BestMusic.ro » Depeche Mode » Biografie Depeche Mode

Biografie Depeche Mode

Depeche Mode

Spre sfirsitul anilor '70, in oraselul Basildon din Marea Britanie (provincia Essex) se forma o mica formatie, Composition of Sound, alcatuita din trei adolescenti: Martin Lee Gore, Andrew Fletcher si Vince Clarke.

Vince era solistul si compozitorul trupei, Martin se ocupa de sintetizator, iar Andy era basist. Dupa citeva incercari nu tocmai reusite Fletcher si Clarke au renuntat la ideea de a mai cinta la chitara si au trecut la sintetizatoare. Realizand ca au nevoie de un solist mai bun, l-au contactat pe un alt adolescent din Basildon: David Gahan.

Ajunsi in aceasta formula, cei patru au considerat ca ar fi benefica si o schimbare de nume, iar noul membru, David, a sugerat o expresie in limba franceza vazuta pe coperta unei reviste de moda si care insemna: moda rapida. Sub noua titulatura: Depeche Mode, formatia a inceput sa cinte in baruri si cluburi de noapte unde au fost descoperiti de producatorul Daniel Miller de la Mute Records. Acesta i-a convins sa semneze primul lor contract.

In 1981 Depeche Mode a lansat primul single: Dreaming of Me, care a reusit sa urce in topurile britanice pina pe pozitia 57. A urmat imediat: New Life care a ajuns pe pozitia 11 si in cele din urma: Just Can't Get Enough care a fost un mare hit al muzicii de dans. Dupa cele trei single-uri Depeche Mode a lansat primul sau album: Speak and Spell (1981). La incheierea turneului ce a urmat, prin Marea Britanie, Vince Clarke a anuntat ca paraseste trupa. Ca urmare, Depeche Mode a contactat un alt tinar muzician: Alan Wilder, cu scopul de a gasi un inlocuitor pentru Clarke, insa fara ca Alan sa fie declarat membru deplin al formatiei.

Urmatorul single lansat de Depeche Mode, cu Martin Gore compozitor, See You, a demonstrat ca grupul se poate descurca si fara Clarke. Au urmat: The Meaning of Love si Leave in Silence toate de pe albumul anului 1982: A Broken Frame (1982). Alan Wilder a fost declarat membru full-time al formatiei.

Dupa revenirea din turneul mondial, Depeche Mode a lansat un nou single la inceputul anului 1983: Get the Balance Right. Au urmat alte citeva turnee dupa care au inceput inregistrarile la Construction Time Again (1983) cu o orientare spre un sound mai comercial. Everything Counts si Love In Itself au confirmat aceasta tendinta. Depeche Mode a inregistrat primul hit in topurile americane cu clasicul People Are People. Acest lucru i-a determinat la lanseze un nou album in care erau strinse toate hiturile pe care formatia le inregistrase in Marea Britanie. Titlul albumului a fost acelasi: People Are People (1983).

La scurt timp un nou single, la fel de controversat, a fost lansat: Master and Servant. In ritmul deja binecunoscut, apare albumul cu numarul 4, Some Great Reward (1984). Martin Gore apare ca vocal pentru prima oara in melodia Somebody.

Continuind seria de singleuri cu o istorie controversata, Blasphemous Rumours si-a cistigat locul ca ultima lansare de acest gen. Turneele ocupau aproape in totalitate timpul celor patru Depeche Mode confirmind succesul enorm al trupei. Astfel in scurt timp s-a impus lansarea unui nou album de hituri, pentru care s-au mai inregistrat si Shake the Disease si It's Called a Heart. Compilatia lansata in Statele Unite sub titlul de Catching Up With Depeche Mode (1985) s-a numit in Europa: The Singles '81-'85 (1985).

Dupa lansarea compilatiei, spre sfirsitul anului 1985, Depeche Mode s-a reintors in studio pentru a inregistra albumul Black Celebration. In 1986, Stipped, A Question of Lust (cu Martin Gore solist vocal) si A Question of Time au fost trei single-uri de succes, ca si albumul de pe care proveneau. Au urmat turneele inplicite dupa care cei patru au intrat intr-o scurta vacanta.

Revenirea a insemnat pregatiri pentru... lansarea unui nou album: Music for the Masses (1987) a fost singurul care a avut lansarea unui single in Franta, Little 15. Nu a fost insa singurul single al acestui album. Numarul acestora a crescut la cinci: Strangelove, Never Let Me Down Again, Behind the Wheel si, bineinteles, Little 15.

Depeche Mode a inceput cel mai mare "World Tour" din istoria trupei sustinind concertul cu numarul 101 pe arena Rose Bowl din Pasadena, California. Mega-concertul a adus in acelasi loc peste 70.000 de fani determinind compania producatoare sa lanseze un nou album intitulat 101 (1989), in versiune audio si video. Concertul care a inceput simplu:"Good evening Pasadenaaaa!!" s-a terminat cu o superba interpretare pentru Everithing Counts, care a fost lansat dupa aceea ca single live.

Dupa doi ani in care membrii trupei au stat separati, a inceput lucrul la unul din marile succese ale formatiei. Cu mult inainte de a fi lansat pe piata Violator (1990), primul din single-urile acestui album a fost primit de catre public ca unul din cele mai mari hituri: Personal Jesus. A fost prima melodie a celor de la Depeche Mode in care s-a vazut o apropiere rock, responsabil fiind noul producator al grupului, Flood. In final Personal Jesus a devenit cel mai bine vindut single al trupei, imensul succes deschizind portile catre cei mai mari producatori.

Violator, insa, nu a fost un album care sa aiba doar un single de succes. Pe rand, Enjoy the Silence, Policy of Truth, Clean si World in My Eyes, au fost deasemenea mari hituri care au facut din Violator cel mai bine vindut album al vremii.

World Violation (1990) a fost un mega-tour care avea sa schimbe Depeche Mode pentru totdeauna. Imediat dupa terminarea acestui turneu Dave Gahan avea sa divorteze de sotia sa, parasind Marea Britanie in favoarea Orasului Ingerilor. Gahan isi lasa in urma nu doar sotia ci si pe fiul sau de doar citiva ani. In Los Angeles viata fara nici un fel de organizare, petrecerile care se tineau lant si consumul de droguri, in special heroina, au dus la inceputul unei caderi libere.

In 1992, cind Martin l-a contactat pentru a discuta despre inregistarile care trebuiau facute la noul album, Dave s-a dovedit a fi foarte departe de ceea ce era Depeche Mode spunind ca ceea ce cintase pina atunci nu mai este pe gustul sau. Conditia impusa pentru a se alatura trupei din nou a fost aceea de a cinta rock'n'roll. Luind decizia de a da formatiei "o a doua sansa'' Dave a venit in Spania pentru a incepe lucrul la Songs of Faith and Devotion (1993). Noile piese compuse de Gore erau in mare parte rock'n'roll fiind astfel pe placul lui Gahan. Alan a fost convins sa invete tot ce trebuie pentru a deveni baterist, desi inainte nu cintase decit la clape.

Dupa indelungi pregatiri care sa il calmeze pe Gahan, primul single de pe "Songs": I Feel You a iesit pe piata. Sound-ul si imaginea cu totul noi ale trupei au socat fanii si critica de specialitate. Celelalte single-uri au continuat in aceeasi maniera, Condamnation aducind a gospel, In Your Room si Walking In My Shoes a rock. Desi se parea ca albumul va fi un mare crash, Depeche Mode a decis sa plece intr-un imens turneu "Devotional Tour", mai mare decit tot ce facusera pina atunci, pentru promovarea lui. Cele mai reusite performante live ale grupului in acest turneu au fost grupate in albumul Songs of Faith and Devotion - Live (1994).

Intre timp Andrew Fletcher, care se ocupa de finantele trupei, a facut o severa cadere psihica, parasind trupa la jumatatea turneului. Gahan intrase si el intr-o accentuata faza de autodistrugere. Dupa mai mult de un an de concerte devenise evident ca Dave nu era tocmai sanatos sub diverse aspecte. Ca o confirmare, dupa incheierea turneului, Dave a incercat sa se sinucida.

In 1995, Alan Wilder a anuntat ca paraseste Depeche Mode. Motivele invocate au fost acelea ca nu era apreciat pe masura muncii sale si ca nu mai putea sa lucreze intr-o formatie care are problemele pe care Depeche Mode le avea la acea data.

In 1996, Martin l-a adus pe David pentru a incepe ceea ce avea sa fie Ultra (1997). Trioul completet de Andy, care isi revenise dupa depresia suferita, a inceput practic adunarea materialelor. Totul a durat insa foarte putin deoarece datotita starii sale care se agrava in mod vizibil Dave si-a pierdut vocea din cauza drogurilor. Trupa a facut o pauza, suficient pentru ca Dave sa se intoarca in S.U.A. unde a luat o supradoza care aproape ca l-a omorit. Inima vocalului de la Depeche Mode a incetat sa bata pentru doua minute. Din fericire a fost salvat iar autoritatile americane au gasit necesara arestarea sa. A fost insa repede eliberat si obligat sa urmeze un program de reabilitare. Spre sfirsitul lui 1996 David Gahan si-a facut din nou aparitia in Depeche Mode, parind a fi vindecat de droguri, pregatit sa isi recapete viata si cariera.

In februarie 1997 primul single de pe Ultra (1997) a aparut, titlul acestuia era: Barrel of a Gun. Au urmat It's No Good, Home si Useless, devenind evident faptul ca Depeche Mode era din nou pe linia de plutire.

In anul 1998 a fost lansata pe piata o noua compilatie "greatest hits" intitulata The Singles '86-'98 (1998) impreuna cu un nou single: Only When I Lose Myself. Depeche Mode a pornit din nou intr-un turneu (The Singles Tour), dupa nu mai putin de 4 ani de pauza, pentru a promova noul album.

A venit apoi anul 2000, in decursul caruia cei trei s-au intilnit la Londra, New York si Santa Barbara pentru a finaliza Exciter (2001). Albumul a ajuns in magazine in mai 2001. Dream On a fost hitul surpriza al lunii Aprilie plasindu-se bine in topuri in majoritatea tarilor. Desi lansarea lui Exciter nu a fost incununata de un asa succes cum fusesera lansarile altor albume ale formatiei, Dream On a ajuns "number one" in multe topuri si pentru prima oara in istoria formatiei a atins in S.U.A. o pozitie mai mare (#8) decit in U.K. (#9).

Imediat dupa lansarea oficiala a albumului, Depeche Mode a pornit in ceea ce ei vor numi: "turneul mai lung sau mai scurt de 5 luni" Exciter Tour. Inceputul a fost un scurt si foarte secret "warm up" care a avut loc la The Roxy in Los Angeles in ziua de 4 Iunie 2001. Turneul a continuat in S.U.A. si Canada pina in August dupa care a venit rindul Europei la scurt timp dupa aceea.

Pe 16 Iulie 2001 a fost lansat I Feel Loved care a devenit un mare dance hit al verii (un remix facut de Danny Tenaglia a fost nominalizat pentru premiile Grammy). Freelove a avut si el un remix tocmai din partea fostului colaborator si producator Flood. Remixul a avut succes in Europa, trecind insa aproape neobservat in S.U.A. Aceeasi soarta a avut si urmatorul single, Goodnight Lovers, care a fost o alegere ciudata datorita stilului sau delicat si neconventional.

Dupa Exciter Tour, membrii formatiei au luat o binemeritata pauza pentru ca mai apoi, fiecare sa se apuce de dezvoltarea unor proiecte solo. Dave a anuntat ca intentioneaza lansarea unui album de debut care sa includa compozitii proprii, in timp ce Martin s-a orientat catre resuscitarea unui proiect mai vechi, Counterfeit. Anuntarea acestor proiecte a declansat ample dezbateri in randul fanilor, reactiile acestora variind intre entuzisam si defetism. A fost readusa in discutie tema desfintarii formatiei, iar declaratiile membrilor formatiei, in special ale lui Dave alimentau acest zvon ingrijorator. Ambele proiecte solo au fost asteptate cu interes, dar mai ales cel al lui Dave care marca si debutul sau ca si compozitor. Informatii interesante despre motivatia si imprejurarile care stat la baza proiectului solo al lui Dave Gahan au fost furnizate de acesta intr-un interviu luat de Daniel Barassi in februarie 2003. Conform acestui interviu, Dave a fost intotdeauna interesat de compozitie, dar fara a se implica serios. Primul cantec pe care a indraznit sa-l prezinte celorlalti membri ai formatiei a fost "Closer" in timpul sesiunilor de inregistrare a albumului Ultra. Fara succes, insa, cantecul fiind respins pe motiv ca nu se potrivea cu tema generala a albumului. Dave a inceput sa scrie in mod ceva mai serios cantece, abia dupa sfarsitul turneului The Singles '86 - '98 impreuna cu prietenul sau Knox Chandler. "Intotdeauna m-am simtit ca un impostor, sau mai bine spus, ca un interpret, cantand despre emotiile lui Martin", avea sa marturiseasca Gahan.

In iunie 2003 avea sa fie lansat albumul Paper Monsters, precedat in luna Mai de single-ul Dirty Sticky Floors. Albumul nu a impresionat in mod extraordinar, dar nici nu a produs dezamagiri foarte mari. Per ansamblu, combinatia de rock si blues insotita de versuri onorabile a facut ca Paper Monsters sa-si atraga simpatia unui procent semnificativ dintre fanii Depeche Mode. Dave a mai lansat 2 single-uri: I Need You si Bottle Living / Hold On. Pentru promovarea acestui proiect, Dave Gahan a sustinut o serie de concerte, atat in Europa cat si in Statele Unite in perioada Iunie - Noiembrie 2003, cu o pauza in Septembrie si o parte din Octombrie. Playlist-ul a fost constituit dintr-un mix de compozitii proprii si melodii Depeche Mode. In martie 2004 avea sa fie lansat si un DVD cu imagini din concert: Live Monsters. Dave a contribuit cu vocea sa si la inregistrarea piesei Reload de pe albumul amicului sau Junkie XL: Radio JXL Broadcast From The Computer Hell Cabin, aparut in 2003.

In tot acest timp, Martin s-a preocupat de propriul proiect solo: Counterfeit 2. Ca si primul Counterfeit, si acest album avea sa fie tot o colectie de cover-uri, fara sa includa vreo compozitie semnata Martin L. Gore. Single-ul Stardust si albumul Counterfeit 2 au fost lansate in Aprilie 2003. In Noiembrie avea sa fie lansat single-ul Loverman. Martin a recunoscut ca nu a intentionat sa obtina un succes de casa sau de top cu acest proiect, motiv pentru care nici nu l-a promovat foarte mult. Pe parcursul anului 2003 a sustinut o mini-serie de 8 concerte in care a cantat un mix de piese Depeche Mode alaturi de cover-urile proaspat lansate.

Se poate spune ca nici Andy nu a pierdut timpul degeaba. El si-a lansat propia casa de discuri Toast Hawai si s-a ocupat de managementul primei trupe impresariate: Client - un duo feminin de electro-pop.

Daca anul 2003 a fost anul proiectelor solo, 2004 a insemnat o revenire la brand-ul Depeche Mode. Dupa lansarea in octombrie 2003 a legendarului film 101 pe DVD, Mute a lansat pe parcursul anului 2004 mai multe titluri care aveau sa-i tina in "priza" pe fanii de pretutindeni: Depeche Mode Singles Box 1-6 in Martie, Devotional in format DVD in Septembrie si colectia de remixuri Remixes '81 - '04 continand 2 discuri+unul bonus in Octombrie. Odata cu albumul de remixuri a fost lansata si o noua versiune a hitului de pe Violator denumita Enjoy The Silence 2004, reorchestrata de catre Mike Shinoda.

Pe 17 octombrie, 2005, Depeche Mode lanseaza cel de 11-lea album de studio, cu titlul Playing the Angel, album care a primit recenzii foarte bune.

Produs de Ben Hillier, acest album de top 10 (care a atins pozitia #1 in topurile mai multor tari europene) debuteaza promovarea cu hitul "Precious", single ajuns pe locul #4 in clasamentul britanic. Albumul a beneficiat si de o sesiune de autografe oferite in ziua lansarii (prima de dupa 1990) la New York City. 

Acesta este primul album Depeche Mode ce contine versuri scrise de Gahan si primul de la Some Great Reward-ul anului 1984 ale carui piese nu sunt compuse exclusiv de Gore.

Cu o versiune prototip „scursa” pe internet cu cateva luni mai devreme, videoclipul oficial al lui "Precious" a fost lansat pe 12 Septembrie pe site-ul web al trupei, www.depechemode.com. Cel de-al doilea single, "A Pain That I'm Used To," s-a lansat pe 12 Decembrie , urmat de "Suffer Well," primul single al epocii Depeche Mode post-Clarke care nu a fost compus de Gore (versurile apartinandu-i lui Gahan, iar muzica fiind compusa de Philpott/Eigner).

Deasemenea, pe 2 martie 2006, o versiune video a single-ului "Suffer Well" a fost lansata special pentru Simlish, devenind coloana sonora a jocului PC The Sims 2: Open for Business , impreuna cu clipul in care trupa ii personifica pe The Sims. Astfel, ei s-au alaturat trupelor pop ai anilor 80, Kajagoogoo si Howard Jones care au contribuit muzical la dezvoltarea jocului PC, cu prestatia lor din Simlish.

Pentru promovarea lui Playing the Angel, trupa a inceput in noiembrie 2005 un turneu de talie mondiala, Touring the Angel, de care s-au bucurat fanii din America de Nord si Europa. Turneul a continuat in primavara si vara lui 2006, timp in care au marcat si capul de afis al festivalului Coachella Valley Music and Arts Festival, 2006. Cateva concerte i-au adus pentru prima data in tari din Europa de Est – ca Bulgaria si Romania.

In martie 2006, site-ul oficial anunta doua date de turneu in Mexic (tara pe care nu o mai vizitasera de 12 ani). Peste 55.000 de bilete s-au vandut instantaneu pentru stadionul din Mexico City , determinand trupa sa mai programeze un concert in aceeasi locatie, demonstrandu-si astfel popularitatea in Mexic – la parametri egali cu multe tari din Europa, unde audienta se ridica in mod obisnuit la 40.000 de oameni.

Inregistrarile a 50 de concerte au fost lansate in mod oficial pe CD. Aceste editii limitate de albume live au fost publicate sub titlul schematic Recording the Angel si se adreseaza mai curand colectionarilor. Pe 3 aprilie 2006, au fost lansate editiile remasterizate ale albumelor Speak & Spell, Music for the Masses, si Violator in versiune audio CD si DVD-Audio, continand extra tracks si B-sides. In plus, fiecare album este insotit de un documentar ce marcheaza istoria formatiei si munca de productie a fiecarui album. Cea de-a doua transa de albume remasterizate a cuprins: A Broken Frame, Some Great Reward si Songs of Faith and Devotion, toate lansate pe 2 Octombrie, 2006. Urmatoarele patru albume ramase, predecesoarele lui Playing the Angel, sunt anuntate pentru lansare in lunile martie si aprilie 2007. La remasterizarea albumelor isi aduce contributia si fostul membru al trupei – Alan Wilder.

Pe 25 Septembrie 2006, Depeche Mode lanseaza setul DVD-CD Touring The Angel: Live In Milan, regizat de Blue Leach si inregistrat la Fila Forum din Milano, pe 18 si 19 februarie 2006. Primul disc al DVD-ului cuprinde concertul integral, bonus versiunile live ale pieselor "A Question of Lust" si "Damaged People", impreuna cu un documentar de 20 de minute apartinand lui Anton Corbijn si anuntul oficial al turneului facut in vara lui 2005, in Germania, la Dusseldorf. Discul 2 contine dosarul de presa al lui Playing The Angel, iar discul 3 - versiunile live ale pieselor aceluiasi album .

The Best of Depeche Mode - Volume 1 In plus, o compilatie "best-of" se lanseaza in noiembrie 2006, sub titlul The Best Of, Volume 1 , impreuna cu noul single, "Martyr." Produs in cursul sesiunilor de inregistrare a lui Playing the Angel, Martyr a fost, de fapt, prima piesa inregistrata pentru acest album si considerata initial de catre trupa drept primul single al albumului; in cele din urma, cei trei au realizat ca piesa nu se incadreaza in nota intunecata a albumului si au renuntat la idee.

Pe 2 noiembrie, Depeche Mode primeste premiul pentru cel mai bun grup al anului, la MTV Europe Music Award. Cu aceasta ocazie, Fletcher confirma ca trupa va lua o pauza lunga dupa turneul masiv "Touring the Angel", afirmand totodata ca in curind vor decide daca urmeaza si o pauza de creatie, sau vor incepe sa lucreze la un nou album.

In decembrie 2006, Depeche Mode este nominalizata la premiul Grammy, pentru cea mai buna piesa dance - "Suffer Well" - Best Dance Recording. Este cea de-a treia nominalizare Grammy, prima fiind propunerea materialului Devotional, in 1995, la categoria Best Long Form Music Video, urmata de Best Dance Recording pentru „I Feel Loved”.

La mijlocul lui decembrie 2006, iTunes lanseaza colectia The Complete Depeche Mode, cel de-al patrulea set box, dupa The Complete U2 in 2004, The Complete Stevie Wonder in 2005 si Bob Dylan: The Collection – la inceputul lui 2006.

In 2007, Dave Gahan lanseaza al doilea sau album solo, Hourglass. In timpul turneului de promovare, solistul anunta revenirea trupei Depeche Mode in studioul de inregistrari. La data de 6 octombrie 2008, intr-o conferinta de presa, membrii trupei au anuntat lansarea unui nou album si inceperea unui turneu mondial in primavara anului 2009.

Numele noului album, al 12-lea lansat de Depeche Mode, a fost anuntat la 15 ianuarie 2009. Sounds of the Universe a fost lansat international la 20 aprilie si o zi mai tarziu in Statele Unite. Primul single, Wrong, fusese deja difuzat de posturile de radio, incepand din februarie, dar nu a avut impact in topul din Marea Britanie, ocupand doar locul 24. In schimb, a ajuns pe locul 2 in Germania.

Turneul de prezentare a inceput la 6 mai 2009, in Luxemburg, cu un warm-up show, si oficial patru zile mai tarziu in Israel. Insa inaintea concertului de la Atena, Dave Gahan a fost transportat la spital din cauza unei gastroenterite.

Turneul a fost oprit, o serie de concerte intre care cele de la Bucuresti, Sofia sau Belgrad fiind anulate. Dupa mai multe analize medicale, lui Dave Gahan i-a fost depistata o tumoare maligna de care a fost operat cu succes.

La finalul primei parti a turneului, la Bilbao, Dave a suferit o ruptura musculara, trupa fiind obligata astfel sa anuleze alte doua spectacole.

Al doilea single de pe albumul Sounds of the Universe, Peace, a fost lansat la 15 iunie 2009. Videoclipul melodiei a fost filmat in Romania de regizorii francezi Jonas&Francois, si in rolul principal a fost distribuita actrita Maria Dinulescu.

Dupa o asteptare de mai bine de 16 ani, visul multor fani Depeche Mode s-a implinit pe data de 17 februarie in cadrul concertului sustinut de trupa la The Royal Albert Hall. Alan Wilder a fost invitat pe celebra scena din Londra sa cante alaturi de Martin Gore piesa "Somebody”.

Evenimentul s-a produs in timpul primului bis si a fost o surpriza neasteptata pentru fanii prezenti la acest concert, aparitia lui Alan fiind tinuta in mare secret in toata aceasta perioada. Concertul unic de la Londra a avut un scop caritabil, toate incasarile de pe urma vanzarilor de bilete urmand a fi donate catre Teenage Cancer Trust.