BestMusic.ro » Lucian Ban » Biografie Lucian Ban

Biografie Lucian Ban

Lucian Ban

Pianist, lider de trupa, compozitor si aranjor, Lucian Ban isi are originile in Ardeal, mai precis la Cluj-Napoca. 

Dupa ce a luat in particular lectii de pian in orasul sau natal, a studiat compozitia la Academia de Muzica din Bucuresti din 1992 pana in 1995.

El a fondat `The Jazz Unit` in 1994 si a scos pe piata doua discuri: `Changes - Live at Green Hours` in 1998 si `From now on`, care a fost ales cel mai bun album de jazz al anului 1999 din Romania.

In acelasi an (1999) s-a mutat la New York, unde a studiat cu Charles Tolliver, Reggie Workman, Phil Markowitz si Junior Mance la The New School Jazz Program. In aceasta perioada a fondat impreuna cu Alex Harding `LUMINATION Ensemble`.

Lucian Ban a absolvit sectiunea `Contemporary Jazz Composition and Arranging` de la New School University din New York. El mai are si o diploma in filosofie obtinuta la Universitatea din Bucuresti.

In prezent locuieste in New York, unde s-a integrat in noua generatie de cantareti & compozitori si a ajuns in linia intai a jazz-ului contemporan modern.

El conduce mai multe proiecte si compune melodii inovatoare care reinventeaza idiomul muzicii jazz. Creatiile sale sunt cantate si de alti muzicieni sau ansambluri. Lucian Ban este liderul `ASYMMETRY Quartet` din care mai fac parte Jorge Sylvester (alto sax), Brad Jones sau Carlo DeRosa (bas) si Derrek Phillips sau Gene Jackson (tobe), si al `The TUBA PROJECT` un grup din care fac parte Bob Stewart (tuba), Alex Harding (bari sax & bas cl), Bruce Williams (alto sax & flaut) si Derrek Phillips (tobe).
 

In anul 2003 a lansat albumele sale de debut in US: "Something' Holy" un CD care cuprinde duete cu Alex Harding si "Premonition", un disc feat. Alex Harding, Damion Reid, Erik Torrente si Chris Dahlgren. Ambele au primit comentarii pozitive atat din partea criticilor din US, cat si din partea europenilor.

Lucian Ban a aparut pe 3 albume in 2006 ca lider si co-lider. Cu `Asymmetry Quartet` a scos pe piata discul `Playground`. El apare, de asemenea, pe albumul `The Calling`- foarte bine primit pe piata - al lui Alex Harding. Tot in 2006, a lansat albumul de debut al grupului `Tuba Project`, din care face parte si senzationalul Bob Stewart.

Pianistul Lucian Ban a fost nominalizat de doua ori, in 2005 si in 2006, la prestigioasele premii Hans Koller `Best European Jazz Musician Preis`, a caror gala are loc in Viena, Austria.

 

 

 

 

 

Comentarii Lucian Ban