BestMusic.ro » Dio » Biografie Dio

Biografie Dio

Dio
Pentru o scurta perioada din anii 80, cvintetul heavy metal Dio a constituit una din cele mai mari atractii din SUA datorita performantelor live si spectacolului de lumini si masti (lasere, explozii, dragoni). Liderul formatiei a fost cantaretul Ronnie James Dio, familiarizat cu muzica rock datorita experientelor anterioare la Rainbow (1975-1978) si Black Sabbath (1979-1982). Dupa aceste perioade James a hotarat sa urmeze o cariera pe cont propriu si a infiintat o trupa care sa il acompanieze constituita din basistul Jimmy Bain de la Rainbow, tobosarul Vinny Appice (fratele lui Carmine Appice) de la Black Sabbath si Vivian Campbell (chitara) de la Sweet Savage. Grupul a pastrat stilul pe care l-a promovat Ronnie (dragoni, vrajitori, sabii) dar muzical vorbind a adoptat mai degraba sunetul celor de la Rainbow sau Black Sabbath. In 1983, baietii au debutat cu albumul „Holy Diver” si au realizat videoclipul melodiei „Rainbow in the Dark”.

Productia „The Last in Line” din 1984 l-a inclus pe Claude Schnell si a devenit cel mai mare hit din cariera lui Dio (piesa titulara a fost difuzata la televizor). Desi urmatorul album – „Sacred Heart” – a fost un succes comercial, Campbell a marturisit ca este nemultumit de stilul nou abordat si a plecat. Trupa a organizat o inregistrare de studio la care sa participe diferiti artisti si a lansat melodia „Stars” in dorinta de a sustine lupta internationala impotriva saraciei. Chitaristul Craig Goldy l-a inlocuit pe Campbell; formatia a decis sa lanseze EP-ul „Intermission” (1986) si „Dream Evil” (1987), castigand astfel o audienta permanenta.

In 1990, dupa aparitia lui „Lock Up the Wolves”, Ronnie era singurul cantaret ce apartinea formulei initiale. Componenta a oscilat chiar si dupa lansarea albumelor „Strange Highways” (1994), „Angry Machines” (1996) si „Inferno: Last in Live” (1998). Ronnie a luat o pauza in 1992 pentru o scurta colaborare cu Black Sabbath la „Dehumanizer”. In anul 2000, au fost lansate „Magica” (realizat in colaborare cu fostii membri Bain si Goldy) si „The Very Best of Dio” – o compilatie de 16 melodii. Trupa a revenit la stilul metal medieval abia doi ani mai tarziu prin  „Killing the Dragon”. Dupa ani intregi de lupta pentru a isi apara imaginea, Dio radea pentru prima oara de propria prezentare, invitandu-i pe comedianii de la Tenacious D sa filmeze impreuna cu ei videoclipul melodiei „Push”.
 
Ronnie James Dio a murit pe 16 mai 2010, la varsta de 67 de ani.