BestMusic.ro » Compact » WikiLeaks: Traian Basescu a promis ca ucigasul lui Teo Peter nu va fi inchis in Romania

WikiLeaks: Traian Basescu a promis ca ucigasul lui Teo Peter nu va fi inchis in Romania

WikiLeaks: Traian Basescu a promis ca ucigasul lui Teo Peter nu va fi inchis in Romania

Presedintele Traian Basescu l-a asigurat pe ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti ca soldatul american carel-a ucis pe Teo Peter intr-un accident rutier nu va face inchisoare in Romania.

Informatia apare intr-o telegrama din 2005 clasificata `Confidential` si intitulata `Context pentru vizita la Bucuresti din 30 martie a adjunctul secretarului de stat al SUA Zoellics`.

In documentul respectiv, oficialii Ambasadei SUA mentioneaza o discutie anterioara intre presedintele Basescu si ambasadorul SUA pe tema cazului Teo Peter.

`In final, accidentul din decembrie 2004 in care a fost implicat comandantul desamentului de puscasi marini insarcinati cu securitatea Ambasadei SUA, care a dus la moartea rock-starului roman Teo Peter a fost mediatizat intens si a declansat proteste ale publicului. Basescu si guvernul sunt sub o presiune politica substantiala pentru ca procesul sa aiba loc intr-o instanta din Romania. In mod natural, avand in vedere ca procedurile judiciare ale Fortelor Navale (Marine Corps in original n.red) impotriva fostului comandant de detasament nici nu au inceput, chestiunea extradarii si a ridicarii imunitatii soldatului nici nu poate fi pusa in discutie in acest moment. Cu toate acestea, premierul Tariceanu si ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere intoarcerea soldatului, fiind posibil sa repete promisiunea facuta mai devreme ambasadorului nostru de catre Basescu ca fostul sef de detasament va avea parte de un proces echidistant si, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi in inchisoare in Romania.` (sursa: telegrama a ambasadei SUA, via HotNews.ro).

Teo Peter a murit in 4 decembrie 2004, intr-un accident de circulatie, cand o masina a Ambasadei SUA la Bucuresti a intrat intr-o intersectie pe culoarea rosie a semaforului si a lovit in plin taxiul in care se afla basistul trupei Compact.

Soferul - puscasul marin Christopher R. Vangoethem - a scapat de acuzatia de omor, in urma unui proces derulat in Statele Unite.

Vangoethem nu a oprit la o intersectie din centrul Bucurestiului si a lovit taxiul, potrivit Politiei.

Testul de alcoolemie realizat asupra aerului expirat a indicat ca el bause.

Soldatul american, barbat casatorit se afla in masina cu iubita sa, motiv pentru care a parasit locul accidentului, iar reprezentantii ambasadei de la Bucuresti l-au urcat intr-un avion si l-au trimis in SUA.

La 1 februarie 2006, Curtea Martiala din statul Virginia l-a gasit vinovat pe american de adulter, achitandu-l insa pentru acuzatia de omor prin neglijenta in legatura cu moartea muzicianului roman Teo Peter, in decembrie 2004.

Vangoethem a mai fost gasit vinovat de declaratii oficiale false in fata anchetatorilor si de obstructionarea justitiei, pentru toate acestea primind o scrisoare de mustrare, scrie Jurnalul.ro.
Mai multe stiri despre: deces teo peter  wikileaks 
Publicat pe 29 Martie 2011 , de Laura Galan

Adauga un comentariu