BestMusic.ro » Firma » Biografie Firma

Biografie Firma

Firma

Firma face ochi prin 2001 odata cu aparitia primei piese care va da de altfel si numele albumului de debut: La Orbire.

La putin timp de la infiintare, Rocca si Lix (acum rezident in Canada) scriu scenariul pentru clipul “La orbire” si il regizeaza.

Videoclipul intra in heavy-rotation pe Atomic si MCM, ajungand pe locul 1 in topul romanesc al MCM-ului in numai 2 saptamani. Urmeaza o serie de concerte in cele mai cunoscute cluburi bucurestenela acea ora.

Reactiile pozitive ale celor care i-au asculat liveii conving pe cei 5 artisti (Lama - chitara solo, Lix - chitara armonie, Rocca - voce, Sorin Burcas - clape si Erhan - bas) sa intre in studio.

Acolo isi vor petrece mai tot timpul in 2002, an la sfarsitul caruia vor termina si albumul de debut.

La inceputul lui 2003 trupasemneaza un contract cu Intercont Music valabilpe o perioada de trei ani. Acesta e momentul cand apare in cadru Andreea Paduraru, regizor de exceptie, care va realiza 2 clipuri alaturi de Firma pentru piesele Nimeni si Important.

Videoclipul piesei Nimeni va impinge Firma intr-un mainstream romanesc chicios si nepregatit pentru muzica trupei. Astfel, majoritatea ajunge sa creada ca trupa este de fapt de afara.

“Nu e rau” ar zice unii, “asta este” spunem noi.

In 2004 apare pe tv clipul Important, clip sustinut cu un turneu national. Totodata Firma este nominalizata ca Best Romanian Act la premiile Mtv europene (EMA 2004) desfasurate la Roma.

In 2005 se termina promovare albumului “La orbire” odata cu clipul piesei “Te paste”, regizat de Rocca si Bogdan Popoiag.

Dupa 2 ani de pauza, anul 2007 inseamna revenirea trupei Firma. MediaPro Music este casa de discuri unde Rocca & Co lanseaza, in luna Noiembrie, albumul Exit, un material elaborat, cu un sound matur si foarte asteptat pe piata muzicala din Romania. Baby Is Crying este primul extras pe single, iar regia clipului piesei poarta semnatura aceluiasi Rocca, impreuna cu Bogdan Popoiag.

Dupa nominalizarile la MTV EMA Best Romanian Act din 2004 si MTV RMA Best Rock Band din 2005, Firma devine prima trupa romaneasca nominalizata la o sectiune internationala. Aceasta se intituleaza "New Sounds of Europe" si a fost gazduita de MTV EMA 2007 in data de 1 Noiembrie 2007 la Munich, Gemania. Firma a reusit sa ajunga printre cele trei finaliste ale categoriei, devansand alti 15 artisti printre care Sunrise Avenue (Finlanda) si The Klaxons (Marea Britanie).

Aparitia trupei la acest eveniment nu a trecut neobservata, Firma bucurandu-se de aprecierile unor artisti precum Wyclef Jean, Snoop sau Foo Fighters. La scurt timp dupa premii, Firma reuseste o performanta remarcabila, devenind prima trupa romaneasca care intra in playlist-ul cunoscutului post musical VH1 Europe, cu videoclipul piesei "Baby is crying", primul extras pe single de pe noul album EXIT.

Comentarii Firma