BestMusic.ro » Fatboy Slim » Biografie Fatboy Slim

Biografie Fatboy Slim

Fatboy Slim

Quentin Leo Cook sau Norman Cook, pe numele sau real, vine din Marea Britanie, s-a nascut in 1963, pe 31 Iulie, iar stilul lui muzical este big beat, o combinatie intre hip-hop, breakbeat, rock si r`n`b.

A studiat in clasele primare la Reigate Grammar School in Surrey, unde l-a intalnit pe Paul Heaton, o persoana care-i va schimba viata.

La 18 ani merge la University Of Brighton pentru a studia engleza, politica si sociologia. In 1985, Norman primeste un telefon de la vechiul sau prieten Paul Heaton, care se mutase in Hull si isi intemeiase propria formatie - The Housemartins.

Basistul trupei pur si simplu a renuttat sa mai cante in timp ce formatia se afla intr-un turneu international. Desi Cook isi pierduse interesul pentru rock si de abia mai putea canta la un instrument, a acceptat sa se mute la Hull si sa se alature formatiei. Imediat au lansat `Happy Tour` si deasemenea au ajuns pe primul loc inainte de Craciun cu o versiune a melodiei `Caravan Of Love`. Trupa s-a destramat totusi in 1988. Heaton alaturi de bateristul vechii formatii au format The Beautiful South, in timp ce Cook s-a intors in Brighton pentru a canta muzica pe care o prefera. Aici a lucrat pentru prima data cu tanarul inginer de studio Simon Thorton.

Cook a format Beats International, iar primul lor album `Let Them Eat Bingo` a fost un succes - pe el se afla si single-ul `Dub Be Good To Me`. Aceasta melodie a cauzat o disputa datorita faptului ca linia de bas era luata de la alta melodie pentru care formatia nu avea drepturi de autor.

Mai tarziu Cook, alaturi de muzicianul Ashley Slater, a format Freakpower . Cei doi si-au lansat albumul `Drive Thru Body`, in 1994. Freakpower au intrat in topuri cu `Turn On Tune In Cop Out`.

In 1995, Cook a cerut ajutorul prietenilor sai producatori Tim Jeffrey si J C Reid pentru a crea un album solo de muzica house sub pseudonimul `Pizzaman`. In 1996 Cook i s-a realaturat lui Ashley Slater pentru a produce al doilea album al formatiei Frakpower, numit `Everything For Everybody`.

Mai tarziu in acelasi an Cook a adoptat pseudonimul Fatboy Slim si a inceput sa mixeze in clubul The Big Beat Boutique din Brighton. Aici i-a intalnit pe The Chemical Brothers care i-au propus sa-si lanseze propriul material in loc sa mixeze melodiile altora.

Albumul lui Fatboy Slim `Better Living Through Chemistry` a marcat lansarea sa in lumea muzicii electro. Dupa ce remixul melodiri `Brimful Of Asha` a ajuns in topuri nume mari din lumea muzicii precum Madonna si U2 au dorit sa lucreze cu el.

Albumul `Halfway Between the Gutter and The Stars` lansat in 2000 contine doua colaborari cu Macy Gray. Pe 13 iulie 2002 Fatboy Slim a cantat in al doilea sau concert gratis in aer liber. Desi erau asteptati in jur de 60.000 de oameni, evenimentul a atras in jur de 250.000 de oameni. De curand lui Cook i s-a dat un loc pe `Brihton's Walk Of Fame` alaturi de cel al lui Winston Churchill.

In 2002 Q Magazine l-a adaugat pe Fatboy Slim in lista intitulalta `50 bands to see before you die`.

Primul sau album in 5 ani - `Palookaville`, a fost anuntat in Iulie 2004. Acesta a reprezentat o schimbare importanta in stilul sau muzical. De aceasta data el nu s-a mai bazat la fel de mult pe loopuri vocale, a inceput sa introduca intrumente muzicale si a folosit structuri de melodii mai conventionale.

Noul album al lui Fatboy Slim - `Why Try Harder` a fost lansat pe 19 Iunie 2006. Acest disc contine multe din cele mai mari hituri ale deceniului trecut.