BestMusic.ro » Ilie Micolov » Biografie Ilie Micolov

Biografie Ilie Micolov

Ilie Micolov

Ilie Micolov, indragit interpret de muzica usoara, s-a nascut pe 2 iulie 1950, la Suceava.

Sensibilitatea l-a ajutat sa aiba de mic preocupari artistice la Casa pionierilor, la fel ca toti copiii din acea perioada.

Astfel, Ilie Micolov a fost la cercul de teatru, la dansuri, a facut sport (atletism, hochei, motocros) iar la 12 ani a invatat sa cante la chitara, visand sa faca parte dintr-o orchestra adevarata.

Lui Ilie Micolov ii place sa spuna ca a avut o copilarie ca cea din Amintirile lui Ion Creanga.

`Solticariile nu se mai terminau niciodata. Eram o strada plina de copii. Aveam intotdeauna ceva de facut. De la spartul geamurilor, pana la batut mingea din carpe`, povestea Ilie Micolov intr-o emisiune TV.

In copilarie nu avea parte de cine stie ce bucate alese, dar pentru el bogat insemna sa fie sanatos, sa poata bate luncile la rand.

`Daca ar fi s-o iau de la inceput n-as renunta o clipa la nazdravanii, n-as renunta la fete frumoase, n-as renunta la mancare buna pentru nimic in lume`.

Si cum ar putea sa renunte la amintirile copilariei caci doar a crescut pe genunchii Sofiei Vicoveanca. Sofia abia incepuse sa cante, avea 17-18 ani, iar el avea 9-10 ani cand tatal sau (sofer pe autobuzul ansamblului `Ciprian Porumbescu`) l-a introdus in lumea artistilor.

Asa se face ca Iliuta a devenit ca si fratele mai mic al `Fusei`, iar Sofica o bucatica din sufletul lui.

Dupa cum spune chiar el - `Nu mi-am ales drumul in muzica. Eu nu mi-am ales niciodata nimic. Pana la o varsta nici nu ai voie sa alegi. Nu am vrut sa ma fac de mic ceva, am avut tendinta de a face ceva. Copilul nu stie niciodata ce va ajunge. Pana la muzica am fost economist la Directia Sanitara a judetului Suceava Birou, raspunderi sociale, pana la 29 de ani.

Atunci s-a ivit portita care m-a aruncat in muzica si despre care eu cred ca a fost o deraiere. M-am trezit deodata in arta si ii multumesc lui Dumnezeu ca am putut sa fac la fel de bine
`, declara Ilie Micolov intr-un interviu.

O perioada a fost consilier pe teme muzicale al radiolui. De asemenea, ani buni a aparut in spectacolele teatrului Constantin Tanase si a intreprins turnee alaturi de formatia Romanticii, in special.

`Cred in destin. Desi mai curand as crede in predestinare… Nu se poate lupta cu destinul. Este ascuns. Totdeauna poti vorbi despre alegerea unui drum bun sau rau la un timp dupa aceea, numai Maria sa Timpul da adevarata valoare, adevaratul raspuns al alegerilor`, se destainuia Ilie Micolov.

Ilie Micolov este artistul cu o evolutie atipica in peisajul muzicii pop de la noi. In 1983, cand avea 34 de ani, inspirat de muza care-i atinge sufletul cu bagheta magica, compune Dragoste la prima vedere, melodia care a cucerit definitiv publicul roman prin simplitatea si sensibilitatea versurilor scrise de insusi Ilie Micolov dar si prin interpretarea plina de emotie, cu vocea-i inconfundabila.

Prima dragoste a fost ceva `ancestral`, fulgerator, ceva ce s-a pogorat asupra sa cu forta - cine ar fi crezut?.

Astfel s-a nascut piesa atat de indragita, `Dragoste la prima vedere`: inspirata de o `fata superba, cu parul lung pana la mijloc`.

Nu era Fata Morgana, dar n-a vazut-o decat o singura data in viata, atunci cand era la Udriste si astepta sa-si ia carnetul. I-a simtit privirea in ceafa, i-a scris un cantec, dupa care nu a mai revazut-o niciodata.

`Daca ai puterea si caldura sa te apleci asupra a ceea ce inseamna fiinta, atunci iubesti`.

Cea care l-a adus cu picioarele pe pamant a fost sotia sa, Marioara, destinul sau in care crede cu tarie.

`Ori il ajungi, ori te ajunge. Dar de scapat nu scapi niciodata`.

Succesul extraordinar cu `Dragoste la prima vedere`, piesa pe care radioul public o difuza la maxim ca urmare a zecilor de mii de scrisori primite de la ascultatori si popularitatea castigata i-a determinat pe cei de la Sectia de Cultura sa-i propuna imprimarea unui disc de autor, pe care l-a lucrat impreuna cu Mircea Dragan.

Desi a avut un succes imens, melodia nu a ajuns sa aiba propriul videoclip decat dupa 23 de ani de la lansare.

Vinilul nu se putea numi altfel decat `Dragoste la prima vedere`.

Astfel, un singur tiraj scos de Electrecord nu putea fi de-ajuns. Albumul a fost reeditat de vreo 20 de ori. Asa s-a ajuns la 600.000 de exemplare vandute.

`Poate ca ochii Mariei Tanase – care au fost pusi pe coperta – m-au vegheat si au facut ca muzica mea sa se vanda atat de bine!`, spunea Ilie Micolov.

Comentarii Ilie Micolov