BestMusic.ro » Lionel Richie » Biografie Lionel Richie

Biografie Lionel Richie

Lionel Richie

Dupa ce a parasit The Commodores, Lionel Richie a devenit unul dintre cei mai de succes artist solo al anilor `80, stralucirea sa fiind eclipsata in perioada de glorie 1981-1987, numai de Michael Jackson si Prince.

Richie a dominat topurile pop in perioada mai sus amintita cu o serie de 13 hit-uri consecutive intrate in Top 10, dintre care 5 au ajuns chiar pe prima pozitie a clasamentelor. Dupa 1987, el a intrat in umbra, luand o pauza prelungita de la inregistrari si turnee, si a revenit abia la inceputul anilor `90, dar nu cu acelasi succes.

Lionel Brockman Richie s-a nascut pe 20 iunie 1949 in  Tuskegee si a crescut in campusul Institutului Tuskegee, unde cea mai mare parte a familiei lui a lucrat timp de doua generatii.
In timp ce urma colegiul aici, Richie s-a alaturat grupului Commodores, care a devenit trupa cea mai de succes a studioului Motown spre sfarsitul anilor `70. Lionel a avut in aceasta formatie rolul de saxofonist, uneori vocalist si compozitor, compunand balade precum `Easy`, `Three Times a Lady` si `Still` (ultimele doua ajungand pe primele locuri in topuri).

In 1980, el compune si produce pentru solistul country-pop Kenny Rogers, iar in anii urmatorii canta in duet cu Diana Ross. Melodia `Endless Love` devine cel mai de succes single din istoria Motown, fiind in varful topurilor pentru 9 saptamani consecutiv.

Cu atentia mass media concentrata asupra lui, tensiunile dintre el si grupul The Commodores incep sa creasca si inainte de sfarsitul lui 1981 decide sa-si construiasca o cariera solo. In scurt timp pregateste lansarea primului disc solo cu Motown. Intitulat pur si simplu `Lionel Richie`, LP-ul a fost lansat in 1982 si a avut mare succes, ajungand pe locul 3 in topurile pop si inregistrand vanzari de peste 4 milioane de copii.

Daca materialul `Lionel Richie` l-a facut pe compozitorul si interpretul sau star, urmatorul album `Can't Slow Down` l-a facut superstar. Acesta din urma cuprinde cinci piese care au ajuns in Top 10, intre care `All Night Long (All Night)` si `Hello`, melodii care au fost chiar number one. Discul `Can't Slow Down` a devenit si el number one,  s-a vandut in mai bine de 10 milioane de copii si a primit Grammy-ul pentru `Albumul Anului` in 1984.

In 1985, Richie si statutul sau de superstar s-au pus la treaba intr-un scop nobil, artistul alaturandu-se lui Michael Jackson in compunerea single-ului caritabil de la USA pentru Africa - `We Are the World`. Inregistrarea all-star a ajutat la strangerea a milioane de dolari pentru persoanele infometate. Pana la sfarsitul anului, Lionel a ajuns din nou in fruntea clasamentelor cu `Say You, Say Me`, o balada inregistrata pentru pentru filmul White Nights, dar care nu a fost inclusa pe albumul cu piesele de pe coloana sonora a productiei.

Initial `Say You, Say Me` fusese ales pentru a da numele noii aparitii discografice a lui Richie, dar pe parcursul inregistrarilor, titlul discului a fost schimbat in `Dancing on the Ceiling` in scopul de a promova urmatorul single al artistului.

`Dancing on the Ceiling` nu a atins succesul inregistrat de `Can't Slow Down`, dar a vandut totusi un numar impresionant de 4 milioane.

In 1987 Lionel Richie dispare din industria muzicala, luandu-si o perioada de respiro dupa aproape doua decenii de inregistrari si concerte. El rupe tacerea abia in 1992, cand Motown lanseaza o compilatie intitulata `Back to Front`. Aceasta cuprindea o parte din hit-urile artistului din cariera solo, cateva melodii ale trupei Commodores, dar si trei cantece noi, printre care hit-ul R&B `Do It to Me`.

Pana in 1996, Lionel Richie nu mai inregistreaza nimic, in aceast decurs indurand mai multe pierderi in plan personal: tatal sau a decedat, iar casatoria cu Brenda – muza din spatele unor dintre cele mai de succes balade ale artistului, s-a destramat.

Discul `Louder Than Words` a avut un succes moderat, dar a intrat totusi in Top 30 si a primit Discul de Aur pentru vanzari. Albumul n-a dat nastere insa unor single-uri majore, iar incercarile lui Richie de a se apropia de swing si hip-hop au fost criticate, ele fiind calificate drept stangace.

Lansarea albumului `Renaissance` in 2000 in Europa a fost primita bine, ea fiind urmata si de lansarea pe piata din US in 2001.

Trei ani mai tarziu, in iadul creat de trecerea printr-un nou divort, extrem de mediatizat, de cea de-a doua sa sotie, Lionel a lansat `Just for You`.

Albumul din 2006 `Coming Home` reuneste colaborari cu mai multe staruri ale muzicii Jermaine Dupri, Raphael Saadiq, Sean Garrett si Dallas Austin.