BestMusic.ro » Cargo » Biografie Cargo

Biografie Cargo

Cargo

Cargo este una dintre cele mai bune trupe de rock din tara si are peste 30 de ani de activitate pe scena muzicii romanesti. 

Povestea trupei a inceput in 1989, la Timisoara, in formula Adi Barar (chitara), Carol Bleich (baterie), Tavi Epan (chitara), Tibi Gajdo (chitara bass), Dinel Tollea (clape), Nae Tarnotzi (voce). Dupa mai multe schimbari de componenta si inregistrari care nu vor fi lansare niciodata, Leo Iorga este cooptat ca solist, in timp ce trupa incepe sa concerteze prin tara.

Cateva luni mai tarziu, Leo Iorga paraseste Cargo, fiind inlocuit temporar de Mircea Nedelcu. Trupa organizeaza un concurs pentru postul de vocalist, ce urmeaza sa fie castigat de Ovidiu Ioncu, zis si Kempes. Trupa porneste un turneu pe litoral.

Un an mai tarziu, 1990, formatia merge in turneu, in Iugoslavia si Franta, unde inregistreaza alaturi de Raul Dudnic (bass) si Adrian Popescu (chitara), o mare parte din materialul muzical ce urmeaza sa devina primul lor disc. Apare un disc single continand piesele "Ana" si "Doi prieteni". De asemenea, Tavi Pilan se alatura celorlalti membri.

Doi ani mai tarziu, Cargo lanseaza albumul de debut "Povestiri din gara", disc ce contine noua piese, idntre care una instrumentala.

In 1994, are din nou loc o schimbare in cadrul formatiei. Mai exact, este vorba despre Ramon Radosav (bass si vioara) si Cristian Pup care il inlocuieste pe Dinel Tollea (RIP), dupa ce acesta hotaraste sa paraseasca Cargo. 

"Destin" este titlul celui de-al doilea album Cargo, lansat in luna mai 1995. La scurt timp dupa lansarea materialului, Kempes sufera un grav accident de motor, iar membrii trupei trec prin momente dificile, legatura dintre ei fiind foarte stransa.

Liderul trupei, Adi Barar, isi vinde masina pentru a-i sustine spitalizarea lui Kempes, si urmeaza un concert in semn de solidaritate la Sala Polivalenta din Bucuresti. La concert apar pe scena, Mircea Nedelcu, Berti Barbera, Vali Sterian, Iris, A.G. Weinberger si altii.

Dei recuperarea solistului a fost lunga, anevoioasa, doctorii dandu-i sanse slabe de supravietuire, Kempes s-a insanatosit datorita familiei si colegilor sai. A invatat din nou sa vorbeasca si sa cante.

Adrian Igrisan, poreclit Baciul, este cooptat de Cargo, datorita vocii lui extraordinare, ca sa sustina vocea lui Kempes. Alegerea s-a dovedit a fi una buna, Adrian Igrisan devenind astfel o parte importanta a partiturii vocale din Cargo. Fiind si un instrumentist foarte talentat, el a dezvoltat impreuna cu Adi Barar grelele riff-uri de chitara marca Cargo.

In anul 1997, Ramon Radosav pleaca in SUA si este inlocuit de Alin Achim. In urmatorul an, de Sanziene, Cargo lanseaza albumul "Ziua Vrajitoarelor" si o brosura intitulata "Jurnal de bord" cu textele tuturor cantecelor si biografia oficiala a trupei.

Doi ani dupa, in 2000, pe 10 decembrie, Cargo lanseaza noul maxi-single "Baga-ti mintile-cap" si "Colinde 2000", sub egida casei de discuri Media Pro Music. Cinci zile mai tarziu, are loc lansarea oficiala si la Bucuresti.

2001 reprezinta, din nefericire, din nou un an dificil pentru trupa, deoarece Adrian Igrisan se accidenteaza, fracturandu-si grav piciorul. Dupa recuperarea partiala, el concerteaza in continuare cu piciorul incomplet refacut, stand pe scaun. Insa, treptat, dupa cateva operatii suferite in Romania si Ungaria, el se reface complet.

In 2002, Kempes se desparte de trupa. Pleaca in Australia, dar este inlocuit de Adrian Igrisan. 

"Spiritus Sanctus", albumul cu numarul 4, apare in decembrie 2003 si este sarbatorit printr-un concert cu sala plina la Palatul National al Copiilor din Bucuresti. Publicul primeste foarte bine noul album, videoclipul piesei "Daca ploaia s-ar opri", fiind difuzat frecvent pe posturile radio si tv.

In 2004 Cargo lanseaza piesa si videoclipul "Nu pot trai fara tine", iar in 2005, primesc mai intai titlul de "Cea mai buna trupa rock" la Premiile MTV Romania, si apoi Dublu Disc de Aur pentru vanzarile albumului "Spirits Sanctus".

Cargo lanseaza in 2007 albumul numit "XXII", ce cuprinde 22 din cele mai cunoscute piese ale formatiei, reinregistrate cu Adrian Igrisan la voce.

Intre 2010 si 2013 au loc alte schimbari. Alin Achim paraseste formatia, locul fiind luat provizoriu de chitaristul Mirel Cumpanas, pana ce in 2013 este coopatat basistul Florin "Xbass" Barbu, votat de mai multe ori "cel mai bun bassist din Romania". Claviaturistul Ionut Carja ii ia locul lui Cristi Pup, venind cu un sound nou si puternic.

Tot in 2013, Cargo lanseaza piesa "Nu ma lasa sa-mi fie dor", piesa indragita pe loc de public.

Comentarii Cargo