BestMusic.ro » Maria Ciobanu » La multi ani, Maria Ciobanu

La multi ani, Maria Ciobanu


Doamna muzicii populare romanesti, Maria Ciobanu, implineste astazi 74 de ani. `Ciocarlia` s-a nascut pe 3 septembrie 1937, in satul Hotaroaia, comuna Rosiile, judetul Valcea.

Maria Ciobanu s-a nascut intr-o familie de iubitori ai cantecului popular. Tatal sau, Ion Ciobanu, era un instrumentist popular, iar mama sa, Nicolita, a avut o voce deosebita.

Inca de mica, Maria, `guguia` pe dealuri in timp ce mergea cu animalele la pasunat.

Povestea cantaretei relatata de oamenii satului este cea a unui copil căruia i-a placut să traiasca viata la maxima intensitate. `Maria era iubareata foc si canta cu aceeasi dragoste cu care iubea`, povestesc cei care au cunoscut-o.

Inceputurile carierei

Maria Ciobanu a fost descoperita de Maria Lataretu la un concurs pentru orchestra lui Barbu Lautaru. `Asta este cantareata care-mi va calca pe urme`, a spus cea de-a doua Marie.

Asa a fost sa fie: Maria Ciobanu nu a reusit sa castige concursul, insa cu cateva pile a putut sa mearga in turneu cu alti artisti ai vremii.

In 1962, Maria Ciobanu a participat la concursul organizat pentru Ansamblul Ciocarlia. Doar ea si Irina Loghin au fost admise in acel an.

Ulterior, artista a fost repartizata la `Doina Armatei`, impreuna cu Ion Dolanescu. Relatia lor s-a transformat din una profesionala, in una de amor. Asa a venit pe lume Ionut.

Dupa ce a interpretat in stil propriu melodia `Lie, ciocarlie`, in 1973, Maria Ciobanu a primit un nume bine meritat: `Ciocarlia cantecului popular romanesc`.

In 1977, cand a devenit laureata a Concursului interpretilor profesionisti din tara, unul dintre membrii juriului a exclamat: `Nu e glas, e forta a naturii, e un miracol. I-ati ascultat trilurile `Ciocarliei`? Sunt neomenesti, sunt chiar de pasare a cerului. `Lie, ciocarlie` este cantecul cel mai apropiat de sufletul meu si a devenit ultracunoscut prin interpretarea mea`, marturisea Maria Ciobanu.

De atunci, Maria Ciobanu a bucurat milioane de romani cu cantecele ei "Sarpe, sarpe de dudau", "Azi noapte cand m-am culcat", "Mult mi-i drag mie Marin", "Ia-ma dor si du-ma, du-ma!", haulitele "A naibii e iubitu", "Spune-mi neica, mergi, nu mergi?" si "Haulesc gorjencele".

La 74 de ani, Maria Ciobanu e bucuroasa ca lumea inca o iubeste: `Sunt bucuroasa. Multumesc Bu­nu­lui Dumnezeu pentru ca ma simt foarte bine si sunt recunos­catoare pu­blicului care ma im­brati­sea­za, ma aplauda si ma rasfata cu iu­bi­rea lui dintotdeauna`, a declarat Maria Ciobanu
Publicat pe 02 Septembrie 2011 de BestMusic.ro

Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul BestMusic și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: BestMusic Newsletter

Ne gasesti si pe Instagram