BestMusic.ro » Liviu Tudan » Biografie Liviu Tudan

Biografie Liviu Tudan

Liviu Tudan

Liviu Tudan (Dumitru Tunsoiu) (n. 29 noiembrie 1947, Bucureti - d. 26 mai 2005, Bucuresti) a fost un muzician, chitarist si compozitor roman de muzica rock, mai cunoscut ca lider al unei formatii de referinta din Romania, Rosu si Negru.

Nascut in Bucuresti, unde studiaza in cadrul Scolii de muzica nr. 1, absolva la Iasi cursurile Conservatorului de muzica George Enescu, clasa Compozitie. Se indreapta rapid spre curentul rock, devenind de-a lungul timpului membru (chitara bas) al mai multor grupuri cunoscute, cum ar fi Sideral sau Metronom , dar trupa care l-a consacrat si de numele careia ramane legat este Rosu si Negru. Are colaborari cu multe personalitati din muzica romaneasca, cum ar fi Nutu Olteanu, Gabi Nacu, Florin Ochescu, Adrian Ordean, Nelu Dumitrescu, Marti Popescu, Ovidiu Lipan Tandarica, fiind si unul dintre compozitorii preferati ai Didei Dragan.

Numele de Liviu Tudan este adoptat din 1965, cu ocazia interpretarii personajului principal cu acelasi nume din filmul "Ultima noapte a copilariei", regizat de Savel Stiopul.

Moare dupa o lunga suferinta, ca urmare a unui cancer hepatic metastazat, artistul fiind diagnosticat cu hepatita C inca din 1976 si suferind in 2004 un transplant hepatic de la sotia sa . Unul dintre preotii care au oficiat slujba este fostul rocker Dan Badulescu, prezent si la inmormantarile altor artisti ca Valeriu Sterian sau Teo Peter.
 

Discografie

* 1976 - Rosu si Negru - Flori de timp/Vrei
* 1984 - Rosu si Negru - Pseudofabula
* 1985 - Rosu si Negru - Culori
* 1986 - Rosu si Negru - Alfabetul/Hai, acasa
* 1987 - Rosu si Negru - Semnul tau
 

Sursa: Wikipedia

Comentarii Liviu Tudan