BestMusic.ro » Chely Wright » Biografie Chely Wright

Biografie Chely Wright

Chely Wright

Chely Wright, pe numele sau adevarat Richell Rene Wright, este o cantareata de muzica country, care s-a nascut pe 25 octombrie 1970, in Wellsville, Kansas, Statele Unite ale Americii.

Nascuta intr-o familie de muzicieni, Chely Wrigt a urmat cursuri de pian inca din copilarie, astfel incat la varsta de 11 ani era o cantareata si pianista profesionista. Din clasa a 7-a pana intr-a 12-a, Chely a cantat la ceremoniile funerale ale veteranilor. Cantareata a inceput sa ia tangenta cu muzica country in momentul in care s-a angajat la "Ozark Jubilee", un show de muzica country din Bonson, Missouri.

In 1989, sfatuita de bunicul sau, Chely a dat concurs si a intrat intr-o productie muzical la Opryland, Nashville.

In 1993, artista a semnat primul sau contract muzical cu casa de discuri Mercury/ Polygram. Un an mai tarziu, in 1994, Chely Wright a lansat primul ei album, "Woman in the Moon", iar Academy of Country Music a numit-o in 1995 "Top new female vocalist".

In 1997 apare hit-ul "Shut Up and Drive", inclus pe cel de-al treilea album al sau, "Let Me In".

In 1999, odata cu lansarea pe piata muzicala a albumului numarul patru, Chely Wright incepe sa devina unul din cele mai apreciate nume din muzica country. Materialul, intitulat "Single White Female" a produs cateva din cele mai bune single-uri din cariera sa si i-a adus, totodata, certificatul de aur pentru vanzarile realizate.

Pana in 2010, anul in care a aparut cel mai recent album al sau, Chely a lansat sapte albume, la case de discuri, iar peste 15 piese au ajuns in topurile din lumea intreaga. Materialului "Single White Female" i-au urmat "Never Love You Enough" (2001), "The Metropolitan Hotel" (2005) si "Lifted Off the Ground" (2010).

Pana in 2010, albumele cantaretei country Chely Wright s-au vandut in circa 975.000 de copii, in S.U.A. Trebuie remarcat faptul ca artista a scris cateva melodii pentru Brad Paisley, Richard Mrx, Mindy Smith si Clay Walker. Printre hit-urile de top 10 ale lui Walker se regaseste piesa "I can't sleep".

Pe 4 mai 2010, Chely Wright a avut curajul sa lanseza o carte autobiografica, "Like me", in care a recunoscut ca este lesbiana.

In momentul de fata, cantareata este una din cele mai active personalitati implicate in actiunile se sutinere a comunitatii gay.