BestMusic.ro » Gica Petrescu » Biografie Gica Petrescu

Biografie Gica Petrescu

Gica Petrescu

Gica Petrescu (n. 2 aprilie 1915, Bucuresti; d. 18 iunie 2006, Bucuresti) a fost un cantaret de muzica usoara si lautareasca.

A debutat la 18 ani, ca proaspat absolvent al Liceului "Gh. Sincai" din Bucuresti, intr-o formatie studenteasca. La o serbare a venit compozitorul Ion Vasilescu. El a fost cel care l-a dus pe Gica Petrescu la radio, unde si-a facut lansarea oficiala. Dupa moda epocii, la inceput a cantat la baluri si concerte de estrada; intre 1937-1939 s-a afirmat profesional alaturi de orchestrele "Radu Ghinda" si "Dinu Serbanescu", la Cazinoul din Sinaia.

Perioadei inceputurilor, marcata de turnee concertistice, ii urmeaza recunoasterea ca profesionist: angajamente la teatrele "Alhambra", "Gioconda" si "Boema" (din 1940), la "Gradina Savoy", sub conducerea lui Ion Vasilescu, si la "Teatrul C. Tanase" (din 1944). In afara numeroaselor turnee internationale intreprinse de-a lungul carierei, detine un record in privinta numarului de piese compuse si interpretate (peste 1.500), inregistrate intr-o impresionanta discografie, multe dintre ele devenind in timp slagare - piese preluate in repertoriul lor de multi alti interpreti ai genurilor respective.

Gica Petrescu a cantat live pana la varsta de 91 de ani.

Maestrul a fost timp de 34 de ani casatorit cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu. Dupa moartea sotiei sale, in august 1989, Gica Petrescu a refuzat mult timp sa sustina spectacole.

Radiodifuziunea Romana i-a decernat in anul 2001 premiul "Interpretul care a dus muzica romaneasca in mileniul III".

Luni, 5 mai 2003, in cadrul unei ceremonii desfasurata la Palatul Cotroceni, Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, i-a acordat maestrului Gica Petrescu Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler, cu ocazia implinirii varstei de 88 de ani, pentru indelungata si prodigioasa cariera artistica pusa in slujba cantecului romanesc, prin care a incantat sufletele a numeroase generatii.

Cantaretul Gica Petrescu.Duminica 18 iunie 2006, ora 18.00, in cadrul galei "Premiile muzicale Radio Romania Actualitati" a fost programat si un premiu special: "Cantecul e viata mea" pentru Gica Petrescu. Nu a mai apucat sa se bucure de el, pentru ca s-a stins din viata in dimineata aceleiasi zile, in varsta de 91 de ani.

Sursa: wikipedia.org

Comentarii Gica Petrescu