BestMusic.ro » Mariana Anghel » Biografie Mariana Anghel

Biografie Mariana Anghel

Mariana Anghel

Mariana Anghel este o interpreta de muzica populara din Ardeal, Romania.

Nascuta la 16 mai 1966, in Calanul Mic pe Valea Streiului, judetul Hunedoara, Mariana Anghel de a pasit sfios in marea lume a folclorului romanesc de la varste fragede.

Mariana Anghel a cantat prima oara pe scena la varsta de 12 ani, cand fratele sau, Marcel, i-a facut cadou de ziua ei inscrierea la un concurs organizat de Casa de Cultura din Calan.

Artista a castigat concursul si a devenit solista, mezina si „mascota” ansamblului folcloric din zona.

Apoi, la varsta de 16 ani, a participat la un festival folcloric in Mehedinti, la care s-au inscris 108 concurenti. Mariana Anghel a obtinut Marele Premiu.

Un alt moment emotionant din viata sa a fost in timpul filmarilor de la TVR pentru Revelionul 1982-1983, intrucat totul se desfasura alaturi de mari nume ale folclorului romanesc, dintre care amintim Mariana Draghicescu, Sofia Vicoveanca, Elena Roizen sau Angela Buciu.

In anul 1987, la 21 de ani, Mariana Anghel s-a casatorit si a nascut o fetita, insa a divortat la scurt timp.

A debutat la prima editie a emisiunii „Tezaur folcloric” a Marioarei Murarescu, a triumfat la multe concursuri, a cucerit Trofeul „Floarea din Gradina” si premiul Fundatiei ETHNOS (1997) pentru realizarile in domeniul culegerii si promovarii folclorului autentic.

In toamna anului 2007, Mariana Anghel a implinit 25 de ani de cariera dedicata cantecului popular, culturii si traditiilor autentice de pe meleagurile hunedorene.

La sediul Organizatiei Internationale de Folclor de la Modling (Austria) fotografia sa se afla la loc de cinste, ca singura reprezentanta a folclorului romanesc.

Discografie:

sursa: etno.ro

Adelina Dobrin 

Comentarii Mariana Anghel