BestMusic.ro » Jamiroquai » Biografie Jamiroquai

Biografie Jamiroquai

Jamiroquai

Desi unii critici aseamana stilul lui Jamiroquai cu cel al lui Stevie Wonder, trupa a uimit intreaga lume prin muzica house si ritmurile soul/funk. Clasata pe cele mai inalte pozitii de top, formatia a devenit o preferata a generatiilor tinere. In intreaga sa cariera Jamiroquai a trecut prin numeroase schimbari, dar liderul a ramas inca de la inceput solistul Jason Kay (adica J.K.). Nascut pe 30 decembrie 1969, in Stretford, Manchester, intr-o familie de pasionati de jazz (mama lui era cantareata, sustinea spectacole in cluburi si avea propria emisiune). La varsta de 15 ani Kay a fugit de acasa, a trait pe strada, a avut probleme cu legea si a fost injunghiat si arestat pentru o crima pe care nu a comis-o. Dupa aceste experiente tanarul a decis sa se intoarca acasa si sa inceapa o cariera in muzica. Kay nu avea o trupa care sa il sustina insa avea deja in gand un proiect si un nume (Jamiroquai este o combinatie intre cuvantul „jam” si numele unui trib – Iroquoi).

Melodiile lui Kay au atras atentia casei de discuri Acid Jazz prin care a lansat piesa „When You Gonna Learn?”. Cantaretul a infiintat o formatie constituita din tobosarul Derrick McKenzie, Toby Smith (clape), basistul Stuart Zender si Wallis Buchanan. Melodia a fost un real succes si a fost la scurt timp urmata de un contract cu Sony. Albumul „Emergency on Planet Earth” a aparut in 1993 si a cucerit publicul din Anglia ( a ajuns pe locul 1) prin piese precum „Too Young to Die” si „Blow Your Mind”. In 1995 a urmat „The Return of the Space Cowboy”, un album care a influentat nenumarate alte formatii.

A treia productie Jamiroquai s-a intitulat „Traveling Without Moving”, a fost comercializata in intreaga lume si a primit discul de platina pentru hitul „Virtual Insanity” (pentru aceasta piesa a fost filmat un videoclip), premiat la MTV Video Music Awards. In ciuda succesului extraordinar al formatiei, basistul Zender a decis sa plece chiar in timpul inregistrarii unui nou album. Kay a fost nevoit sa anuleze productia si sa reinregistreze melodiile alaturi de un alt basist, Nick Fyffe. Jamiroquai a contribuit cu melodia „Deeper Undergorund” la coloana sonora a filmului Godzilla.

Pauza intre albume a avut efecte negative asupra popularitatii trupei. Albumul „Synkronized” a fost ignorat de publicul american (desi acasa era inca in voga). Presa parea sa fie mai interesata de diferite evenimente decat de muzica lor: refuzarea unui milion de dolari in favoarea sustinerii unui concert de Anul Nou, acuzatiile aduse lui Kay pentru lovirea unui fotograf. Jamiroquai a lansat un alt album – „A Funk Odyssey” – intrat in clasamente doi ani mai tarziu. Intre timp,  Kay a lansat pe cont propriu seriile „Late Night Tales”.  

Comentarii Jamiroquai