BestMusic.ro » Concerte » Festivalul National de Rock 2020 - Adrian Ordean

Festivalul National de Rock 2020 - Adrian Ordean

Festivalul National de Rock 2020 - Adrian Ordean
Sala Palatului, Bucuresti Calea Victoriei
21 Octombrie 2020 // 100-200 LEI

 In data de 21 Noiembrie 2020, Sala Palatului din Bucuresti gazduieste un spectacol eveniment marcat de implinirea a 45 de ani de activitate a marelui chitarist si compozitor Adrian Ordean.

Dotat si talentat instrumentist rock , mare chitarist, compozitor de marca ai muzicii usoare romanesti, unul dintre cei mai prolifici compozitori romani si inginer de sunet, nascut la Sibiu, pe 10 martie 1955, Ordean este cel ce a inventat trupa A.S.I.A. si a facut din Compact un brand pe scena pop-rock-ului. Majoritatea formatiilor romanesti din anii 80 si 90 au inregistrat in studioul sau, Migas Real.

Anul acesta Adrian Ordean implineste 65 de ani de viata si 45 de ani de cariera, si DUPA ANI SI ANI…(titlu simbol al unuia din hiturile compactine, care l-a facut celebru) , isi serbeaza cariera cu un spectacol legenda, unde se reunesc pe scena fosti membri ai trupelor in care el a activat, pentru care a compus, pentru care a orchestrat si artisti cu care a cantat de- a lungul vietii.

Spectacolul este un maraton din trecut pana in prezent, si aduce pe scena o parte din evolutia muzicii poprock din Romania. Montajul video, povestile, momentele surpriza si hiturile vor face din acest elegant spectacol o adevarata GALA A MUZICII POPROCK.

Veti canta impreuna hiturile celebre compuse de Adrian Ordean: Ia cu tine si inima mea, Trenul Pierdut, Pseudofabula, Cine esti tu oare, Sa te gandesti la mine, Zilele, Pe tine te visez mereu, Singur te caut in noapte, Dupa ani si ani... alaturi de mari voci ale muzicii poprock din Romania.

Invitati in acest grandios spectacol sunt: Compact B, Schimbul 3 by Adrian Ordean, Pact, Trupa Ordean, Amadeus, Asia, Compact, Rosu si Nesgru, Sfinx Experence, Riff, Grup 74 si Sens Unic, Stereo precum si Mihai Pocorschi, Dan Bitman, Tavi Colen, BodoVladimir Pocorschi, Tudor Turcu, Rares Dragomir, Nicu Patoi, Mugurel Vrabete, Silvia Dumitrescu, Eugen Caminschi si Florin Laghia.

Prezentatori sunt Liviu Zamora, Bebe Astur, Dan Helciug si Emma Stefan.

Adi Ordean patrunde in lumea muzicii rock alaturi de primul sau grup, STEREO, constituit la Brasov in toamna 1976 chiar de cate el insusi . In 1977, STEREO obtine premiul I la Festivalul interjudetean ”Primul ghiocel”, acelesi la care juriul ii ocorda lui Adrian Ordean ”Premiul Uniunii Compozitorilor pentru ”conceptia originala” a pieselor sale” (conform ”Disco Ghid Rock” (Ed a 2-a, Editura Muzicala, Bucuresti, 1979). Pentru Adrian Ordean incepe o noua etapa odata cu transferul la grupul brasovean GRUP 74. Gabi Gombos in cartea ”Rock n Zarnesti” scrie astfel despre GRUP 74:”Urmatoarea miscare, semnificativa, de personal se produce in 1981 cand sibianul Adrian Ordean , este cooptat la chitara solo, in locul fondatorului Alexandru Albiter. Acesta scrie: ”In iarna lui 1981 eu am parasit “GRUP74” pentru a veni la Bucuresti, unde am format trupa “Sens Unic”si, incredibil, in locul meu in “GRUP74”a venit Adi Ordean, care in scurt timp a ridicat trupa la nivel national cu piese noi si un meritat loc 3 la Festivalul Arhitecturii “Club A”din acel an.

O alta etapa din viata lui muzicala, vizeaza constituirea formatiei RIFF alaturi de Florin Grigoras si trecerea definitiva la stilul hard & heavy, cu care participa la multe turnee si festivaluri.

Transferat in Bucuresti locul unde se ia, de zeci de ani, pulsul rock-ului national, Adrian Ordean canta in 1981 cu trupa SENS UNIC, impreuna cu muzicicieni extrem de dotati ai perioadei .

La finele anului 1981, Adrian Ordean ”da curs invitatiei lui Liviu Tudan, de a se alatura grupului ROSU SI NEGRU. Aici va canta de-a lungul timpului, pana-n anul 1988. Iata relatata sosirea la ROSU SI NEGRU a lui Adrian Ordean: ”unul din cei mai rafinati si rapizi chitaristi pe care ii avem” dupa cum scrie Paul Nanca in Almanahul BTT ”Vacanta 83”, venit in noiembrie 1981 in locul lui Nutu Olteanu. Adrian Ordean: ”Veneam de la RIFF / GRUP 74 / SENS UNIC din Bucuresti, cand, in 1981 m-a chemat Tudan la Rosu si Negru. Abia atunci am inteles eu ce-i aia o trupa adevarata. Eu voiam chitareala, solouri, unisoane, tertaje, dar ei virasera deja spre rock-ul comercial, inclusiv pe partea vizuala a spectacolului,…., ajungand pana la urma sa compun unul dintre cele mai cunoscute cantece ale trupei, care era de fapt o piesa pop, Pseudofabula”.

In 1988, Adrian Ordean paraseste formatia ROSU SI NEGRU pentru a se integra in faimosul band COMPACT si pentru a canta, pana in 1996, alaturi de Teo Peter (bss), Emil Laghia (gtr), Aurel Vasilescu (drms), Vlady Cnejevici (kbs) si Leo Iorga.(vcls), in asa numitul COMPACT B despre care muzicianul spune azi asa: Trebuie sa fac o mica observatie... am cantat 8 ani la formatia Compact...nu am avut niciodata in aceasta perioada vreun afis, vreun LP, CD sau caseta cu alt nume...Simplu, COMPACT”.

In 1991 apare LP-ul ”Compact III” cu subtitlul ”Cine esti tu oare” (Adrian Ordean semnand muzica si versurile la piese ca Trenul pierdut, Singur in noapte, Sa te gandesti la mine, Cine esti tu oare…) In 1994 apare Compact - Ma voi intoarce (Dupa ani si ani) In 1996 apare CD-ul Compact '88-'95 Adrian Ordean scrie toata muzica trupei Compact in perioada 1988-1986.

In 1996 paraseste grupul Compact, ocupandu-se de studioul de inregistrari. Formeaza si activeaza in perioada 1996 - 2000, in paralel cu trupa SCHIMBUL 3, impreuna cu Leo Iorga. In 1996 apare albumul electric ”Schimbul 3” la Tempo Music, casa de discuri a lui Gyuri Pascu. In 1998 apare albumul care se numeste "Schimbul 3 unplugged".

Adrian Ordean, in calitate de sound designer si orchestrator la studioului Migas Real Compact (care in 1997 trece in proprieta sa) alcatuiese si produce trupa pop A.S.I.A, aparuta in martie 1999, cand muzicianul are ideea de a concepe un proiect muzical ce implica o formatie de fete. ”Ordean a fost compozitorul tuturor pieselor formatiei dance care a facut cariera in perioada de dupa 2000, fiind considerat cel mai bun grup de fete,”girls band”, scrie presa vremii.

In 2000 infiinteaza grupul Amadeus. ”In toamna anului 2000, compozitorul Adrian Ordean a avut sa-si implineasca un vis: sa formeze o trupa exclusiv instrumentala dar in acelasi timp extrem de actuala, combinand ritmurile pop-dance cu virtuozitatea instrumentelor clasice. Trupa Amadeus scoate pe piata cinci discuri continand piese scrise de Adrian Ordean ”

In mai 2012, Adrian Ordean infiinteaza formatia ORDEAN si trece pe scena mare.

Din toamna anului 2012, Adrian Ordean canta cu trupa LEO IORGA & ORDEAN, care in decembrie 2012 devine prin contractual cu CASA DE DISCURI ROTON, PACT by LEO IORGA & ADI ORDEAN. La 16 ani dupa ce au apucat-o pe cai diferite, doi artisti de legenda ai Romaniei colaboreaza din nou. Leo Iorga si Adrian Ordean revin pe scena pentru a aduce in atentia fanilor hituri cunoscute din perioada 1988-1996, compuse de Adrian Ordean. Acest duo care a facut legenda in rock-ul romanesc in perioada in care a cantat in COMPACT se intoarce, „dupa ani si ani”, oferind o adevarata revelatie in muzica de gen. In aprilie 2014, trupa PACT lanseaza albumul Numarul Unu, cu compozitiile lui AdrianOrdean.

Povestea merge mai departe si in 2017 apare COMPACT B unde se reunesc pe scena fosti membri care au activat sub numele de Compact si SCHIMBUL3 by ADRTIAN ORDEAN proiect unde sunt interpretate piese compuse de Adi de-a lungul timpului.

“Aniversarea a 45 de ani de cariera este un milestone pe care nu il puteam ignora. Atat publicul roman, cat si sarbatoritul, aveau nevoie de o celebrare grandioasa asa cum va fi acest concert. Noi l-am conceput ca o punte intre generatii, un show special unde isi dau intalnire mari nume ale scenei muzicale romanesti si care va genera multa emotie”, ne-au declarat organizatorii evenimentului.

 Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.
Click pe o zi sau pe o luna
L M M J V S D