BestMusic.ro » Goran Bregovic » Biografie Goran Bregovic

Biografie Goran Bregovic

Goran Bregovic

Goran Bregovic, unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni din Balcani, este un chitarist si compozitor originar din Sarajevo, Bosnia.

Goran Bregovic s-a nascut pe data de 22 martie 1950, intr-o familie cu origini mixte: tatal sau croat si mama de ginte sarba. Dupa ce parintii sai au divortat, viitorul artist a ramas cu mama in Sarajevo.

Cea mai mare parte din copilarie si-a petrecut-o la Scoala de Muzica, studiind vioara. Paradoxal, institutia de invatamant a decis sa il exmatriculeze, pentru "lipsa de talent". La scurt timp dupa excluderea lui din scoala, mama sa i-a cumparat o chitara. La varsta de saisprezece ani a fost parasit de cea care i-a dat viata, fiind ingrijit de cateva rude dornice sa-l sprijine.

Goran a fost nevoit sa-si poarte singur de grija inca din adolescenta, cand a inceput sa cante muzica populara intr-un bar din orasul Konjic.

In 1971, Goran si un alt artist aspirant, Zoran Redzia, au inceput sa cante intr-o trupa numita "Jutro" (n.r. "Buna dimineata"). In aceasta formula, muzicianul a avut o multime de spectacole si a inceput sa guste succesul din plin.

La 1 ianuarie 1974, trupa si-a schimbat numele in "Bijelo Dugme" ("Butonul Alb"). Au semnat cu o companie de inregistrari, Jugoton, care le-a aprobat o singura piesa, "Kad Bijelo Dugme bio" (n.r. "Daca as fi fost un buton alb"). Bregovic a fost singurul compozitor al trupei si a scris cele mai multe versuri.

In 1975, cand se pregatea de cariera de profesor al ideologiei oficiale la aceea vreme, marxism-leninism, formatia Bielo Dugme a castigat popularitate in Iugoslavia.

A renuntat la vocatia de dascal si a devenit idolul tinerilor si cel mai improtant star rock al tarii sale. S-a retras din Bielo Dugme in anii '90, avand la activ 13 albume vandute in sase milioane de exemplare.

Dupa zece ani de muzica rock, Bregovic a renuntat la acest gen pentru a se dedica stilului care l-a facut cunoscut in intreaga lume: o combinatie de ritmuri traditionale balcanice, cu sonoritati rock.

A colaborat si cu Emir Kusturica, pentru coloanele sonore ale filmelor "Time of the Gypsies", "Queen Margot", "Underground" si "Arizona Dream".

In 1993, Bregovic s-a casatorit cu Dzenana Sudzuka, cu care are trei fete: Ema (martie, 1995) Una, (februarie 2002) si Lulu (mai 2004). Goran mai are o fiica dintr-o relatie anterioara, numita Zeljka.

In 2011, Goran Bregovic colaboreaza cu Florin Salam, cantaret roman de manele, pentru albumul 'Gipsy Champagne'.

Autor: Adelina Dobrin

Comentarii Goran Bregovic