BestMusic.ro » Editors » Biografie Editors

Biografie Editors

Editors

Trupa Editors s-a format in anul 2002, in Birmingham, Marea Britanie. Initial, primul nume ales de cei care activau in aceasta trupa a fost Pilot, apoi membrii formatiei au ales denumirea The Pride si Snowfield.

Intr-un final, cei patru membri ai formatiei rock s-au oprit la numele Editors. Din componenta Editors fac parte Tom Smith (voce, chitara ritm, pian), Chris Urbanowicz (chitara, sintetizator), Russell Leetch (chitara bas si voce) si Ed Lay (muzicuta, percutie, voce).

Stilul muzical abordat de aceasta formatie este un indie rock bazat pe chitari. Dupa lansarea single-ului de debut “Bullets”, membrii Editors au fost comparati cu formatii pe val precum Bloc Party sau Interpol sau cu legendara Joy Division, dar datorita stilului vocal aparte al lui Tom Smith, avem de-a face cu ceva original.

Editors au lansat trei albume de studio, din care doua au primit discuri de platina in UK; aceste s-au vandut in peste doua milioane de exemplare in intreaga lume.

In anul 2005 a fost lansat albumul de debut al trupei Editors, intitulat "The Back Room”. Pe acest material discografic se regasesc primele hit-uri, “Munich” si “Blood”.

In 2006, "The Back Room" primeste o nominalizare la Mercury Prize Awards 2006 – premiile criticilor de muzica din Marea Britanie, iar in 2008 urmatorul material al formatiei, “An End Has A Start” a primit o nominalizare la Brit Awards 2008 la categoria Best British Band.

Single-ul "An End Has A Start” a intrat direct pe locul 1 in topul vanzarilor de albume din UK, in luna iunie 2007.

Cel de-al treilea album Editors, numit "In This Light and on This Evening" a fost lansat pe piata muzicala in anul 2009. Acesta cuprinde 18 piese, dintre care se remarca "Papillon", "You Don't Know Love", "Last Day" si "Eat Raw Meat = Blood Drool". De productia acestui material s-a ocupat veteranul Flood, bine cunoscut pentru colaborarile sale cu trupe ca Depeche Mode, U2, Nick Cave, PJ Harvey sau Nine Inch Nails.

Single-ul "Papillon" s-a bucurat de succes atat in U.K, cat si in afara granitelor. In Belgia, aceasta piesa a fost premiata cu un certificat de aur, intrucat a cucerit topurile muzicale din acest stat.

Autor: Alina Paduraru