BestMusic.ro » Maria Lataretu » Doamne de poveste: Maria Lataretu - portretul doamnei cantecului popular romanesc

Doamne de poveste: Maria Lataretu - portretul doamnei cantecului popular romanesc

Doamne de poveste: Maria Lataretu - portretul doamnei cantecului popular romanesc

Editia de duminica, 26 februarie, de la 16.30, a emisiunii "Doamne de poveste”, difuzata ACASA, ii este dedicata Mariei Lataretu, "privighetoarea Gorjului”, "craiasa” si "printesa” cantecului popular romanesc, asa a cum a fost ea descrisa de-a lungul timpului.

Maria Lataretu si-a inchinat viata muzicii, iar succesul nu a intarziat sa apara. La 16 ani era cantareata principala a tarafului Tica Lataretu, viorist si cantaret care i-a devenit mai tarziu sot. La 26 ani imprima discuri si canta la posturile nationale de radio, faima ei raspandindu-se in toata tara. Cu toate acestea, Maria Lataretu a trait o viata cu multe momente dramatice si a avut un destin tragic.

In premiera, la "Doamne de poveste”, telespectatorii vor vedea imagini din arhiva personala a Mariei Lataretu: poze din tinerete, de la nunta singurului copil ramas in viata, dar si fotografii din 1937 cu Maria Lataretu cantand la restaurantul "Doru Ancutei” din Bucuresti.
Ioana Lataretu, nora Mariei Lataretu, ii povesteste reporterului de la "Doamne de poveste” despre o piesa aparte, "Lie Ciocarlie”, un cantec de o mare valoare sentimentala pentru Maria Lataretu, intrucat a fost scris si compus de artista pentru a-si striga durerea pierderii celor cinci copii.

Muzica ei a schimbat vieti, a incantat inimi si a adus bucurii nepretuite celor care au ascultat-o: "Cantecul Mariei Lataretu este ca semetia unei Catedrale zidite parca din lacrima, durere, din semetia poporului roman. Pentru mine, Maria Lataretu este o comoara, o minune. Daca ar fi trait si acum, cine nu si-ar fi dorit sa-i cante Maria Lataretu la nunta?! Iar doamnei Maria Ciobanu, cred ca cea mai frumoasa amintire din viata ei este ca la nunta ei a cantat Maria Lataretu”, marturiseste Veta Biris pentru "Doamne de poveste”.

Maria Lataretu a cantat despre frumusetea plaiurilor oltenesti si a imbogatit folclorul autohton cu un repertoriu vast de cantece de dor si de dragoste: "Canta de se opreau si pasarile din cantec. Latareata cand mergea in turneu era cu candela, facea matanii...era foarte credincioasa” a declarat Johnny Raducanu in ultimul sau interviu acordat pentru "Doamne de poveste”.

Gabi Lunca isi aminteste ca atunci cand o auzea pe Maria Lataretu cantand la radio, timpul aproape ca statea in loc: "Era radio, ca altceva nu aveai. Idolul meu era Maria Lataretu, si cum o auzeam, eu nu mai mancam trei zile daca era cazul, numai sa stau acolo”.

Duminica, 26 februarie, de la 16.30, Olivia Steer le aduce celor de ACASA povestea unei artiste care a trait si murit pe scena, imagini in exclusivitate din viata privata a faimoasei cantarete, declaratii uimitoare ale nurorii acesteia, Ioana Lataretu, si marturii ale unor mari personalitati, precum: Veta Biris, Laura Lavric, Gabi Lunca si Johnny Raducanu.

Mai multe stiri despre: doamne de poveste 
Publicat pe 23 Februarie 2012 , de Chaos

Adauga un comentariu