BestMusic.ro » Dr Dre » Biografie Dr Dre

Biografie Dr Dre

Dr Dre

Dr. Dre ( Andre Young ) este nascut pe 18 februarie 1965 si este implicat in hip-hop-ul american inca din anii '80, prestand la petreceri si in cluburile din South Central Los Angeles, impreuna cu The World Class Wreckin' Cru; facand astef o multime de inregistrari in acest interval de timp.
In 1986, el l-a cunoscut pe Ice Cube, iar cei doi rapper-i au inceput sa scrie melodii pentru Ruthless Records, o casa de discuri constituita de fostul "drogat " Eazy-E. Eazy a incercat sa dea una dintre melodiile celor doi , "Boyz N the Hood," la HBO,la un grup ce semnase cu Ruthless. Cand grupul a refuzat , Eazy a format NWA --adica : Niggaz With Attitude -- impreuna cu Dre si Cube, scotand primul lor album in 1987. Un an mai tarziu, N.W.A. a scos "Straight Outta Compton",un disc care a devenit un hit underground ,cu nici un suport din partea radiourilor, a presei sau a MTV-ului. N.W.A. a devenit recunoscut pentru versurile "explicite", in special cu cele din piesa "Fuck tha Police", care au avut ca rezultat primirea unei scrisori de avertizare din partea F.B.I. -ului la Ruthless si la compania parinte Priority, sugerand ca grupul NWA sa aiba grija ….
Dr. Dre a realizat primul lui single solo, "Deep Cover," in primavara lui 1992. Acesta nu a fost doar piesa de debut a sound-ului sau G-Funk , ci si inceputul colaborarii sale cu rapper-ul Snoop Dogg. Dr Dre l-a descoperit pe Snoop prin fratele lui vitreg Warren G,si a inceput imediat lucrul cu el . Snoop a aparut in albumul de debut a lui Dre "The Chronic"(1992) la fel de mult ca insusi Dr.Dre . Datorita single-urilor "Nuthin' But a 'G' Thang," "Dre Day" si "Let Me Ride,albumul " The Chronic" a ajuns un album multi-platinum, a zdrobit tot in Top 10, si a schimbat intreaga lume a hip-hop-ului. In urmatorii 4 ani a fost inposibil sa auzi un hip-hop care sa nu fi fost "afectat" intr-un fel sau altul de Dr Dre si sound-ul sau inovator G-Funk. Nu doar ca Dre a fost producatorul albumului de debut al lui Snoop Dogg "Doggystyle" (1993), dar el a orchestrat si cateva soundtrack-uri, incluzand " Above the Rim" si "Murder Was the Case" (ambele in 1994), care au avut si functia de sampler pentru noii lui artisti si productii tehnice; el a carmuit si hit-urile lui Warren G ("Regulate") si Blackstreet, printre altii ; incluzand si hit-ul cu Ice Cube "Natural Born Killaz.". In tot acest interval de timp, Dre nu a scos albume noi, dar nici nu avea nevoie, caci toti cei din casa de discuri "Death Row" erau sub controlul sau (casa de discuri fiind a lui), iar cei mai multi "artisti noi" i-au imitat tehnica.
"Death Row" a ramas intacta pana in primavara lui 1996,cand Dr.Dre a devenit frustrat de tehnica lui Knight strong-arm. In acel timp, Death Row era axat pe albumul lui 2-Pac "All Eyez on Me" ( album ce adapostea si hitul in colaborare cu Dre "California Love"). Snoop era ocupat ca se refaca dupa procesul de crima in care a fost implicat. Dre a parasit casa de discuri in vara 1996 pentru a forma "Aftermath", declarand ca "gangsta rap-ul" a murit. In timp ce el era obiectul nesfarsitei ironii a fostilor colegi de la Death Row ,Knight a fost arestat la sfarsitul anului pentru numeroase scandaluri. Primul album a lui Dre pentru Aftermath "Dr. Dre Presents...The Aftermath",un album cu numerosi artisti, a primit atentia mass mediei,dar nu a devenit un hit;cu toate ca era present si hit-ul "Been There Done That" .Desi albumul nu a fost un succes ,impunerea lui Death Row in 1997 a demostrat ca Dr.Dre avea "inclinatiile" corecte pentru acel timp. "Chronic2001" si volumul "2001 Instrumental" au urmat in 1999.
In anul 2000 Dr. Dre a scos albumul "2001", albumul cel mai bun si cu cele mai multe hituri. Acesta la facut pe Dr DRE cel mai bun artist hip-hop si cel mai bun producator.
Inca un lucru pe care lumea muzicii ii recunoate meritele este descoperirea celui mai bun rap-er alb , EMINEM ; artist care concureaza acum de la egal la egal,in topuri, cu maestrul sau : unicul Doctor : DR.DRE