BestMusic.ro » Franz Schubert » Biografie Franz Schubert

Biografie Franz Schubert

Franz Schubert

Franz Peter Schubert a fost printre primi romantici, compozitor, care, mai mult decat oricare altul, a adus piesa de arta  la maturitate artistica.In timpul carierei sale scurte, dar prolifica, el a produs capodopere in aproape toate genurile, toate caracterizate prin armonii bogate, un tratament expansiv de forme clasice.

Schubert a inceput pregatirea muzicala din copilarie  studiind cu tatal si fratii sai. Avand o auditie, Schubert sa inscris la scoala Convict school care instruia vocalisti tineri pentru a canta in cele din urma la capela curtii imperiale.

Schubert a inceput sa studieze compozitie si a scris un cantec care a venit in atentia institutiei unde era director, Antonio Salieri, care, impreuna cu scoala lui de profesori de armonie, au salutat pe tanarul geniu Schubert .

In 1813, dupa ce vocea lui Schubert sa rupt, sa intors sa locuiasca cu tatal sau, acesta dorea ca fiul sau sa-i calce pe urme si sa devina profesor.

Schubert a  respectat dorinta tatalui si lucra ziua ca profesor, in timp noaptea compunea.El a scris mai mult de 100 de melodii, precum si numeroase opere simfonice, opera, scoruri si muzica de camera, inainte de a implinit varsta de 20 ani.

Schubert a parasit in cele din urma pozitia de profesor pentru a se dedica complet  preocuparilor muzicale. In vara anului 1818, tanarul compozitor a lucrat ca profesor de muzica privat la familie aristocrata Esterhzy.

Cand a parasit acest post in toamna, Schubert a trait un stil de viata oarecum boem, compunea si petrecea timpului cu un grup de prieteni care l-au sprijin personal. In 1820, Schubert a fost comandat de catre doua case de opera, Teatrul Karthnerthor si Teatrul-o-der-Wein, sa compuna o pereche de opere.

El a scris Zwillingsbruden , si Zauberharfe, ambele au fost primite cu entuziasm de catre public. Schubert nu a reusit sa obtina un contract cu un editor, deoarece niciunul nu a fost dispus sa-i dea o sansa tanarului compozitor relativ necunoscut, care a scris (armonic) muzica netraditionala.

Schubert, impreuna cu sprijinul prietenilor sai artisti, au publicat lucrarea sa proprie pentru o colectie de aproximativ 100 de abonati. Cu toate aceste eforturi, financiar afacerea a fost neprofitabila, si Schubert a inceput sa lupte cu intretinerea sa. Munca sa a atras atentia,insa  compozitorii contemporani au respins  muzica sa  considerand ca este aroganta si imature.

In 1823, Schubert a fost ales la Musikverein din Graz, in calitate de membru de onoare. Desi acest lucru nu a adus nici o rasplata financiara , Schubert a obtinut o usoara recunoasterea a sa, si  a arata recunostinta lui, compunand celebra sa opera Unfinished Symphony.

Cinci ani mai tarziu, muzica lui Schubert a fost prezentata la un concert de la Musikverein din Viena. Munca sa a fost primita cu destul entuziasm, si a apreciata de critici . Aceasta a marcat singurul moment din timpul vietii compozitorului, in care sa bucurat de succes.

Acest lucru parea sa ofere lui Schubert  un sens reinnoit de optimism, si in ciuda bolii, compozitorul a continuat sa produca intr-un ritm incredibil. El a inceput sa organizeze un sistem pentru asi creste popularitatea lui ca artistic, a continuat sa-si evaluaze munca sa si progresul ca un muzician, chiar a planificat sa studieze armonia privat.Insa sanatatea lui Schubert nu sa imbunatatit, si in curand se va afla in pragul mortii.In ultimele momente compozitorul  la  rugat pe fratele sau Ferdinand sa se asigure ca el va fi inmormanta alaturi de mormantul lui Ludwig van Beethoven.

Schubert la venerat legendarul compozitor, dar si Beethoven a apreciat munca lui Schubert, dupa ce acesta a ascultat o selectie de melodii. Schubert, de asemenea,a considerat extrem de importanta munca compozitorilor Franz Joseph Haydn si Wolfgang Amadeus Mozart .

Franz Schubert a murit de sifilis.