BestMusic.ro » Lautarii » Biografie Lautarii

Biografie Lautarii

Lautarii

Orchestra Nationala de muzica populara „Lautarii” a fost fondata in anul 1970, in cadrul Filarmonicii de Stat din Moldova de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul si violonistul Mircea Otel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci.

Chiar de la inceput formatia Lautarii a fost in cautarea identitatii sale, a stilului interpretativ, a unui repertoriu adecvat, fara a se impune plenar in circuitul vietii muzicale.

In anul 1978 conducerea orchestrei „Lautarii” o preia violonistul Nicolae BOTGROS. Personalitate artistica complexa si viguroasa, dublata de o majora forta temperamentala, cu tenacitate si indrazneala, a invins obstacole greu de imaginat. S-a afirmat in plan interpretativ si dirijoral, materializindu-si cunostintele prin multiple realizari remarcabile. Intr-un timp record reuseste sa plaseze orchestra in prim-planul muzicii populare, devenind un simbol, un fenomen inegalabil.

Fiecare recital al orchestrei „Lautarii” se transforma in act de cultura de inalta calitate, atat prin interpretarea patrunsa de profunzimea redarii mesajului muzical, cat si prin varietatea repertoriului foarte atractiv. Bogata experienta scenica ii permite dirijorului Nicolae Botgros sa mentina orchestra intr-o forma impecabila, desi componenta sa a cunoscut mai multe modificari.

Publicul spectator prezent la spectacolele formatiei, ele fiind frecvente, a remarcat intotdeauna virtuozitatea, sunetul rafinat si siguranta tehnica, bogatia resurselor de expresivitate, intentia de a aduce in scena frumosul sonor in creatii valoroase, precum si capacitatea de redare subtila a fiecarei nuante a partiturii.

Ghidat de principiul existentei interpretarii desavarsite, Nicolae Botgros este exigent cu sine si pretinde daruire absoluta de la fiecare instrumentist, de remarcat, mari virtuozi ai instrumentelor populare, precum si a solistilor vocali – nume sonore in peisajul melosului popular.

Pe parcursul a 28 de ani, de cand la pupitrul dirijoral se afla maestrul Nicolae Botgros, orchestra „Lautarii” a sustinut mii de spectacole de mare rezonanta in toata Moldova, dar si pe cele mai prestigioase scene din lume – Grecia, Italia, Germania, Franta, Turcia, Danemarca, SUA, Austria, Mongolia si alte tari.

O pagina de referinta in biografia artistica a orchestrei de muzica populara „Lautarii” o constituie colaborarea cu cei mai reprezentativi exponenti ai tuturor zonelor folclorice din Romania, fie in spectacole, fie in inregistrari.

In compania Orchestrei „Lautarii” dirijata de Nicolae Botgros au inregistrat CD-uri antologice Gheorghe Zamfir, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Ion si Ionut Dolanescu, Dinu Iancu Salajanu, Ileana Ciuculete, Mariana Ionescu, Cristi Ruscior, Camelia Ciobanu, Stana Izbasa, Viorica Macovei si altii.

Fiind cea mai apreciata orchestra de muzica populara din intreg spatiul romanesc, orchestra „Lautarii” a participat la prestigioase manifestari cultural-artistice la nivel de stat, al serate de creatie ale distinsilor artisti. Prezenta orchestrei „Lautarii” la „Telerevelion”, pe scenele Festivalurilor „Cerbul de Aur” de la Brasov, 5 editii si cel de la Mamaia, 4 editii, transmise in direct pe canalul Romania International a facilitat extinderea popularitatii orchestrei pe mapamond.

In permanenta activitate artistica, orchestra „Lautarii” a efectuat inregistrari in studiourile Radioteleviziunii cu mai multi interpreti de muzica populara, atat solisti ai orchestrei cat si invitati. De asemenea, in spectacole cu public i-a acompaniat pe toti interpretii de muzica populara. Creatii de diferite genuri interpretate de orchestra „Lautarii” sunt incluse in zeci de discuri, in coloane sonore ale filmelor si spectacolelor. Se cere mentionat faptul ca, pe langa bijuteriile folclorice readuse in circuit si realizate in aranjament de orchestra de majoritatea instrumentistilor, sunt interpretate si creatii originale semnate de distinsi compozitori – Tudor Chiriac, Constantin Rusnac, Gheorghe Mustea si altii.

In anul 2000, cu prilejul marcarii a trei decenii de activitate artistica, orchestrei de muzica populara „Lautarii” dirijata de Nicolae Botgros, artist al poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, prin decret prezidential, i s-a conferit titlul onorific „Nationala”.

Este cea mai inalta apreciere, deoarece acest colectiv intr-adevar este oglinda poporului, sufletul natiunii exprimat prin muzica. De aceea publicul asteapta cu nerabdare fiecare spectacol al Orchestrei Nationale de muzica populara „Lautarii” dirijata de maestrul Nicolae BOTGROS. Ca pe o mare sarbatoare.

Sursa: moldovaconcert.md

Comentarii Lautarii