BestMusic.ro » byron » Biografie byron

Biografie byron

byron
Trupa byron s-a format in 2006 iar albumul de debut, "Forbidden Drama", a fost lansat in octombrie 2007. Structurat in trei acte, ca o piesa de teatru, pe album se gaseste un melanj eclectic de art-rock si rock alternativ, cu tuse progresive si clasice. Mai tarziu trupa a re-orchestrat piesele pentru un spectacol 100% unplugged, acesta aparand in 2008 pe DVD-ul live "Acoustic Drama" - primul DVD unplugged romanesc.

Al doilea album de studio, "A Kind of Alchemy", a fost lansat in octombrie 2009. Acesta marcheaza o evolutie in sound - s-au imprumutat elemente din mai multe genuri (blues si funk, de exemplu) iar diversitatea instrumentelor este mai mare. Cantecele sunt in engleza, ca si pe primul album, iar conceptul trateaza procesul de creatie in intregul sau, trecand de la nebunie la zen. In cuvintele solistului Dan Byron, "atmosfera este una nocturna, de multe ori foarte intima, cateodata exploziva sau jucausa".

In noiembrie 2010 au cantat unplugged si electric in Salina din Turda, la peste 100 de metri adancime. O parte din materialul rezultat, "Live Underground", a fost difuzat de catre HBO Romania. Concertul urmeaza sa fie lansat in totalitate pe DVD si Blu-Ray in primavara lui 2012, impreuna cu un documentar, o serie de interviuri si un making-of.

In februarie 2011 formatia a lansat un proiect special: "Perfect", primul lor album cu versuri in romana, ce contine cantece cunoscute re-orchestrate si adaptate stilului byron. Muzica in sine este foarte eclectica, variind de la rock alternativ la jazz, swing si chiar trip-hop, iar lista de invitati este impresionanta (Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Virgil Iantu, regizorul Nae Caranfil si multi altii).

In paralel, incepand cu anul 2009 trupa organizeaza anual concursul national "byron - Rock Your High School", destinat sustinerii si promovarii formatiilor alcatuite din liceeni.