BestMusic.ro » Locatarii » Discografie Locatarii » Nu te supara, frate!

Album Locatarii Nu te supara, frate!

Locatarii Nu te supara, frate!
Lansat pe: 11 Februarie 2009
Casa de discuri: unknown label
Asculta muzica: Rock  
Voteaza acest album:
  • Rate
0.00 /  5 din 0 voturi

Cand te gandesti la formatia Locatarii, automat iti vine in minte numele lui Tavi Iepan, unul dintre primii membri ai grupului Cargo, cu merite importante in activitatea rockerilor timisoreni.

 

Tot el este principalul "vinovat" al acestui album rock cu puternice influente folk, intitulat "Nu te supara frate". El este visatorul nebun, el este cel ce are "tupeul" de a compune si canta exact ceea ce simte, incercand sa-si indeplineasca toate ideile mai mult sau mai putin realizabile.

 

Marturisesc ca prima oara cand am auzit "Locatarii" a fost in urma cu cativa ani atunci cand Televiziunea Romana a difuzat videoclipul piesei "Cimitirul ", compusa de Tavi Iepan in memoria eroilor din decembrie 1989. Impactul a fost unul incredibil, rareori intamplandu-mi-se ca atunci cand ascult pentru prima oara o melodie sa intru complet in starea "indicata" de autor in momentul creatiei.

 

Multi vor spune ca din punct de vedere strict muzical,"Cimitirul" este o piesa cu doar cateva acorduri, cu o linie melodica simpla. Asa si este ...dar ce daca? Atmosfera creata, textul uluitor, orchestratia de o tristete doboratoare, vocea plina de durere?.toate acestea iti aduc imediat lacrimi pe obraji si asta e tot ce conteaza.

 

"Dincolo de zidul de la cimitir/Cineva mai varsa lacrimi fara sir " zice refrenul ,sustinut de strofe cu versuri magice precum "Uneori un gand m-apasa ,oare ce-ar sti a ne spune/Fratii nostri din Decembrie,cei trecuti in alta lume". Cutremurator, nu-i asa?

 

Asadar, aflarea vestii ca va aparea pe piata un material discografic semnat "Locatarii" m-a facut foarte bucuros si in acelasi timp curios. Am introdus cu emotie cd-ul in computer, constient fiind de faptul ca o piesa atat de valoroasa precum "Cimitirul" nu poate fi repetata si pregatindu-ma psihic de o eventuala dezamagire in cazul unei diferente prea mari de valoare intre aceasta melodie si restul.

 

Albumul porneste insa foarte bine,cu foarte mult umor ("Razia") combinat cu realitatea dureroasa a vietii celor crescuti la orfelinat ("Copiii strazii").

 

Si se ajunge astfel la a treia piesa, intitulata "Lumea". Ma opresc putin asupra ei pentru ca, dupa audierea intregului album, a fost piesa la care m am intors si am mai ascultat-o de inca vreo 10 ori. Un text magnific, un balans fin, un refren inedit prin suprapunerea de voci in stil jamaican. Asa arata "Lumea" locatarilor, ucigatoare prin tristetea ei si covarsitoare prin naturaletea ei.

 

Insa granita dintre plans si ras se dovedeste a nu fi greu de trecut atunci cand esti trimis pe ritmuri rapide "La stana", apoi te intorci cu pasi inceti si durere in suflet "in lumea ta", si tocmai cand vrei sa te odihnesti "la un capat de alee lunga cat Calea Lactee" te trezesti ca "Locatarul de la 4 " e beat crita si asculta riffuri hard-rock. Numai de asta nu aveai nevoie in conditiile in care stii ca a doua zi ai o intalnire foarte importanta despre care crezi ca iti va schimba viata.

 

Dupa o noapte zgomotoasa alaturi de "comitetul de bloc", te duci "la teatru", e prima intalnire cu cea pe care ai vazut-o candva si ti-a placut. Emotiile te cuprind atunci cand iti zice ca iubeste franceza "in stilul ei cel mai pur, un peu d amour, un peu de rire, ensuite bonjour". Esti in al noualea cer ,dar ai parte de o surpriza de proportii atunci cand descoperi ca "aleasa inimii tale" este un travestit, iar vorbele "Nu-i vreme de povesti, ce conteaza sexul atuncea cand iubesti" soptite cu voce groasa te trimit in pragul nebuniei.

 

In concluzie, daca atat de multa bucurie ti ar aduce si in realitate 45 de minute cu locatarii de la blocul in care traiesti , probabil ca durata vietii ar creste considerabil. Nefiind insa asta situatia din viata de zi cu zi, oameni buni, bucurati-va de un produs muzical inedit prin sinceritatea lui: Locatarii - "Nu te supara frate".

Codrut Croitoru,bestmusic.ro

Piese album

Comentarii