BestMusic.ro » Madalina Manole » Biografie Madalina Manole

Biografie Madalina Manole

Madalina Manole

 

Madalina Manole, nascuta Magdalena Manole (n. 14 iulie 1967, Valenii de Munte, judetul Prahova) este o solista vocala, compozitoare si instrumentista romana.
 
Dupa ce studiaza chitara, primele lectii fiind predate de Ana Tetelea Ionescu, interpreta de folk din Ploiesti, Madalina Manole incepe sa compuna muzica pe versurile poetilor consacrati. Prima compozitie proprie a fost "Toamna noua".
 
Madalina Manole isi face debutul muzical la 15 ani in Cenaclul Tineretului prahovean. Alcatuieste impreuna cu Stefania Ghita duetul "Alfa si Beta" cu care participa la spectacolele Cenaclului Flacara. Devine cea mai tanara membra participanta a Cenaclului "Serbarile Scanteii Tineretului". Canta alaturi de Victor Socaciu, Gheroghe Gheorghiu, Mircea Rusu, Rosu si Negru, s.a 
 
Intre anii 1982 si 1985, Madalina Manole urmeaza cursurile Scolii Populare de Arta, clasa Mihaela Runceanu-Ionel Tudor si este angajata la Aeroportul Otopeni pe post de controlor trafic aerian-auxiliar.
 
Dan Stefanica ii incredinteaza piesa „Pentru noi nu poate fi alt cer” care figureaza pe coloana sonora a filmului „Nelu” in regia lui Dorin Doroftei. Cu aceasta ocazie, interpreta joaca si primul rol intr-un film.
 
In anul 1988, Madalina Manole participa la Festivalul Mamaia cu piesa „Un om sentimental” compusa de Serban Georgescu. Este inceputul unei colaborari de succes intre cei doi.
 
In anul 1991, obtine discul de aur pentru albumul „Fata draga”. Tot in acelasi an ia fiinta Fan-clubul national Madalina Manole condus de studentii Ciprian Antochi si Claudia Panaite. Fan-clubul are 25 de filiale in tara.
 
Din anul 1991 seria turneelor in Statele Unite, Canada, Austria, Belgia, Germania, Franta. Dupa albumul „Fata draga”, Madalina Manole primeste alte doua discuri de aur pentru vanzari de doua milioane de unitati (LP si MC). Revista „Billboard” a semnalat in acel moment performanta artistei.
 
In anul 1993 este desemnata cea mai buna artista pop in clasamentele realizate de Radio Contact, fapt care-i aduce o invitatie la Bruxelles unde filmeaza in studiourile societatii belgiene Radio Contact videoclipul pentru piesa „Sa nu ma minti”. Revista „7 Extra” o apreciaza drept „Patricia Kaas a Romaniei”
In anul 1995, canta la Bucuresti in deschiderea concertului Whigfield iar, un an mai tarziu, in deschiderea concertului sustinut de formatia Los del Rio.
 
In anul 1997, lanseaza albumul „Lina, lina Madalina”, moment in care inregistreaza doua premiere notabile. Madalina Manole devine primul nume al muzicii pop romanesti care intra in catalogul unui mare producator muzical international – Polygram Group (prin Zone Records Romania). Cea de-a doua premiera marcata prin acest album este faptul ca Madalina Manole este prima artista de muzica pop care are curajul sa interpreteze folclor autentic, in maniera originala, cu o orchestra de muzica populara condusa de regretatul Dorel Manea. Pe album se regasesc piese de la Maria Tanase, Maria Lataretu, Ileana Sararoiu, Lucretia Ciobanu, Mioara Velicu.
 
In anul 1997, prezinta alaturi de Octavian Ursulescu editia aniversara a Festivalului International „Cerbul de Aur” de la Teatrul Dramatic Brasov. Madalina Manole este aleasa de concernul international Procter&Gamble pentru ca imaginea ei sa fie folosita la lansarea in Romania a unui produs cosmetic ocazie cu care se alege cu porecla „fata cu parul de foc”, aluzie la culoarea parului in lumina reflectoarelor.
 
In 1997, ia fiinta Asociatia Culturala Madalina Manole cu caracter cultural si umanitar. Madalina Manole este invitata in cele mai importante emisiuni de televiziune si radio, iar numele ei tine capul de afis alaturi de artisti consacrati ai divertismentului romanesc). Sustine sute de spectacole organizate in Romania de impresari importanti ai momentului. 
 
In anul 2000, obtine distinctii pentru cea mai buna interpreta pop si cea mai buna voce feminina a anului la Premiile Radio Romania si respectiv, Premiile Industriei Muzicale din Romania.
In 2000, albumul „Dulce de tot” este apreciat cel mai bun album pop de Radio Romania Actualitati.
 
Piese din repertoriul propriu
Serban Georgescu: „Vino, dragostea mea”, „O floare pentru mai tirziu”, „Asta e doar viata”, „Te-am vazut mi-ai placut”, „Fata draga”, „Vreau sa te uit”, „Nu esti chiar un inger”, „Sa nu ma minti”.
Ionel Tudor: „Totul e pe dos”
Dragos Docan: „Nu-mi pasa” „Nu-ti pierde curajul”
Creatii proprii: „Cantec pentru voi”, „Omul sufletului meu”, „Cine esti tu”, „Fata visurilor tale”, „Nu ma cunosti”
 
Cantareata Madalina Manole a devenit mamica, pe 9 iulie 2009. Vedeta in varsta de 42 de ani a adus pe lume un baietel de 2.600 kg si 56 de cm, cu doua saptamani mai devreme decat trebuia. Ea a fost dusa de urgenta, in jurul orei 12.00, la Maternitatea Giulesti din Bucuresti. Vazand ca este gata sa nasca, iubitul ei, Mircea Petru, a chemat un taxi care i-a transportat pe amandoi de la resedinta lor din Otopeni la maternitate. Bebelusul, pe care parintii vor sa-l boteze Petru, a primit din partea medicilor nota 9
 
La inceputul lunii octombrie 2009, "Fata cu parul de foc" s-a casatorit cu iubitul ei - Mircea Petru - si l-a botezat pe fiul ei - Petru Jr.
 
Pe data de 19 februarie 2010. odata cu lansarea noului sau album, Madalina Manole se reinventeaza. Primul single promovat de pe albumul "O 9 Madalina Manole" se intituleaza "Marea Dragoste". Madalina Manole nu si-a uitat fanii si a lansat pe piata um nou album impreuna cu MediaPro Music.
 
Materialul discografic se intituleaza "O 9 Madalina Manole" si reprezinta cel de-al 9-lea album al artistei, o productie ce inseamna doi ani de munca si multa dragoste pentru muzica.
 
Albumul contine 12 piese alese cu atentie, 9 in limba romana si 3 in engleza, perfecte pentru cei care traiesc povesti de iubire. Melodii precum "Viata e frumoasa langa tine", "Cineva chiar te iubeste", "Loving My Baby", "Sunt indragostita" sau "Suflet Gol" fac din acesta albumul tuturor indragostilor. 
 
Pe 2 martie 2010 Madalina Manole a lansat primul single de pe albumul "O 9 Madalina Manole".
 
 
 

Comentarii Madalina Manole