BestMusic.ro » Mariah Carey » Biografie Mariah Carey

Biografie Mariah Carey

Mariah Carey
Cea mai buna cantareata din anul 1990, Mariah Carey a devenit faimoasa pentru vocea ei. Si-a demonstrat talentul prin abordarea stilurilor diferite de muzica: hip-hop, balade, dance, pop. A fost comparata mai mereu cu marile cantarete Whitney Houston si Celine Dion dar le-a intrecut prin faptul ca isi compune singura piesele. Nascuta in Long Island, pe data de 27 martie 1970, Carey s-a mutat in New York la varsta de 17 ani pentru a isi forma o cariera in muzica. L-a intalnit pe Ben Margulies si au inceput sa creeze melodii impreuna. Prima incursiune in viata de cantareata a fost propunerea de a canta impreuna cu Brenda K. Starr. La o petrecere, aceasta i-a inmanat secventele cu vocea cantaretei lui Tommy Mottola. Se spune ca Mottola a ascultat caseta in limuzina sa si a ramas atat de impresionat de talentul ei incat, in aceeasi seara, s-a intors din drum pentru a o intalni.

Dupa semnarea contractului cu Columbia, Mariah a intrat in studio pentru a isi inregistra piesele si primul ei album a fost votat numarul unu pentru patru melodii de succes: „Vision of Love”, „Love Takes Time”, „Someday” si „I Don't Wanna Cry”. Pentru aceste piese a castigat premiul Grammy la categoriile : „cea mai noua aparitie de succes” si „cea mai buna voce feminina”. Urmatorul album, „Emotions” a fost lansat in 1991 si nu a dezamagit asteptarile fanilor; „Can't Let Go” si „Make It Happen” au ajuns in top 5. A urmat apoi MTV Unplugged EP din 1992 care s-a vandut datorita piesei inspirate din repertoriul lui Jackson 5 – „I'll Be There”. Colaborarea cu Trey Lorenz l-au ajutat sa isi lanseze propriul album.

In iunie 1993, Carey si Mottola s-au casatorit; cateva luni mai tarziu a lansat cel de-al treilea album de succes „Music Box”. Doua alte melodii „Dreamlover” si „Hero” au ajuns pe primul loc in top. Carey a plecat in turneu dar criticii au reactionat destul de negativ in acesta privinta. Deloc descurajata, a revenit in 1994 cu albumul „Merry Christmas”; piesa „All I Want for Christmas Is You” a fost difuzata in intreaga lume. „Daydream” a surprins un stil nou si a intrat direct pe primul loc in top prin melodia „Fantasy”; Carey era prima cantareata care a reusit o astfel de performanta. Albumul „One Sweet Day” a fost realizat in colaborare cu Boyz II Men si a ramas in top timp de 16 saptamani.

Dupa separarea de Mottola, Carey a revenit cu „Butterfly” in 1997, o colectie de piese in stil hip-hop. Melodia interpretata impreuna cu Whitney Houston, o alta mare cantareata de muzica pop, a cucerit inimile publicului – „The Prince of Egypt (When You Believe)” . „Heartbreaker”, prima piesa de pe „Rainbow” a atins de asemenea ce mai inalta pozitie in clasamente. Carey a depasit recordul celor de la Beatles prin numarul de saptamani petrecute in top.

Anul 2000 nu a fost la fel de interesant pentru Carey. Dupa ce a semnat un contract de 80 de milioane de dolari cu studioul de inregistrari Virgin, in 2001 a trecut printr-o experienta destul de trista deoarece a primit amenintari pe site si mesaje de sinucidere. Aparitia pe TRL si rolul interpretat in filmul Glitter nu au avut succes si au fost destul de dur criticate. Filmul a adus vanzari de 4 milioane dolari si coloana sonora nu a ajuns intr-o pozitie foarte buna in top. In vara aceluiasi an a decis sa colaboreze cu Def Jam si a infiintat propriul studio: MonarC Music. In decembrie a lansat cel de-al noualea album: „Charmbracelet”.

Copyright© 2005 − BestMusic.ro