BestMusic.ro » Coldplay » Biografie Coldplay

Biografie Coldplay

Coldplay

Cantaretii de la Coldplay nu credeau ca vor ajunge preferatii Angliei in materie de rock & roll atunci cand melodiile lor au ajuns in fruntea topului in anul 2000. Cei patru baieti – Chris Martin (voce/pian), Jon Buckland (chitara), Will Champion (tobe) si Guy Berryman (bas) – au inceput sa cante mai mult din distractie pe cand studiau inca la Universitatea din Londra. Baietii studiasera aceste instrumente inca din copilarie si erau fascinati de muzica artistilor Bob Dylan, Stone Roses, Neil Young si My Bloody Valentine. Ei nu si-au imaginat niciodata ca vor ajunge faimosi in intreaga lume.

Baietii au provenit din familii modeste insa au fost incurajati sa isi urmeze pasiunea pentru muzica. Martin a inceput sa cante la pian la o varsta frageda si inca de la 15 ani sustinea spectacole cu diferite trupe. Buckland canta la chitara de la 11 ani si se inspira din munca artistilor Eric Clapton si Jimi Hendrix. Berryman s-a nascut in Scotia si era un pasionat al muzicii funk, de aici si dorinta de canta la bas. Champion nu mai cantase la tobe pana sa vina in Coldplay; prefera chitara, basul si percutiile.

Coldplay pastreaza ceva din romantismul lui Travis, pasiunea lui Jeff Buckley si energia lui Oasis. Prima aparitie pe scena a uimit publicul si criticii; piesa interpretata la un festival din Manchester a marcat lansarea primului album („The Safety”). „The Brothers and Sisters” a aparut un an mai tarziu prin colaborare cu Fierce Panda. Melodiile lor se caracterizeaza prin sunetele delicate si versurile simple, melancolice care se potrivesc stilului englezesc. In aprilie 1999, au semnat un contract pentru lansarea unei editii limitate intitulata „The Blue Room”. Datorita admiratiei presei, grupul s-a facut remarcat in mai multe tari. In 2000 au fost lansate alte doua editii: „Shiver” si „Yellow”.

„Parachutes” a castigat premiul „Mercury Music Prize” in Londra. In noiembrie 2000, albumul a fost lansat si in SUA; o luna mai tarziu, „Yellow” a fost selectata ca piesa de promovare a postului ABC. Succesul lor a continuat sa creasca si in 2001, a castigat trei nominalizari la British Awards. Zvonurile despre o despartire au insotit turneul din SUA dar s-au dovedit a fi total eronate.

Martin a avut probleme frecvente cu vocea si racelile si Coldplay a fost nevoit sa anuleze o serie de concerte din turneul european. In ciuda acestor evenimente, baietii au continuat sa cante impreuna si au cucerit publicul cu noua lor piesa „Trouble”. Spre sfarsitul lui 2001, au intrat in studio pentru un nou album. Unele voci spun ca ar fi ultimul album de succes al trupei. In august 2002, Coldplay a lansat „A Rush of Blood to the Head”.

Copyright© 2005 − BestMusic.ro

Comentarii Coldplay