sa cinte impreuna si, intelegindu-se atit de bine pe plan muzical, au decis sa infiinteze o trupa.

Din primavara anului 2002, Florin s-a dedicat formatiei 'Proconsul', motiv pentru care nu mai apare in concerte alaturi de 'Blazzaj', dar este considerat in continuare membru al trupei.

Tavi Horvath s-a nascut in decembrie 1973 la Sannicolaul Mare si-a ajuns in Timisoara la 14 ani, la liceu. Desi cinta in paralel cu trupa 'Implant pentru refuz', cu care a lansat trei albume, el este, din primavara anului 1998, si solistul vocal al Blazzaj-ului. Pentru Tavi, cel mai important este momentul in care comunica cu publicul.

Un alt membru de baza al Blazzaj-ului este chitaristul Horia Crisovan. Mai subtil si mult mai liber decit in trupele din care il cunoastem, 'Neurotica' si 'Stepan Project', Horia are aici rolul 'maionezei care leaga salata orientala', cum ii place sa spuna. In afara de peregrinarile pe ruta Timisoara - Bucuresti si de munca in studiourile de radio (este un foarte apreciat tehnician), Horia este pasionat de ciclism, parcurgind zilnic zeci si zeci de kilometri pe doua roti.

Mezinul trupei este trompetistul Petrica Ionitescu (nascut in martie, 1976 la Lipova, Arad), care a absolvit anul trecut cursurile Conservatorului din Timisoara. A ajuns la Blazzaj dupa ce a cintat dixieland cu 'Juniors Jazz Band' si jazz-rock cu 'Blue Note', iar in prezent face parte din Filarmonica aradeana.

La celalalt pol al virstei, se afla bateristul Vali Potra, 36 de ani, ce vine din Salonta, judetul Bihor. El a inceput sa cinte intr-o trupa rock, cu 20 de ani in urma, dupa ce a raspuns unui anunt dintr-un ziar. A continuat cu 'Impact' si cu 'Abra', o formatie de succes in anii '80, in special in mediile studentesti. Vali este considerat cyborgul trupei, tipul riguros care face ordine si-i tine in friu pe ceilalti. A ramas un fan al monstrilor pop-rockului britanic (Sting, Clapton, Phil Collins), insa este deschis oricaror idei si noutati muzicale. Ca si Eddie Neumann si Florin Barbu, Vali este casatorit.

Utu Pascu, nascut la Timisoara in 1978, preia stafeta de la Florin Barbu, in iunie 2002. El mai este membru si al formatiilor 'Brigada Artistica Urbana' si 'Baumann Quartet'. Si este licentiat 2001 al Politehnicii din Timisoara.

In anul 2000, formatia 'Blazzaj' colaboreaza cu Raul Kusak si Ioana Alecu, dar in prezent acestia nu fac parte din componenta trupei.

L-am lasat la urma pe numarul unu al Blazzaj-ului, totodata membru de baza al altor foarte apreciate trupe: 'Jazz Unit' si 'Orient Express'. Eddie Neumann s-a nascut in 1974 la Tulcea, 'acolo unde fumul combinatului de aluminiu se imbina armonios cu tintarii'. La 16 ani, a inceput sa cinte la saxofon. A colindat alaturi de formatia profesorului sau, domnul Volanski, prin localitatile din Delta, cintind slagare romanesti si muzica usoara, iar apoi a plecat in celalalt colt al tarii, la Timisoara, pentru a studia Sociologia si a deveni un saxofonist in mare voga al jazz-ului romanesc.

Sursa: http://interioare.free.fr/
Site oficial: www.blazzaj.com/

Comentarii Blazzaj