BestMusic.ro » Bruce Springsteen » Biografie Bruce Springsteen

Biografie Bruce Springsteen

Bruce Springsteen

Bruce Springsteen s-a nascut pe 23 Septembrie 1949 intr-un oras din New Jersey numit Freehold.

La varsta de 13 ani si-a cumparat prima chiatara cu 18$, apoi a inceput sa studieze alaturi de un chitarist de prin partea locului.  Cand a facut 16 ani, mama sa i-a cumparat o chitara Kent in valoare de 60$, eveniment care i-a inspirat melodia "The Wish".
La inceputul carierei, Springsteen a facut parte din  mai multe formatii locale din New Jersey. Cele mai importante dintre acestea sunt: Castiles, Earth, Steel Mill, Dr Zoom And The Sonic Boom si altele.

In 1972, a semnat un contract cu Columbia Records cu ajutorul lui John Hammond, acelasi care il ajutase si pe Bob Dylan cu 10 ani in urma.
Primul sau album `Greetings From Asbury Park, N.J.`, aparut in ianuarie 1973 i-a adus remarci favorabile din partea criticilor, dar vanzarile au fost sub asteptari.  Mai tarziu in acelasi an, a scos pe piata al doilea disc `The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle`, dar din nou a primit critici bune si nici un profit material. 

In August 1975, Springsteen a atras atentia publicului printr-un concert sustinut la Bottom Line Club, prin care a aratat masura talentului sau. Cateva decenii mai tarziu acesta avea sa fie considerat unul din cele 50 de evenimente care au schimbat rock' n' rollul.

Din cauza proceselor pe care le-a avut cu fostul sau manager Mike Appel, Springsteen nu a mai intrat in studio timp de doi ani. Dupa ce a ajuns la o intelegere cu Appel, in 1977 a inceput sa lucreze la noul sau LP `Darkness on the Edge Of Town`. Acest album a reprezentat o schimbare in muzica sa; melodiile erau mai lente si au inceput sa reflecte convingerile intelectuale si politice ale lui Springsteen.  Multi fani considera ca acest disc a fost cel mai bun si cel mai consistent, continand piese care aveau sa devina mari hituri.

La sfarsitul anilor 70 Springsteen isi castigase deja o reputatie si compunea materiale pentru alti artisti sau formatii. Manfred Mann's Earth Band a ajuns pe primul loc in topuri cu o versiune rearanjata a melodiei  `Blinded by the Light`, Patti Smith a reusit sa ajunga pe locul 13 in top cu melodia lui Springsteen `Because the Night` , iar The Pointer Sisters a ajuns pe locul 2 in 1979 cu melodia `Fire`.
In 1982 Sprinsteen a inceput sa lucreze la discul `Nebraska`. Conform unor biografii, Springsteen era in depresie, datorita vietii foarte agitate, cand a scris acest material. Album nu s-a vandut prea bine dar a primit numeroase laude din partea criticilor (a fost numit albumul anului de revista Rolling Stones). De asemenea, acest album a inspirit un nou gen de muzica si a devenit foarte popular in randul rockerilor indie.

Cel mai cunoscut album al sau `Born In The U.S.A` (1984) a fost unul din cele mai bine vandute discuri. Sapte single-uri de pe acest LP au ajuns in top 10. Piesa `Born in The U.S.A.` era un comentariu referitor la modul in care veteranii din Vietnam sunt tratati. El a refuzat 7 milioane de dolari pe care i-ar fi primit daca accepta ca melodia sa fie folosita intr-o reclama a celor de la Chrysler Corporation. `Dancing in the Dark` a fost cel mai apreciat din cele 7 hituri ale albumului. In videoclipul acestei melodii apare si Courtney Cox.Aceasta perioada a fost cea mai buna a carierei sale, o perioada in care aparea pe toata posturile si in care s-a bucurat de cea mai mare audienta.

Albumul `Live/1975-85` a fost lansat la sfarsitul anului 1986 si a avut un mare succes (s-au vandut aproximativ 13 milioane de copii) ajungand cel mai bine vandut album live al tuturor timpurilor.

Dupa acest punct culminant al carierei sale, in 1987 Springsteen a lansat un album mai matur,  `Tunnel of Love`.

In turneul de promovare a LP-ului `Tunnel of Love` si-a facut publica relatia sa cu una din cantaretele Back-up ale formatiei E Street Band - Patti Scialfa.  In toamna anului 1989 el a desfiintat  E Street Band si s-a mutat impreuna cu Scialfa in California.

In 1992 a lansat doua albume in acelasi timp, `Human Touch` si `Lucky Town`, realizate cu diferenti muzicieni necunoscuti. Aceste ultime discuri erau mult mai triste si mai profunde decat cele de la inceputul carierei.

Springsteen a castigat numeroase premii Grammy, dar si un Oscar in 1994 pentru coloana sonora a filmului `Philadelphia.

In 1995, dupa ce a reunit E Street Band pentru cateva cantece, a inregistrat prima compilatie Greates Hits.

In 1999, Springsteen si E Street Band s-au reunit oficial si au plecat intr-un tur care a durat un an intreg. Dupa ce un timp a dat spectacole in jurul lumii,  in 2002, E Street Band a realizat primul album de studio dupa 18 ani. Albumul a avut ca tema atacurile de la 11 septembrie si a fost foarte bine primit atat de fani, cat si de critici.

In 2004, Springsteen a anuntat ca va participa la turul `Vote for Change` care fusese organizat pentru a motiva lumea sa voteze impotriva lui George W. Bush.

Albumul `Devils & Dust` a fost lansat pe 26 Aprilie 2005 si a fost inregistrat fara E Street Band. Este un album in mare parte acustic si este asemantor cu `Nebraska`. In turul de promovare al acestui disc a cantat solo dar nu a avut prea mare succes la public.

In Aprilie 2006, Springsteen a lansat cel mai nou album al sau `We Shall Overcome:The Seeger Sessions`, cu care a avut mare succes in Europa.

Comentarii Bruce Springsteen