BestMusic.ro » Iris » Biografie Iris

Biografie Iris

Iris

IRIS este cel mai iubit grup de muzica rock, din Romania, o legenda vie a muzicii romanesti, care, in cei 25 de ani de cariera muzicala, si-a pastrat fidel publicul, cucerind pe parcursul timpului noi si noi fani. ‘Cine ma striga in noapte’, ‘Trenul fara Nas’, ‘Pe ape’, ‘Strada ta’, ‘Tot zbor’, ‘Somn bizar’, ‘Baby’, ‘Mirage’, ‘De vei pleca’, ‘Sa nu crezi nimic’ sau ‘Ultimul mic dejun al lui Bon’ reprezinta doar cateva dintre mega-succesele grupuplui de-a lungul anilor.

In 1992, la concertul ‘IRIS - 15 ANI’, Sala Polivalenta s-a dovedit a fi neincapatoare pentru cei peste 8 000 de fani ce au tinut sa participe la sarbatoarea idolilor lor, dovedindu-se cel mai impunator eveniment muzical, de pana atunci, din Romania.

Popularitatea grupului in anii ’90 a crescut prin concretizarea altor evenimente, amplificand mereu aureola legendara a ceea ce reprezinta IRIS pentru muzica romaneasca in constiinta atator generatii.

‘URSUS Music Live’ a reprezentat, la Sala Polivalenta, pe data de 13 Decembrie 1996, o alta dimensiune cucerita de catre membrii grupului IRIS: un concert live, unde prin conceptia show-ului, luminilor, sunetului si al efectelor speciale, grupul a deschis o noua era in cariera sa. ‘Luna Plina’ a insemnat, indeosebi, cucerirea unei noi generatii, demonstrand astfel ca publicul tinta al grupului ramane publicul tanar si foarte tanar, membrii grupului considerandu-se la fel.

Insa fenomenul IRIS nu s-a oprit aici, ci a continuat sa evolueze exponential, prezentand pe data de 17 octombrie 1997 o noua si placuta surpriza: ‘Coca-Cola IRIS 20 de Ani’ - aniversarea a 20 de ani de cariera muzicala, serbata printr-un eveniment muzical de exceptie, la Sala Polivalenta, din Bucuresti, concretizat intr-un album ‘live’ cu titlu omonim… ‘Floare de IRIS: ‘Va veti aminti , ca a fost odata… IRIS’.

Odata cu prezenta in deschiderea evenimentului ‘Whitesnake - David Coverdale’, prezentat la Sala Palatului, pe 20 Noiembrie 1997, IRIS si-a demonstrat, inca o data, valoarea geniului sau muzical, pregatind un nou album al grupului.

Anul 1998 marcheaza aparitia albumului ‘Mirage’.
‘(…) Avem de-a face cu 47 de minute de muzica-muzica, pe cinstite, parca dedicata mai curand celor apropiati. Nu am identificat nici un slagar din cele cum am fost cam prost obisnuiti in ultima vreme - adica ceva divertisment, ceva mistocareala, niscaiva neam prost - dar fiecare fan al IRIS -ului va gasi cate o piesa care sa-l doara. Negustori de apa vie, ce vrei… (Sorin Chifiriuc)

In anul 1999 a fost publicat albumul ‘IRIS 2000’, precedat de primul maxi-single al grupului - ‘Casino’, album ce a simbolizat continuitatea legendei IRIS in noul mileniu.

Confirmarea continuitatii succesului formatiei nu a intarziat sa apara; ‘IRIS -ATHENAEUM’, publicat in anul 2000, a insemnat un proiect muzical inedit, pentru piata din Romania, si un mare succes de casa. Materialul muzical a fost inregistrat intr-un spectacol fastuos, la Sala Palatului, din Bucuresti, alaturi de Symphonic Light Orchestra si invitati de prestigiu, din sfere muzicale diferite de cea abordata de catre IRIS: Felicia Filip, Ionut Stefanescu, Adrian Pintea, Ovidiu Lipan ‘Tandarica’, etc.

Terenul pentru ‘Athenaeum’ a fost pregatit de maxi-single-ul ‘De vei pleca’, realizat alaturi de soprana de prestigiu mondial, Felicia Filip.

Anul 2001 este cel al unei noi premiere romanesti purtand marca IRIS – DVD-ul ‘DIGITAL ATHENAEUM’, cuprinzand filmul concertului inregistrat in data de 27 octombrie 2000, la Sala Palatului, din Bucuresti, precum si imagini rare (backstage, interviuri, montaje din concerte, etc.), atat cu membrii actualei componente IRIS, dar si cu cei ce au facut parte din formatie, de-a lungul timpului.

Vineri, 27 septembrie, 2002, pe Aeroportul Baneasa a avut loc concertul aniversar ‘IRIS - 25 de ani’. Invitatul de onoare al spectacolului a fost celebrul grup britanic URIAH HEEP.

Cu ocazia acestui concert a fost lansat noul album IRIS, album intitulat ‘Matase alba’ si care cuprinde 14 cantece, intre care ‘Da, da, eu stiu!’ - primul single extras de pe album, doua versiuni noi ale celebrelor piese IRIS ‘Lumina zilei’ si ‘Corabia cu panze’ si, mai ales, propria versiune a unei piese apartinand istoriei muzicii rock – ‘Lady in Black’ (‘Doamna in negru’), din repertoriul URIAH HEEP.

De altfel, ‘Lady in Black’ beneficiaza de aportul interpretativ a doi dintre membrii formatiei britanice – Mick Box (chitara) si Bernie Shaw (vocal), care au inregistrat, alaturi de IRIS, in Bucuresti, la inceputul lunii august. Tot atunci au avut loc si filmarile pentru video clip-ul acestui cantec, cu prezenta muzicienilor britanici.

Prin distributia sa, ‘IRIS – 25 de ani’ a fost un spectacol cu doua capete de afis, unitar din punct de vedere stilistic, cu o puternica incarcatura artistica si emotionala, la care, daca adaugam si anvergura elementelor sale de productie (scena, sonorizare, lumini, proiectii video, pirotehnie, scenografie, etc.), obtinem imaginea unuia dintre evenimentele muzicale, de marca, realizate in Romania ultimului deceniu si nu numai.

Anul 2003 este cel al unei noi premiere discografice, pentru un artist din Romania – cvadruplul album ‘IRIS 4MOTION’, un proiect inedit si ambitios, alcatuit din 4 albume solo, ale fiecarui membru al trupei, proiect in care au fost implicati si artisti invitati si care a demonstrat, inca o data, ca IRIS are resurse serioase de inspiratie si o mare deschidere catre nou si deosebit.

2005 marcheaza aparitia celui de-al 14-lea album al grupului – IRIS MAXIMA, un omagiu adus de catre formatie suporterilor sai, o analogie intre lumea sportului si cea a muzicii, intre viata de sportiv si cea de artist, sintetizata in 13 cantece noi.

Este imperios necesar a se mentiona faptul ca IRIS detine un portofoliu muzical bogat, un palmares discografic incluzand 14 albume, 3 maxi-single-uri si un DVD/VHS, peste 5.000 de concerte sustinute in diverse turnee, in aproape toate orasele tarii, in fata a peste 8,5 milioane de spectatori.

CRONOLOGIE

1977
- primele inregistrari Radio, cu piesele: ‘Lumina’, ‘ara adevrului’, ‘Ape curgtoare’;
- prima pies inregistrat in studiourile Televiziunii i pus pe disc de vinil – ‘Corabia cu panze’, disc intitulat ‘FORMAII DE MUZICA POP III’, avandu-l la voce pe Jecan;

1978 – 1979
- concerte de club, cu sli neincptoare pentru fan-ii trupei; biletele se vand intr-un numr ce depete cu 50% capacitatea slilor, la fiecare spectacol;

1980
- este anul venirii solistului vocal Cristian Minculescu

• ‘Talentul nu e un piedestal, ci un talisman’ (N.Iorga)

1980 – 1982
- sunt realizate piesele ‘Sperana’, ‘Cine m strig in noapte’, ‘Cltorul’,‘Pmantul il cuprind’ - compozitor Adrian Ilie;- trupa intr in ‘Cenaclul Flacra’ – manifestare de amploare, de muzica si poezie, ceea ce-i d posibilitatea grupului de a face turnee in toat ara;
- este compus piesa ‘Trenul fr Na’, pe versurile marelui poet contemporan Adrian Punescu - compozitor Marti Popescu;

1982 –1984

- se compune i inregistreaz albumul ‘IRIS I’, in componena Nuu Olteanu – chitar, Florin Ochescu – chitar, Marti Popescu - bass, Cristi Minculescu – voce, Nelu Dumitrescu – tobe, realizandu-se un excelent album de debut (dup 6 ani de activitate); majoritatea pieselor de pe acest album au intrat in istoria rock-ului romanesc: ‘Trenul fr Nas’, ‘Pe ape’, ‘Noaptea’, ‘Iris’, ‘Cei ce vor fi’, ‘La popas’;Discul a fost considerat, atunci, ca fiind ‘sideral’ pentru muzica rock romaneasc;

• ‘Lumanarea mic strlucete in intuneric...’1984- marcheaz venirea in trup a lui Doru Borobeic (Boro) - bass

1986
- marcheaz venirea in trup a lui Valter Popa – chitar solo
- Boro i Valter au stopat periplul instrumentitilor in trup, intrunind, in timp, condiiile cerute i impuse de trup, de la infiinarea sa - talent, putere, adevr, capacitate de munc, incredere, devotament, originalitate, druire, intr-un cuvant – PROFESIONALISM;
Din 1986 trupa i-a pstrat aceeai componen:
- Nelu Dumitrescu – tobe – membru fondator, leader al grupului, cel ce conduce trupa cu modestie i profesionalism, instrumentist de excepie, cu precizia unui ceasornic elveian, plin de energie, putere i originalitate, interpretarea sa reliefand ‘amprenta’ ritmic a fiecrei piese IRIS;
- Cristian Minculescu – vocea de excepie a muzicii rock romanesti, component ‘trup i suflet’ al unei formaii de excepie, artist pentru care s-a consumat i se va mai consuma mult cerneal, definindu-se printr-o personalitate aparte, ce-i caracterizeaz, de altfel, intreaga carier;
- Valter Popa – un chitarist al crui ‘loc’ este ravnit de multi, un instrumentist bine conturat i definit, care se depete de multe ori pe el insui;
- Boro – un instrumentist complex, elaborat, de conceptie, foarte original;

• ‘Fr pasiune nu se poate realiza nimic i, mai ales, descoperirea adevrului’ (A. Joja)

1987, mai
- este publicat albumul ‘IRIS II’, cu o extraordinar de indrznea copert, pentru acele vremuri, copert ce il reprezint pe unul dintre idolii lui Cristi - Angus Young (AC/DC);

Din componena ce a inregistrat ‘IRIS II’ a fcut parte i Mihai Alexandru - chitar solo.
De pe acest album se remarc ‘Strada ta’, ‘Tot zbor’, ‘Ultima toamn’, aceast din urm pies fiind compus de Mihai Alexandru.

1987, decembrie
- IRIS realizeaz cel de-al treilea album, pentru prima oar cu titlu (nu aveau voie s dea titlu albumelor!!!), sugestiv pentru ei i pentru fan-i – ‘NU TE OPRI’, inregistrat in aceeai componen cu ‘IRIS II’; discul conine 8 piese, dintre care se detaeaz ‘Floare de Iris’, ‘Uit tot ce-a fost’, ‘Eu i cu tine’, ‘Ploaia de vise’;

• ‘Actul de suprem indrazneal e cel care il paralizeaz pe adversar’ (S. Zweig)

1988
Formaia este suspendat dupa un spectacol inut la Miercurea-Ciuc, Consiliul Culturii vzandu-i ‘implinit visul cu ochii’, dup atatea ameninri, suspendri de spectacole in ultima clipa i multe alte represalii.
Motivul a fost i de data aceasta ‘simplu’ - trupa a adunat prea muli tineri i i-a incitat la revolt, punand in pericol, astfel, climatul social i linitea dictaturii. Le-au fost ridicate atestatele, fr drept de exerciiu (pe atunci puteai s cani doar dac erai atestat - o recunoatere a liber-profesionitilor in muzic).
Dup 3 luni in care n-au funcionat (IRIS a trit, intotdeauna, numai din muzic) un suflet i o minte adevarat, de om – Florin Lincan, i-a ajutat, el stie cum, s-i recapete dreptul de a susine spectacole.

• ‘Prima regul a reparrii inteligente a unui intreg este s salvezi toate prile componente’ (Murphy)1989, decembrie
- zilele fierbini din decembrie ’89 - ian’90 gsesc trupa in studioul TOMIS, unde inregistreaz ‘IRIS IV’ (iari fr titlu), in componena Nelu, Cristi, Valter, Boro.

Ca i celelalte albume i acesta conine piese care au devenit hit-uri: ‘De ce oare ai plecat’, ‘Vino iar’, ‘Cine m strig in noapte’, ‘Sperana mea’;

1990, 29 august
INCENDIU – cineva care mai purta, inc, ur in suflet i-i dorea rzbunare pentru tot ceea ce insemnase IRIS inainte de ’89 i inc insemna, a vrut s opreasc, o dat pentru totdeauna, acest ‘fenomen’, drept pentru care, intr-o noapte, echipamentul a luat foc, in urm rmanand doar scrum… pe terasa ‘Marea Neagr’ din Neptun, unde trupa concerta in fiecare sear. Numai c trupei IRIS nu i-au putut arde i ‘viaa’, iar ea a renscut din cenu, ca pasrea Phoenix i a luat-o, din nou, de la cpat…

• ‘Cand totul e in van nu te uita ’napoi, privete peste ani!’ avea s spun IRIS, mai tarziu, intr-una dintre piesele lor.

Rbdarea este leacul la toat durerea i un port pentru toate mizeriile...

• ‘O via de om’ – ‘Caut lumina care putere ii va da doar atunci tu vei avea viaa ta’ spune tot IRIS.

1991
- trupa pleac, pentru prima oar, la Agrigento, Italia, fiind invitat la un festival de rock.;
 Popularitatea grupului in anii ’90 a crescut prin concretizarea multor evenimente, amplificand, mereu, aura legendar a ceea ce reprezint el pentru muzica romaneasc in contiina atator generatii;

1992
- o nou deplasare in Italia unde va fi susinut o serie de concerte
- IRIS aniverseaz 15 ani de activitate, printr-un concert intitulat ‘IRIS - 15 ani’, la Sala Polivalent, sal ce s-a dovedit a fi neincptoare pentru cei 8000 de fani care au inut s participe la srbatoarea idolilor lor.

1993
- este publicat primul album pe compact disc, sub egida casei de discuri ‘Electrecord’, intitulat ‘THE BEST OF IRIS’;
- trupei (Nelu, Cristi, Valter si Boro) i se altur Dan Alex Sarbu - chitar;
- IRIS sparge toate tiparele i catig locul II la Festivalul de la Cannes, sectiunea rock;
- apariie la MTV;

1994, decembrie
- concert de revelion la VIENA, invitai fiind de primria oraului, prin ARTEXIM;

1996
- ‘LUN PLIN’ – cel de-al doilea album editat pe compact disc i primul dintr-un contract pe 6 albume cu Zone Records, avandu-l alturi pe productorul muzical Mihai Godoroja – ‘cel de-al cincilea om in trup’, cum il numesc bieii;

Lansarea albumului, printr-un spectacol de zile mari, aduce in prim plan, regia de sunet i lumin grandioas, concepia de inalt clas a spectacolului, toate acestea amplificate fiind de muzic i versuri.
Cu cele 13 piese albumul este considerat, la acea vreme, cel mai bun album al formaiei.
De fiecare dat cand IRIS a lansat un album iubitorii de muzic au spus ‘cel mai bun’ i, tot aa, de 25 de ani ‘linia vieii IRIS’ are un curs ascendent.
Dintre piesele albumului se pot aminti: ‘Somn bizar’, ‘S nu crezi nimic’, ‘Vis pierdut’, ‘Baby’, ‘Ultimul mic dejun al lui Bon’, fiecare fiind cantat in concert i in ziua de azi.
Lansarea albumului este precedat de un turneu.

- video clip la piesa ‘Somn bizar’

• ‘Porumbeii mici duc mesaje importante…’

1997, 17 octombrie

- IRIS aniverseaz 20 de ani de activitate, in cadrul unui concert ce va rmane intiprtit ca un coral in sufletul fan-ilor trupei.La spectacolul aniversar au participat, pe lang componenii actuali ai formatiei i ceilalti 2 membrii fondatori – Nuu Olteanu i Emil Lechinteanu, precum i caiva dintre cei care, de-a lungul anilor, au facut parte din trup - Sorin Chifiriuc, Dan Bittman, Lucian Chivu, Bogdan Stnescu, Mihai Alexandru , Florin Ochescu.Timp de aproape 2 ore i jumatte cei peste 8000 de spectatori prezeni in Sala Polivalent, din Bucureti, au putut asculta prima pies a grupului – ‘Corabia cu panze’ i melodii mai recente (la acea vreme), ca ‘Floare de Iris’, ‘Cltorul’, ‘Trenul fr Na’, ‘S nu crezi nimic’, ‘Baby’ i multe altele, care pe parcursul anilor au caracterizat i definit trupa.O parte dintre piesele inregistrate in acest concert vor sta la baza albumului ‘IRIS 20 DE ANI’, album live, de 13 piese, lansat pe 20 noiembrie, 1997.

1998
- formaia revine, parc mai proaspt ca niciodat, cu cea mai nou creatie - ‘MIRAGE’;
albumul se caracterizeaz prin unicitatea pieselor dar i prin orchestraie;
(...) ‘Avem de-a face cu 47 minute de muzic – muzica, pe cinstite, parc dedicat mai curand celor apropiai. Nu am identificat nici un slagr, din cele cum am fost cam prost obisnuii in ultima vreme, adic ceva divertisment, ceva mitocreal, niscaiva neam prost, dar fiecare fan IRIS va gsi cate o pies care s-l doara. “Negustori de ap vie”, ce vrei ...’ (Sorin Chifiriuc )
- este publicat maxi-single-ul ‘CASINO’, cu piese precum: ‘Casino’, ‘Feel Like Making Love’ (cover ‘Bad Company’), care, ca i celelalte piese, completeaz colecia de aur a fan-ilor IRIS.
- video clip al piesei ‘Casino’.

• Nu exist bucurie i plcere mai mare decat s te readuni dintre cei in care te-ai imprtiat. (D. Popescu)

1999
- sfaritul de an gsete formaia in pragul lansrii unui nou album, intitulat ‘IRIS 2000’, album ce conine hit-uri precum ‘Floare de Iris’, ‘Strada ta’, ‘Ultima toamn’.
Albumul conine 13 piese i este catalogat, de critica vremii, ca fiind un album foarte bine lucrat, din toate punctele de vedere;
- video clip al piesei ‘Strada ta’

2000 iunie
- se lanseaz maxi-single-ul ‘DE VEI PLECA’, bieii avand-o alturi pe soprana de renume mondial Felicia Filip, cu care inregistreaz piesele ‘De vei pleca’ i ‘Baby’, piese cantate in multe concerte prin ar;.
- video clip al piesei ‘De vei pleca’.

• ‘Nu poi fi mulumit c ai un lucru decat dac ai cui s-l imprteti’ (Seneca).

- ‘IRIS ATHENAEUM’, dublu album ‘live’, confirmare a continuitii succesului formaiei, a insemnat un proiect muzical inedit, pentru piaa din Romania i un mare succes de cas. Materialul muzical a fost inregistrat intr-un spectacol fastuos, la Sala Palatului din Bucureti.
Este primul proiect al formatiei in care s-a lucrat cu o orchestr simfonic -SYMPHONIC LIGHT ORCHESTRA.
Au fost inclui in acest proiect, pe lang Doamna Felicia Filip (‘Regina Traviatei’), cu care trupa a colaborat inc din 1996, artiti de prestigiu, din sfere muzicale total diferite: Ionu Stefnescu, Adrian Pintea, Ovidiu Lipan ‘ndric’, Florentin Milcof, Johnny Rducanu, Cristian Mihilescu, Liza Panait.

Acest album este format din 2 volume, cu o copert aparte, cu piese i concepie muzical deosebite, care au adus o bucurie i mai mare fan-ilor IRIS, o plcere pentru toi iubitorii de frumos i de bine, realizandu-se o creaie sincretic – rock, simfonic, oper, coregrafie, teatru, creaie vestimentar;
- video clip al piesei ‘Ultimul mic dejun al lui Bon’;
- video clip al piesei ‘S nu crezi nimic’.

• ‘Succesul este o scar ce nu poate fi urcat cu mainile in buzunare...’

2001
- turneu in ar cu proiectul ‘IRIS ATHENAEUM’ – acelai spectacol de anvergur, unde fan-ii trupei, din diferite orae, au putut s triasc aceeai bucurie ca cei din Bucureti;
- publicarea primului DVD din Romania - ‘DIGITAL ATHENAEUM’;

• ‘Vulturul nu poate s mearg fiindc poate s zboare…’

2002
- (iunie) este lansat maxi– single-ul ‘Da, da, eu tiu!’;
- video clip al piesei ‘Da, da, eu tiu!’;
- (august) se inregistreaz, impreun cu doi dintre membrii trupei URIAH HEEP – o trup ce reprezint o legend a rock-ului universal, Mick Box – chitar i Bernie Shaw - vocal, piesa ‘Lady in Black’ (‘Doamna in negru’);
- (septembrie) este publicat albumul ‘MTASE ALB’, cel de-al noulea compact disc al trupei, o ‘mtase alb’ ce invluie in puritate i adevr toi cei 25 de ani de activitate;
‘(...) Un format nou i un limbaj vizual evoluat, mascand metaforic numele albumului intr-o prezentare dual; ‘MTASE ALB’ este reprezentat atat clasic, ca materie prim in mana croitorului, cat i simbolic, sub aspectul unei lupte a modelului feminin cu propria imagine.’ (Rzvan I.)
- video clip, impreun cu Mick Box i Bernie Shaw, al piesei ‘Lady in Black’;
- (27 septembrie) concertul aniversar ‘IRIS - 25 de ani’, pe Aeropeortul Bneasa, cu participarea extraordinar a grupului URIAH HEEP.


2003
- este anul unei noi premiere discografice, pentru un artist din Romania – cvadruplul album ‘Iris 4Motion’, un proiect inedit i ambiios, alctuit din 4 albume solo, ale fiecrui membru al trupei, proiect in care au fost implicai i artiti invitai i care a demonstrat, inc o dat, c Iris are resurse serioase de inspiraie i o mare deschidere ctre nou i deosebit.2005

marcheaz apariia celui de-al 14-lea album al grupului – Iris Maxima, un omagiu adus de ctre formaie suporterilor si, o analogie intre lumea sportului i cea a muzicii, intre viaa de sportiv i cea de artist, sintetizat in 13 cantece noi.

Sursa: Roton