BestMusic.ro » Eminem » Biografie Eminem

Biografie Eminem

Eminem

Discipol al lui Dr. Dre, raperul Eminem devine in 1999 unul dintre cei mai controversati raperi din bransa. Folosind bituri inteligente si avand un talent incredibil de a da frau liber sentimentelor si intamplarilor nefericite ce i-au ocupat toata copilaria, succesul sau devine cel mai mare succes de la debutul solo al lui Dr. Dre, cu sapte ani in urma. Controversele rezultate din versurile sale au reprezentat cea mai buna reclama pe care orice muzician si-ar fi dorit-o. De mult timp nu a mai existat un raper de rasa caucaziana care sa aiba succesul sau. Toate acestea i-au oferit o platforma inaccesibila altora, poate la fel de talentati raperi afro-americani. Desi un bun producator, talentele sale au fost mereu umbrite de prezenta sa media, prezenta ce combina elemente de geniu neinteles si homofob misogin. Ambele pot fi adevarate dar mesajele sale se refereau la tineretul dezafectat care are putine modele in lumea rap la care sa se raporteze. Nascut sub numele Marshall Mathers, in St. Joseph, langa Kansas, si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei atat in orasul in care s-a nascut, cat si in Detroid. Atras fiind de muzica rap inca din adolescenta, Eminem a inceput sa cante de la varsta de 14 ani, repetand in subsolul casei unui coleg de scoala. Cei doi si-au luat numele de scena Manix si M&M (schimbat in scurt timp in Eminem). Pentru a putea trece peste piedicile si conceptiile rasiste cum ca albii nu canta rap, s-a hotarat ca modul cel mai usor de a castiga audienta in lumea underground este de a face battle cu alti MC, in cluburi. Desi nu a fost acceptat imediat, in timp a devenit atat de popular incat oamenii il provocau pentru a isi face un renume ei insisi.

Sinuciderea unchiului sau a determinat iesirea sa periodica din lumea muzicii rap, dar s-a intors si a inceput sa primeasca oferte de a forma grupuri. Pentru prima data s-a alaturat formatiei New Jacks, apoi formatiei Soul Intent de unde a scos prima melodie, in 1955. Un raper pe nume Proof, alaturi de care a cantat Eminem, l-a placut atat de mult incat l-a invitat sa formeze un grup. Acestui grup i s-au alaturat cativa prieteni si au alcatuit D12, format din sase membri, fiecare avand proiectul sau solo.

Nasterea primului sau copil a pus, din nou cariera sa pe planul doi acesta fiind nevoit sa lucreze pentru a avea grija de familia lui. Acest lucru a determinat inceputul compozitiilor de texte cu continut explicit, aratandu-si astfel nefericirea, tristetea.

Un album de debut in 1996- “ Infinite” a deviat ruta sa artistica insa a primit si ceva laude comparandu-l cu Nas si AZ. Apoi a creat “ Slim Shady”, un alter ego, deoarece acestuia i-a fost frica sa cante despre ceea ce simte. Scriind despre sentimentele sale, a avut mult material in acelasi an atunci cand mama sa a fost acuzata de abuz mental si fizic asupra fratelui sau mai mic. Anul urmator prietena sa l-a parasit si i-a interzis sa mai viziteze copilul, asa ca a fost obligat sa se mute inapoi cu mama sa, experienta care i-a marit ura pentru ea. Ceea ce scria devenea din ce in ce mai rau dar asta dupa inceputul abuzului de alcool si de droguri.

O tentativa de sinucidere ratata a fost ultima picatura, apoi a realizat ca singurul mod de a evada din viata sa atat de trista era sa se ocupe serios de muzica. A scos EP-ul “ Slim Shady” plin de spirit , vesel, amuzant si provocator. Facand o impresie foarte buna, nu numai prin modalitatea sa de a canta rap nazal ci si prin culoarea pielii, a fost numit “marea speranta alba”.

Dupa cum spune legenda, Dr. Dre i-a descoperit caseta pe treptele casei de productie Interscope, insa in realitate, Eminem a ocupat locul doi la un concurs de freestyle, in 1997. Concursul se chema Rap Olympics MC Battle si a avut loc in Los Angeles. Dupa concurs i s-a cerut un demo. Dupa o luna, doua Dr. Dre a ascultat demo-ul lui Eminem. Dre a fost mai uimit de culoarea pielii decat de talentele sale. Dupa nici o ora din prima intalnire, deja inregistrau “ My Name Is”. Dre a fost de acord sa-i produca albumul si au scos melodia “ Just Don’t Give a Fuck” pentru a-si face reclama albumului. S-a impacat cu prietena sa cu care s-a si casatorit in 1998 iar Interscope il promova ca pe discipol al lui Dre. O aparitie pe Kid Back’s  Devil Without a Cause l-a ajutat sa-si imbunatateasca imaginea si sa devina mult mai cunoscut.

Cel mai bine- vandut LP al lui Eminem vine in anul 1999, avand marele hit (atat melodie cat si videoclip) “ My Name Is”, plus “Guilty Conscience”, ce i-au adus in urmatorul an castigarea de trei ori a discului de platina. Devenind foarte vizibil, critici numeroase au aparut la adresa versurilor si continutului explicit. Eminem a aparut, intre albume in Dre’s Dre 2001.

LP-ul “ The Marshall Matters” a aparut in vara anului 2000, apropiindu-se de doua milioane de copii numai in prima saptamana- cel mai bine vandut album rap din toate timpurile. Din pacate acest succes a adus si mai multe controverse. Printre incidente se pot aminti o cearta in versuri cu Christina Aquilera, un proces cu mama sa, plus un scandal intr-un bar din Detroit dupa ce si-a vazut sotia sarutandu-se cu un altul. Albumul sau a rezistat foarte multa vreme in topul preferintelor publicului. Criticile media pe baza textelor explicite din “Kill You” si “ Kim” cresc. Acestea au fost ultimele melodii ce au pus capat casatoriei (in aceste melodii explicand cum isi va ucide sotia). Inainte de divort a mai existat o tentativa de sinucidere. A mai existat un conflict cu raperul Everlast.

Premiile Grammy i-au nominalizat albumul de mai multe ori si pentru a le inchide gura criticilor, Eminem l-a invitat pe Elton John in duet in aceasta ceremonie. In 2001 s-a refacut D12, scotand un album cu acestia. A incercat sa ignore eforturile mamei sale de a-l enerva, cu replica de album a acesteia. Dupa turneul cu D12, a facut filmul “ 8 Mile”, film bazat pe viata sa, regizat de “fanul” sau Curtis Hanson (Wonder Boys).

In 2002 a reaparut pe scena cu “ Without Me”, melodie ce-i ataca pe Moby si pe Limp Bizkit si sarbatoarea reintrarea sa in lumea muzicii. MelodiaCleanin’ Out My Closet” a aratat copilaria sa disfunctionala si a explicat ura pe care o poarta pentru mama sa.

Copyright© 2005  −  BestMusic.ro