BestMusic.ro » Eurovision 2010 » Reguli noi la Eurovision 2010 Romania?

Reguli noi la Eurovision 2010 Romania?

Reguli noi la Eurovision 2010 Romania?

Marina Almasan se va ocupa de coordonarea proiectului pentru selectia nationala Eurovision 2010, inlocuindu-l astfel pe Dan Manoliu, project managerul de anul acesta, care s-a intors de la Moscova cu locul 19 din 25.

Astazi, la sediul TVR, organizatorii selectiei nationale, in frunte cu Marina Almasan, au pus la cale un brainstorming, pentru a discuta despre nemultuimirile de pana acum si pentru a vedea daca este sau nu cazul sa se modifice regulamentul selectiei.

La discutie au luat parte oameni din industria muzicala, printre care Horia Moculescu, Mihai Pocorschi, Mugurel Vrabete, Andrei Partos, Titus Andrei, Dana Dorian, dar si reprezentantii caselor de discuri CAT Music si Roton.

Si noi am fost acolo si va putem dezvalui care au fost subiectele atinse, dar mai intai va spunem ca obiectivul Romaniei este, la fel ca pana acum, o clasare cat mai buna.

Evident, acest lucru se doreste in fiecare an, dar faptul ca nu exista un tel precis din start demonstreaza ca ne vom invarti in jurul unei participari mediocre, desi vom pleca plini de optimism la Oslo.

O astfel de dezbatere este binevenita, atat timp cat exista un punct de pornire, dar timpul este destul de scurt pentru multimea de idei care s-a adunat din dreapta si din stanga.

1. Conditii de jurizare.

Acesta a fost cel mai discutat aspect. Stim si noi ca de multe ori juratii sunt cei carora li se reproseaza ca nu au ales piesele potrivite pentru semifinale, respectiv finala. La urma urmei, pe la urechea lor trec toate melodiile.

S-a venit cu propunerea maririi numarului de persoane din juriu, pentru a diminua subiectivismul si, s-a luat in calcul infiintarea unor jurii teritoriale. Asta inseamna ca sediile din tara ale TVR-ului vor organiza preselectii, urmand ca decizia finala sa apartina juriului de la Bucuresti.

Mai mult, o alta propunere a fost ca juriul din preselectii sa fie acelasi si pentru semifinale si finala.

2. Televoting – Da, dar cu pondere mai mica

Daca pana acum s-a mers pe impartirea egala a ponderii voturilor din partea juriului si a celor din partea publicului, astazi unul dintre participanti a venit cu ideea ca televotingul sa fie eliminat sau cel putin sa nu mai conteze in proportie de 50%.

3. Cate piese isi poate inscrie un compozitor?

Fie numarul de piese va fi limitat (sa nu existe cazuri precum cel al lui Costi Ionita care a compus pentru sine, pentru Blaxy Girls si pentru Imba la Eurovision 2009), fie numarul melodiilor este nelimitat, dar concurentii vor plati o taxa de inscriere.

Compozitorul trebuie sa fie roman, in timp ce interpretul poate fi roman sau de alta nationalitate.

4. CD sau Youtube?

Pentru ca Internet practic ne-a invadat si este una dintre cele mai usoare cai de promovare (MySpace, Facebook, Twitter, Youtube etc), s-a discutat despre posibilitatea ca persoanele care doresc sa se inscrie la Eurovision 2010 sa nu mai trimita un CD cu piesa respectiva, ci sa posteze pe Youtube piesa cu care vor sa participe, cantata live. Imaginile trebuie sa-l infatiseze pe concurent.

In mare, pe aceste subiecte s-a axat discutia. Cum ziceam la inceput, intalnirea de azi nu a avut ca scop stabilirea exacta a unor noi reguli. S-a dorit discutarea unor aspecte care ar putea imbunatati sistemul de jurizare si cel de votare.

Dupa ce Marina Almasan va pune cap la cap toate solutiile gasite ad-hoc, va stabili, impreuna cu organizatorii daca va schimba sau nu ceva in regulamentul actual pentru competitia nationala Eurovision 2010.

Singura concluzie valabila la care s-a ajuns este faptul ca nu exista o regula sau un trend comercial care sa ne asigure succesul.
Mai multe stiri despre: Dan Manoliu  marina almasan  sistem de jurizare 
Publicat pe 05 Noiembrie 2009 , de Laura Galan

Adauga un comentariu