BestMusic.ro » Guns N Roses » Biografie Guns N Roses

Biografie Guns N Roses

Guns N Roses

Guns N'Roses este o trupa americana de hard rock, care s-a format in Los Angeles in anul 1985. Pe vremea cand popul era dominat de muzica dance si de pop-metal, Guns ‘N' Roses a adus stilul raw, rock ‘n' rolul brut care a urcat mult in topuri.

Nu erau baieti buni, intrucat pe atunci baietii buni nu cantau rock ‘n' roll. Erau urati, misogini si violenti; erau de asemenea amuzanti, vulnerabili, si ocazional sensibili, dupa cum arata si hitul lor “Sweet Child O' Mine”.

In timp ce Slash si Izzy Stradlin se intreceau in solouri de chitara, Axl Rose si-a raspandit povestile sexuale, droguri, si apatia in marele oras.

Intre timp bassistul Duff McKagan si bateristul Steven Adler sunt aceia care au tinut muzica libera si puternica. Muzica lor era de baza si curajoasa, cu un hard rock solid.

Era ceva linistitor la o trupa care putea provoca orice de la devotiune la ura, in speciale in ambele parti erau in egalitate. Nu a mai fost o trupa atat de talentata de mult timp. Precum anii '80 au devenit '90 pur si simplu nu era o trupa mai interesanta in imprejurimi.

Guns ‘N' Roses au lansat primul lor EP in 1986, care a condus la un contract cu Geffen; urmatoul an, trupa a lansat albumul de debut, Apettit  For Destruction.

Au inceput sa constuiasca un album urmator cu numeroase concerte live, dar albumul nu s-a vandut decat anul urmator cand MTV a inceput sa difuzeze “Sweet Child O' Mine.”

In curand, ambele, album si single, au ajuns pe locul I, Guns devenind cea mai mare trupa din lume. Single-ul de debut, “Welcome to the Jungle,” a fost re-lansat si a ajuns in top 10 si “ Paradise City ”, i-a calcat pe urme. La sfarsitul anului 1988, au lansat G N' R Lies, care includea 4 cantece noi cu baza in acustica (incluzand si hitul din Top 5 “Patience”) cu primul EP, “One in a Million,” a luminat o controversa intensa, precum Rose a alunecat in misoginitate, bigotrie si pura violenta; esential el a reusit cumva sa puna toate astea intr-un singur sunet Top 5.

Guns ‘N' Roses a inceput munca la urmatorul album la sfarsitul anului 1990. In octombrie acel an, trupa l-a concediat pe Adler, sustinand ca dependenta lui de droguri il facea sa cante slab. A fost inlocuit cu Matt Sorum de la The Cult.

In timpul inregistrarilor, trupa l-a adaugat pe Dizzy Reed la clape. Pana ce sesiunile au fost terminate , albumul a devenit doua albume noi. Dupa o intarziere de aproape un an , albumele Use Your Illusion I si Use Your Illusion II au fost lansate in septembrie 1991.

Dezordonat dar fascinant, albumuele au aratat o trupa mai ambitioasa; in timp ce inca erau un numar mare de de rockeri chitaristi, acolo erau lovituri la stilul de balada a lui Elton John, blues acustic, sectiuni cu claxon, cantareti de sex feminin ce sustineau vocea, zece minute cu epica artei rockului cu sectiuni diferite, si un numar bun de introspectiva, si versuri care iti ajung la suflet. Pe scurt, ei acum realizau arta; uimitor erau buni la asta. Initial albumele s-au vandut foarte bine.

Albumul Nevermind de la Nirvana a ajuns pe primul loc in 1992, dintro data facand trupa Guns ‘N' Roses sa nu mai para atat de interesanta. Rose a reusit sa se schimbe devenind un dictator.

Traumele sale din concerte au devenit legendare, chiar ajungand atat de departe incat a realizat o revolta in Montreal. Stradlin a plecat pe la sfarsitul anului 1991, si cu plecarea lui trupa a pierdut cel mai bun scriitor de melodii; a fost inlocuit de fostul chitarist de la Kills for Thrills, Gilby Clarke.

In 1993 trupa a lansat un album cover dupa melodii punk, The Spaghetti Incident. In 1994 erau zvonuri cum ca trupa era sa se desparta, cand Rose avea alte dorinte, mai mult directionat spre industrialitate si Slash a vrut sa ramana unde sunt acum. In 1995 Slash a facut un proiect cu Slash's Snakepit si un Lp numit “It's Five O'Clock Somewhere.

Rose a ramas in afara reflectoarelor, devenind un pustnic virtual si facand nimic in afara de a spoi in studio; el a angajat de asemenea cativa muzicieni – Dave Navarro, Tommy Stinson, si fostul chitarist de la Nine Inch Nails, Robin Finck – pentru sedinte neoficiale.

Membrii ramasi erau furiosi pe Rose deoarece l-a inclus pe Paul Huge, prietenul sau din copilarie, si i-a refuzat pe Stradlin si Clarke cand acestia vroiau sa se intoarca in trupa.

Si o refacere a melodiei “Sympathy for the Devil” de la Rolling Stones a fost ultima picatura, cand Rose a taiati din contributiile unor membrii si le-a inlocuit cu cele ale lui Huge fara sa spuna un cuvant.

In 1996, Slah era oficial iesit din trupa, lasandu-l pe Rose singurul supravietuitor al trupei din zilele de glorie, vestile umblau dar inca niciun material nu aparuse, desi Rose a inregistrat din nou Appetite for Destruction cu o noua aliniere in scopul de a repeta. Primul cantec nou original GNR in 8 ani, metalul industrial “Oh My God” in sfarsit a aparut ca soundtrack in filmul lui Arnold Schwarzenegger “End of Days.” La putin timp dupa aceea Geffen a propus albumul dublu live “Live Era: 87-93.”

In 2000 au fost adusi in trupa Robin Finck si Buckethead. In 2001 trupa a facut cateva concerte live dupa aproape 7 ani, in ajunul anului nou in 2000-2001 in Las Vega si in luna urmatoare au cantat la Rock in Rio. La ajunul anului nou 2001, trupa a cantat aproape acelasi set ca anul trecut.

O aparitie la MTV Video Music Awards in 2002 a adus interese in legatura cu noua aliniere a trupei, dar o performanta ruginita a lui Rose si un interviu in care a spus ca noul album nu va iesi curand nu a facut nimic sa il ajute in cauza lor.

In acea vara trupa si-a inceput primul turneu dupa aproape 8 ani. Trist insa, ei au cauzat o riota in Vancouver cand Rose nu a reusit sa apara in primul concert din turneu din Nordul Americii. In timp ce Rose a ramas cu ale lui, vocalistul de la Stone Temple Pilots, Scott Weiland, a format trupa numita Velvet Revolver in 2002 formata din: Slash, Sorum, el ca solist si McKagan – trupa ce are un mare succes.

Si asa treceau anii si inca niciun album nou GNR, pana la punctul in care a devenit o gluma pentru multi. Albumul era de mult in proiect numit Chinese Democracy, si ocazional inregistrarile ar aluneca cumva pe internet.

Un articol fascinant scris de Jeff Leeds pentru revista The New York Times, publicat in martie 2005, a dezvaluit cat de costisitor a devenit albumul GNR ce urma sa iasa. Dupa cum zicea articolul, intitulat “The Most Expensive Album Never Released,” Rose a inceput munca la el in 1994 iar costul productiei era de cel putin 13 milioane de dolari.

In 2006 albumul era, dupa cum parea, mai aproape de lansare, in timp ce Rose a inceput sa umble prin public si chiar sa faca cateva concerte cu trupa lui.

sursa: rock-life.ro

Componenta:

Axl Rose - voce/pian
Dizzy Reed - keyboards
Robin Finck - chitara
Tommy Stinson - bas
Chris Pintman - keyboards
Bryan Mantia - tobe
Richard Fortus - chitara
Ron Thal - chitara
Frak Ferrer - tobe

Discografie:

Appetite for Destruction
G N'R Lies
Use Your Illusion I
Use Your Illusion II
The Spaghetti Incident?
Live Era :87-93
Chinese Democracy (TBA)