BestMusic.ro » Blur » Biografie Blur

Biografie Blur

Blur

Blur este o formatie britanica de rock alternativ infiintata in anul 1989, la Londra, de Damon Albarn (voce), Graham Coxon (chitara), Alex James (bass) si Dave Rowntree (tobe).

In primele luni de existenta, trupa a activat sub numele Seymour. Blur lanseaza primul sau album, "Leisure", in anul 1991. Discul a ajuns pana pe locul sapte in Marea Britanie si a fost promovat prin trei single-uri: "She's So High", "There's No Other Way" si "Bang".

Doi ani mai tarziu, apare "Modern Life Is Rubbish", cel de-al doilea material discografic. Grupul a reusit sa se impuna la nivel international abia dupa lansarea lui "Parklife" (1994), unul dintre cele cele mai reprezentative albume pentru curentul britpop.

La mijlocul anilor '90, Blur era considerata una dintre cele mai bune trupe britanice. Despre Blur, presa britanica obisnuia sa afirme ca este singurul rival adevarat al celor de la Oasis.

Dupa "Parklife", Blur a mai lansat alte 2 albume albume de succes ("The Great Escape" - 1995, respectiv "Blur" - 1997), care au furnizat hituri precum "Country House", "Charmless Man", "The Universal", "Song 2", "Beetlebum".

In 1999, Blur revine cu "13", un album produs de William Orbit, in care trupa se indeparteaza de britpop si se apropie de sonoritatile electronice. Experimentele continua si pe albumul "Think Tank" (2003), material pe care se pot auzi influente dance, hip-hop, dub, jazz si muzica africana.

La inceputul inregistrarilor pentru "Think Tank", chitaristul Graham Coxon decide sa paraseasca trupa. Dupa lansarea discului, Blur ia o pauza, de care Damon Albarn, liderul trupei, a profitat din plin. Artistul a acordat mai multa atentie trupei "virtuale" Gorillaz", pe care a infiintat-o in 1998 si care s-a bucurat de un succes urias.

Blur se reuneste in formula completa in iulie 2009, trupa sustinand doua concerte consecutive in Hyde Park din Londra.

In februarie 2012, trupa primit premiul pentru contributia adusa la dezvoltarea industriei muzicale la gala Brit Awards. Tot atunci, a sustinut cel mai lung recital din istoria acestei ceremonii.

In aprilie 2012, Damon Albarn a anuntat ca Blur va sustine un concert de amploare in Hyde Park, ultimul inainte de destramarea definitiva.