BestMusic.ro » Enrique Iglesias » Biografie Enrique Iglesias

Biografie Enrique Iglesias

Enrique Iglesias
Pentru Enrique Iglesias muzica nu este o meserie ci pasiune, un mod de exprimare si arta. Dar cu aproape 40 milioane de albume vandute, cariera lui pare o poveste fantastica: sapte albume care i-au adus discul de aur si pe cel de platina (trei in engleza si patru in spaniola), hituri care au ocupat prima pozitie in topuri in toata lumea din America si Japonia pana in Africa de Sud si India ( unde este cel mai bine vandut artist strain al tuturor timpurilor).

Nascut in Madrid in 1975, Enrique a crescut intr-un amestec de culturi: latina, europeana si americana. Parintii lui au divortat cand avea doar 3 ani iar la varsta de 8 ani mama sa l-a trimis sa locuiasca la tatal sau in Miami. Enrique a trait viata unui adolescent tipic din Miami. Ceea ce familia sa nu stia era faptul ca Enrique compunea cantece si dorea sa devina un mare star. Dupa un an petrecut la Universitatea din Miami, a hotarat sa-si urmeze cariera in muzica. In anul 1995 canta pentru cel ce urma sa devina viitorul sau manager, si care la insistentele lui Iglesias, i-a cumparat demo-urile sub numele de Enrique Martinez. Doar in momentul in care a incheiat un contract cu casa de discuri Fonovisa le-a spus parintilor sai care era scopul sau.

Albumul sau de debut, inregistrat in limba spaniola, a vandut mai mult de 1 milion de exemplare in primele 3 luni (mai mult de 7 milioane de exemplare pana in prezent). A urmat in 1997 „Vivir” care a intrat in U.S. Top 40 si care s-a vandut in lumea intreaga in mai mult de 5 milioane de exemplare. Acest album a fost punctul de plecare al primului sau turneu mondial: 78 de concerte in 16 tari. Urmatorul sau turneu a fost organizat in 1998 pentru promovarea albumului „Cosas Del Amor”.

In numai trei ani Enrique a devenit artistul cu cele mai multe albume de limba spaniola vandute in lume. In Statele Unite primele sale 3 CD-uri au fost nr. 1 in topurile de muzica Latina. „Si Tu Te Vas”, „Por Amarte”, „Experiencia Religiosa”, „Trapecista”, „No Llores Por Mi”, „Enamorado Por Primera Vez”, „Solo En Ti”, „Miente” si „Nunca Te Olvidare” au ajuns toate pe locul 1 in Statele Unite si in alte 18 tari. In total, Enrique a fost clasat pe locul 1 in Bilboard Latin Hits de 16 ori, mai mult decat orice artist din istorie.

Fiecare album a fost nominalizat la premiul Grammy pentru cea mai buna performanta pop Latino,  fiind semnate de aceasta data Enrique Iglesias. A fost numit de catre Billboard artistul anului 1996 si a castigat premiul Albumul Anului (pentru „Vivir”), 4 premii American Music, mai multe premii World Music, opt premii Lo Nuestro, 2 premii ACE Artistul Anului si premiul ASCAP al compozitorilor in 1996 si 1997. In 1999, versiunea europeana a piesei „Bailamos” a devenit cea mai ceruta piesa pe posturile de radio din orase precum Los Angeles, New York, Miami si Dallas si a castigat un premiu ASCAP.

A urmat „Enrique”, primul album in limba engleza (datorita succesului a fost inregistrat si in alte 3 limbi: spaniola, portugheza si italiana). Dupa ce a fost vazut de milioane de spectatori in pauza Super Bowl-ului, Enrique a decis sa plece intr-un nou turneu. Vara aceea, melodia „Be with you” („Solo me importas tu”) a fost pe prima pozitie in topul de muzica pop pentru 3 saptamani, locul 2 in topul de muzica Latino si locul 1 in topul de muzica dance. „Enrique” a avut un foarte mare succes in tari cum ar fi Canada, Germania si Taiwan. Albumul, care a inclus de asemenea atat piesa “Rhythm Divine” cat si duetul cu Whitney Huston, “Could I have this kiss forever”, a fost premiat cu discul de aur si de platina in 32 de tari. Un artist cu adevarat recunoscut pe plan international, a fost numit cel mai indragit artist latin la premiile Blockbuster Entertainment si artistul international al anului la premiile CCTV-MTV din Beijing, China.

„Escape” a fost un nou album inregistrat in limba engleza care a debutat pe locul 2 in topuri. De pe acest album, „Hero” a ajuns pe locul 2 in topul de muzica pop. Albumul „Escapar”, versiunea in limba spaniola, a ajuns pe locul 2 in topul de muzica Latino iar un single de pe albumul „Escape Remixes” a ajuns nr 1 in topurile de muzica dance: „Love To See You Cry”. De fapt, albumul “Escape” i-a adus statutul de superstar in Europa. Atat albumul cat si single-ul “Hero” au urcat simultan pe locul 1 in Marea Britanie. A urmat „Quizas” cel de-al patrulea album in limba spaniola, care a debutat pe primul loc in topul de muzica Latino si pe locul 12 in topul de muzica pop (cea mai inalta pozitie ocupata de un album in limba spaniola in Statele Unite). Piesa cu acelasi nume a ocupat locul 1 in topurile de muzica Latino la fel ca si „Para que la Vida” si „Mentiroso”. Acest album i-a adus in anul 2003 un premiu Latin Grammy pentru cel mai bun album pop.

In noiembrie 2003, Enrique a lansat cel de-al 7-lea album, denumit „7”. Ca de obicei, Enrique a fost autorul sau co-autorul fiecarui cantec de pe album. La fel ca toate celelalte albume , „7” s-a dovedit un hit international. In aprilie 2005, Enrique a adaugat un alt premiu colectiei sale , castigand Billboard Latin Music Award in cadrul categoriei Latin Dance Club Play Track Of The Year pentru „Not in love/No es amor (Club Remixes)”, de pe albumul „7”. Enrique Iglesias a trecut acum la o noua etapa in viata sa.