BestMusic.ro » Loredana Groza » Biografie Loredana Groza

Biografie Loredana Groza

Loredana Groza

A inceput sa cante de pe la varsta de 3 anisori si a cantat pe tot parcursul scolii si a liceului.

La 14 ani a participat la o preselectie televizata la un concurs de "Cantarea Romaniei" in Focsani, unde a fost remarcata de Dumitru Morosanu si Jold Kerestely, care au chemat-o la Bucuresti sa participe la "Steaua fara nume", desi avea o varsta prea frageda, varsta minima acceptata fiind 17 ani.

La 16 ani, in 1986 a participat la Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia, unde a castigat trofeul cel mare, fiind cea mai tanara participanta si cea mai tanara castigatoare a premiului cel mare de la Mamaia.

In 1987 la un Festival de Muzica de la Costinesti l-a cunoscut pe celebrul compozitor Adrian Enescu. Dupa mai multe teste si dupa prima piesa compusa pentru Loredana, "O inima de 16 ani", compozitorul a hotarat ca cea mai buna solutie pentru colaborare ar fi un album pe care sa realizeze impreuna.

La acest album s-a produs primul videoclip si printre primele videoclipuri din Romania. Astfel, s-a nascut primul album, "Buna seara, iubito", aparut in 1988. Desi nu a fost difuzat pe postul de televiziune, albumul a avut un succes fulminant, fiind vandut in peste 1 milion de exemplare.

In 1989 a aparut cel de-al doilea album purtand semnatura lui Adrian Enescu si Lucian Avramescu, "Un buchet de trandafiri", care de asemenea a fost un succes de proportii.

In 1992 a castigat premiul Festivalului de la Bucuresti cu o piesa a lui Pechea.

In 1993 participa din nou la Mamaia si ia locul I la sectiunea slagare, cu o piesa semnata de Marius Teicu, "Ce va fi cu iubirea mea", care beneficiaza de un videoclip produs de catre Luminita Dumitrescu.

Atunci a inceput sa lucreze in mod serios la un nou album, colaborand cu Directia 5, cu Razvan Mirica si Marian Ionescu. din abunden�nstrumentelor acustice.

In 1994 a aparut albumul "Atitudine", dupa un turneu de doua luni in America, turneu epuizant in care a strabatut aproape toate orasele si statele americane.

In 1995 a sustinut alaturi de Directia 5 un concert live prin toata tara. Tot atunci a inceput lucrul la noul album, "Nascuta toamna".

Anul 1996 nu a fost mai putin epuizant. Acesta a fost anul in care a aparut albumul "Tomilio" si colaborarea cu Pro TV-ul. Aceasta colaborare s-a dovedit a fi foarte benefica si primul videoclip in colaborare cu Media Pro a fost la piesa "Nu-mi pasa", scenariul fiind semnat de Laurentiu Rusescu.

In 1997 a urmat un concert Unplugged la Teatrul National si la acest concert Loredana tine cel mai mult. Dupa concert a lansat primul maxi-single produs de MediaPRO Music. A fost momentul lansarii primului single cu un succes fantastic la piesa "Lumea e a mea", in colaborare cu baietii de la B.U.G. Mafia, piesa care s-a vandut in 50 000 de exemplare. Regia clipului la piesa "Lumea e a mea" a fost semnata de catre Bogdan Albu.

In 1999 a aparut un nou maxi - single, "Aromaroma", un alt number 1. Clipul "Aromaroma" a fost semnat de talentatul Camil Tulcan, la fel si grafica pentru album.

Dupa 10 ani Loredana reia colaborarea cu Adrian Enescu pentru albumul "Diva inamorata".

Urmeaza cele 2 albume inspirate din folclor "Agurida" si "Zaraza".

Site oficial: www.loredana.ro