BestMusic.ro » Cerbul de Aur 2009 » Biografie Cerbul de Aur 2009

Biografie Cerbul de Aur 2009

Cerbul de Aur 2009

Prima editie a Festivalului International de Muzica Cerbul de Aur are loc in Martie 1968, la Teatrul Dramatic din Brasov.

22 de solisti din 28 de tari au concurat atunci pentru cucerirea Trofeului, care a plecat in Belgia cu Jacques Hustin. Desi abia la inceput, evenimentul muzical organizat de Romania a fost supranumit "Festivalul din est care arata ca in vest!"

Un an mai tarziu, Trofeul "Cerbul de Aur" revine acasa odata cu castigarea concursului de interpretare de catre romanca Luminita Dobrescu. Nume celebre astazi, precum Julio Iglesias sau Christina Aguilera au cantat pe scena brasoveana la inceput de cariera.

Therese Steinmetz (Olanda) in 1970 si Anne Louise Hanson (Suedia) in 1971, sunt castigatorii editiilor desfasurate pana la intreruperea festivalului, in anul 1972.

Reluat abia in 1992, "Cerbul de Aur" ii are castigatori ai editiilor ‚92-95 pe Trie Utami (Indonezia), Arina Commodores (Lituania), Worthy Davis (SUA) si Cramps in The Leg (Rusia).  

In 1996, dupa 27 de ani de peregrinari, Cerbul revine acasa datorita Monicai Anghel, care obtine marele premiu. Indonezia castiga pentru a doua oara Trofeul in 1997, prin Meiske Shakila Sherhalawan, dupa care urmeaza inca 3 ani de intrerupere a celui mai important eveniment al muzicii romanesti.

Romania revine in forta in 2001, atat cu organizarea festivalului, cat si cu prestatia celor care au reprezentat-o in competitie, formatia Proconsul reusind sa convinga juriul ca merita marele premiu "Cerbul de Aur".

In 2002 Cerbul este  castigat de Paula Seling, iar in 2003 de catre chinezul Sho Baoliang. Eleanor Casar din Malta va castiga trofeul "Cerbul de aur" in 2004.In 2005, Trofeul Cerbul de Aur a plecat in Italia la Linda.

Cerbul de Aur 2008 a ramas in Romania prin performanta lui Razvan Krivach, care a castigat simpatia publicului si voturile juriului cu piesa "Too much love will kill you".

Printre vedetele invitate la Cerb de-a lungul anilor se numara James Brown, Kenny Rogers, Culture Beat, Paul Young, Boy George, Ray Charles, Enrico Macias, Dalida, Toto Cutugno, Patricia Kaas, Jerry Lee Lewis, Kylie Minogue, Diana Ross, Sheryl Crow, Zucchero, INXS, UB 40, Cyndi Lauper, Vaya con Dios, The Kelly Family, Boyz II Men, T.A.T.U, Scorpions, Ricky Martin, Simple Minds, Pink si Nino D’Angelo, Thomas Anders, Natalia Rodriguez, Ruslana si trupa britanica Simply Red.