BestMusic.ro » Gabi Lunca » Biografie Gabi Lunca

Biografie Gabi Lunca

Gabi Lunca

Gabi Lunca, una dintre cele mai apreciate interprete de muzica lautareasca, s-a nascut la 16 octombrie 1938, in comuna Varbilau din judetul Prahova.

Copilaria i-a fost marcata de pierderea mult prea timpurie a mamei. Gabi Lunca avea doar trei ani si jumatate pe atunci, insa marturiseste ca isi va aduce aminte mereu de acele clipe.

`Chiar daca am pierdut-o pe mama la trei ani si jumatate, imi amintesc cum isi lasa parul pe spate si apoi il rasucea si il prindea roate, in coc. Cate un trandafir imi reaminteste de ea. Cand mama a murit, eu eram acasa la nasul meu. Casa noastra era chiar in centrul satului, iar eu am vazut ca la mine la poarta ca s-a adunat lume multa, dar nu intelegeam de ce si cineva mi-a zis: maine vine mama ta, dar vine imbracata in mireasa. Eu, copil, nu am inteles. Cand au adus-o acasa, o vecina a venit, m-a luat in brate, m-a dus la acel trandafir si mi-a taiat de acolo sase trandafiri si mi-a zis: `Acuma tu mergi cu mine sa ii duci mamei tale`.

Gabi Lunca a debutat pe scena alaturi de tatal ei, violonistul Dumitru Lunca, in cadrul Orchestrei Armatei din Ploiesti, in anul 1951.

La 17 ani, s-a angajat la Orchestra Flacara Prahovei din Ploiesti.

La varsta de 19 ani, indragita interpreta a avut parte de o mare bucurie. A imprimat primul sau disc Electrecord alaturi de maestrul Ionel Budisteanu.

In 1956 Gabi Lunca si-a facut debutul la radio.

A urmat apoi o perioada foarte buna, in care Gabi Lunca a continuat sa compuna si sa cante in stilul sau original. A interpretat si alaturi de orchestra de muzica populara condusa de maestrul violonist Constantin Mirea si a fost sustinuta de instrumentalisti ca Nicolae Florian, Marcel Budala, fratii Gore, Mieluta Bibescu si Toni Iordache, care cantau in orchestra condusa de Ion Onoriu.

In 1964 Gabi Lunca s-a casatorit cu Ion Onoriu. Cei doi au  patru copii: Emanuel, Estera, Sara si Rebeca.

Intre 1964 si 1992, Gabi Lunca a lansat numeroase discuri. Printre cele mai cunoscute melodii lautaresti se numara `Cirip, cirip`, `Un parinte poate creste`, `Cobzar batran` si `Da mama cu biciu-n mine`.

In 1992, Gabi Lunca decide sa renunte la muzica lautareasca, ce a consacrat-o, pentru a se dedica muzicii religioase.

In 2010, Gabi Lunca a lansat o carte biografica.

Comentarii Gabi Lunca