BestMusic.ro » Dan Spataru » Biografie Dan Spataru

Biografie Dan Spataru

Dan Spataru

Dan George Spataru (n. 2 octombrie 1939, Aliman, Constanta - d. 8 septembrie 2004, Bucuresti) a fost un cantaret roman de muzica usoara.

Dan Spataru s-a nascut in octombrie 1939, intr-o familie de invatatori, Gherghina si Aurel Spataru. si-a petrecut copilaria si adolescenta la Aliman, comuna natala, in Ion Corvin si la Medgidia, alaturi de sora mai mare Puica (Maria Nicola) si a bunicilor, agricultori. Caii erau pasiunea lui de copil, mai tarziu a aparut o alta pasiune, mult mai puternica, aceea pentru fotbal. Dan Spataru a crescut printre povestile bunicilor si cantecelor interpretate parintii. Cand avea 12 ani insa, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o matusa pentru a indeplini dorinta mamei "copiii mei sa invete carte". Aici Dan a facut liceul si a inceput cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocas. A jucat la "Progresul", apoi la "stiinta Bucuresti". In anul III la "Facultatea de Educatie Fizica si Sport" a trebuit sa se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat scolii si muzicii. Dan Spataru era student cand a inceput sa cante la "Casa Studentilor" in anul 1962. A inceput cu muzica italiana, asta era la moda. Dragostea pentru muzica a mostenit-o din familie. Tatal sau canta la vioara. Camelia Dascalescu a fost aceea care l-a descoperit. L-a ascultat odata la "Mon Jardin" si a facut cu el lectii. Primele bucati muzicale interpretate de Dan Spataru, au fost ale Cameliei Dascalescu. Odata la o terasa l-a intalnit Temistocle Popa, care i-a facut aproape toate slagarele. Primul mare succes l-a avut cu "Maicuta mea", de Temistocle Popa. In anul 1972 o cunoaste pe viitoarea sotie, Sida, la "Teatrul Fantasio" din Constanta. S-au casatorit in 1974 si au avut un copil, Dana. Dupa marturiile sotiei, Dan Spataru a fost "familist convins" si "un model de tatic". A fost o personalitate a lumii muzicale romanesti, a rezistat timpului, ne-a invatat sa-i acceptam slabiciunile si a reusit sa-si lase amprenta timbrului vocal in amintirea fiecaruia dintre noi. A urmat un lung sir de slagare si un succes la public incredibil. Tarancuta, Tarancuta, Nici O Lacrima, Nu-ti Sade Bine Cand Plangi, Nu M-am Gandit La Despartire, Oare, Oare, Iti Pare Rau”, In Randul Patru ori Drumurile Noastre sunt cantece pe care multa lume le stie inca pe de rost. Dan Spataru a batut, in Cuba, recordul la aplauze: 16 minute si 19 secunde: „prin 1967 am fost la un festival international in Cuba, la Varadero, unde sunt trecut in Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute si 19 secunde!“

Moartea lui Dan Spataru in urma unui atac de cord a adus la inmormantarea lui peste 10000 de oameni. Multi varstnici pentru care Dan Spataru a insemnat un exemplu de vointa.


Dan Spataru - Discografie

- Best of (1996)
- Drumurile tineretii (2002)
- Pe drumul meu (2005)
- Raza mea de soare (2005)
- In memoriam vol. 1 (2007)
- In memoriam vol. 2 (2007)

   Piese din repertoriu

- Drumurile noastre (preluare din folclorul sarbesc)

- Vin' la noi la Medgidia
- Nici o lacrima (Ion Cristinoiu)
- Te asteapta un om (Ion Cristinoiu)
- Nu m-am gandit la despartire
- In randul patru
- Trecea fanfara militara (Temistocle Popa)
- Maicuta mea
- Tarancuta, tarancuta

- Cantec de tata
- Nu-ti sade bine cand plangi
- Mi-e dor de acasa
- Te-am iubit, Mario
- Si ce daca trece vremea (Vasile Veselovski)
- Oare
- Mereu canta o serenada
- Mi-a spus inima aseara

Comentarii Dan Spataru